ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να πασχίζει και να ελπίζει. Το ΠΑΣΟΚ επίσης. Στη Λακωνία, μία εκ των τριών εδρών πέρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και από τον Σταύρο Αραχωβίτη στην Νάγια Γρηγοράκου. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κρίσιμες όσο ποτέ.

Αν το ΠΑΣΟΚ διατηρήσει την έδρα του τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά, ίσως για πάντα, τον πρωτεύοντα ρόλο που είχε στη Λακωνία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυνταχθεί και καταδείξει τη σημασία να επανέλθει η έδρα στον συγκεκριμένο βουλευτή, τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε μια περίοδο φθοράς και αφθαρσίας.

Το αν και κατά πόσο το παιχνίδι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι «καθαρό» πολιτικά θα το δούμε μετά τις εκλογές. Αν δηλαδή θα στραφούν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για χάρη της έδρας.

Την ώρα που το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι 20,07%, στη Λακωνία βρίσκεται 7% κάτω, στο 13,79%. Όταν στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 11,46%, στη Λακωνία πιάνει 4% περισσότερο, στο 15,22%.

Απ’ αυτό και μόνο μπορεί κάποιος να εικάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια ανάκαμψης. Το 2019 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία ήταν 19,5% και οι ψήφοι 10.400.

Σήμερα η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία είναι 1,5% και 750 ψήφοι. Η διαφορά ψήφων ανάμεσα στους δύο βουλευτές Γρηγοράκου και Αραχωβίτη είναι μόλις 220 σταυροί.

Τα δύο επιτελεία των κομμάτων είναι σε συναγερμό πολέμου σώμα με σώμα. Ο Τσίπρας δίνει το μήνυμα, κανένας ανθρώπινος πόρος χαμένος ενώ το ΠΑΣΟΚ, προσωποποιημένο στο όνομα «Γρηγοράκος», δίνει σκληρή μάχη από το πρώτο λεπτό μετά την κατάκτηση της έδρας.

Υπάρχουν ψηφοφόροι που θέλουν οπωσδήποτε τον Σταύρο Αραχωβίτη στη Βουλή. Μάλιστα είναι ψηφοφόροι και άλλων κομμάτων. Υπάρχουν ψηφοφόροι που θέλουν έδρα στο ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία αλλά εκφράστηκαν ήδη στις πρώτες εκλογές. Υπάρχουν ψηφοφόροι που θεωρούν ασφαλή τη ΝΔ και θα στηρίξουν προσωπικές επιλογές σε άλλο κόμμα. Υπάρχουν ψηφοφόροι πολύ μικρών κομμάτων που θα στραφούν στο ντέρμπυ της έδρας. Υπάρχουν επίσης πολλοί που στις πρώτες εκλογές προτίμησαν την αποχή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις