ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Κορίνθου, συναντάμε το χωριό Άγιος Ιωάννης. Είναι ένα από τα ορεινά χωριά της περιοχής, στα 660 μέτρα υψόμετρο. Είναι χτισμένο κάτω από τις ψηλές κορυφές των βουνών, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή με κάθε λογής δέντρα και πολλές καλλιέργειες.

Στο χωριό μένουν μόνιμα περίπου 400 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, είναι πέτρινα και έχουν μεγάλες αυλές και περιβόλια.

Κάθε γωνιά του είναι ιδιαίτερα φροντισμένη, έχει λουλούδια, παγκάκια για να σταθούν οι περαστικοί, βρύσες με κρυστάλλινο νερό και στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα δέντρα που προσφέρουν απλόχερα τον ίσκιο τους.

Οι κάτοικοί του είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πάντα πρόθυμοι για να σας μιλήσουν για την ιστορία του τόπου τους που χάνεται μέσα στους αιώνες.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Ιωάννη, που μετρά πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας, ασχολείται με την οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων αλλά και διατηρεί ιστοσελίδα με σπάνιο οπτικό υλικό από το χωριό και τους ανθρώπους του.

Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη και χτίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Στα χωριά της περιοχής βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία κρασιών από τους τοπικούς αμπελώνες, τη διάσημη σταφίδα, βότανα, αρωματικά φυτά, ελαιόλαδο, ελιές, παραδοσιακά ποτά και μέλι.

Από το χωριό αυτό κατάγεται ο διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα Κώστας Σούκουλης.

Πηγή κειμένου: mariailiaki.gr

Πηγή βίντεο: DroneDays gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις