ΕΛΛΑΔΑ. Στις 8 Ιουνίου 1963 ιδρύθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης Το στοιχείο που κυριάρχησε ήταν η νεολαία με κύριο σύνθημα «κάθε νέος και Λαμπράκης». Έτσι, την επόμενη κιόλας μέρα της κηδείας του Λαμπράκη κλήθηκα στα γραφεία της ΕΔΑ, όπου ο Αντώνης Μπριλάκης μου ανακοίνωσε τις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αναγνωρίζοντας πια επίσημα τον πολιτικό μου ρόλο, πρότεινε το αναγεννητικό κίνημα της Αριστερός που ήταν και αντικείμενο του Μανιφέστου της Αθήνας (Κίνηση για τον εκδημοκρατισμό της ΕΔΑ και την ταύτιση της πολιτικής με την πολιτιστική δράση) να το εφαρμόσουμε στον χώρο της νεολαίας.

Τρία βασικά χαρακτηριστικά ακολούθησαν την ιδρυτική διακήρυξη:

1. Μία πρωτοφανής εξάπλωση της Κίνησης σε όλη την Ελλάδα. Σε λίγους μήνες, όπου ζούσαν νέοι, ακόμα και στο τελευταίο χωριό, είχαν με πρωτοβουλία δική τους δημιουργήσει τοπική οργάνωση.

2. Το γεγονός αυτό έστρεψε τα πυρά του κρατικού μηχανισμού, αστυνομίας και παρακράτους, ενάντιά μας με όλα τα μέσα. Και

3. Η επίθεση από την πλευρά της Ένωσης Κέντρου έπαιρνε όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις. Έτσι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις μας, δηλαδή για μια πλατιά δημοκρατική νεολαία, οι επιθέσεις των άλλων μας υποχρέωναν να περιοριστούμε στον χώρο της Αριστερός. Άλλωστε, και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μελών της Κίνησης πίστευαν και οι ίδιοι ότι μπαίνοντας στην Κίνησή μας έμπαιναν ταυτόχρονα στον χώρο της Αριστερός.

Το να επιμείνουμε στις αρχικές μας προθέσεις για έναν πλατύ υπερκομματικό χαρακτήρα γινόταν κάθε μέρα και πιο αντιρεαλιστικό, και έτσι, ύστερα από ένα χρόνο περίπου οδηγηθήκαμε στη συγχώνευση της κίνησης με τη Νεολαία ΕΔΑ και τη δημιουργία (Στις 14 Σεπτεμβρίου 1964) της Δημοκρατικής Νεολαίας Γρηγόρης Λαμπράκης ως μοναδικής νεολαίας της ελληνικής Αριστερός. Όσον αφορά τη γνώμη του κ. Παπανδρέου, φάνηκε κατ’ αρχήν θετικός. Νομίζω όμως ότι την επόμενη μέρα ή τη μεθεπόμενη άλλαξε γνώμη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις