Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έρευνες περί ισορροπημένης διατροφής, σε σημείο που η ταύτισή της με τις θερμίδες, γίνεται σχεδόν ασυνείδητα. Η μέτρησή τους έχει γνωρίσει ιδιαίτερη δημοφιλία, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για την απώλεια βάρους, αλλά και τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα γεύμα δεν αρκεί να εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα μερικών αριθμών. Σίγουρα χρειάζεται μια πολυδιάστατη προσέγγιση για να “ξεκλειδώσει” κανείς την πραγματική θρεπτική αξία των τροφίμων, καθώς και τη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού του. Ας εξετάσουμε λοιπόν μαζί όλους εκείνους τους παράγοντες που πρέπει να προσέξετε λίγο παραπάνω για να το πετύχετε!

Οι διατροφικοί συνδυασμοί

Η φιλοσοφία γύρω από την οποία θεμελιώνονται οι διατροφικοί συνδυασμοί, είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλούς διατροφολόγους. Η προσκόλληση στην άποψη ότι μόνο οι μεμονωμένες τροφές θα καθορίσουν την ποιότητα της διατροφής, κρίνεται εσφαλμένη όταν αντιληφθεί κανείς τα οφέλη που η συνέργεια συγκεκριμένων συστατικών μπορεί να έχει στον οργανισμό.

Αυτή ακριβώς η αλληλεπίδραση των τροφίμων είναι που θα επιφέρει την πλήρη απορρόφηση και την αξιοποίηση όλων των θρεπτικών ουσιών. Τα φαγητά που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμά σας, οφείλουν να συσπειρώνουν όλα εκείνα τα συστατικά που σε βάθος καιρού, θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ακόμα και για τις ημέρες που η οργάνωση των γευμάτων μοιάζει δύσκολη, μια επίσκεψη στον ιστότοπο https://fitness-meals.gr/ είναι αρκετή για να αποτρέψει οποιαδήποτε διατροφική ανισορροπία!

Η κατανάλωση νερού

Ένα από τα θέματα που έχει διεγείρει πολλές αντικρουόμενες απόψεις, σχετίζεται με τα γεύματα και την κατανάλωση του νερού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το υδάτινο στοιχείο διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διασφάλιση της συνολικής υγείας, αφού αποβάλλει τις τοξίνες και συνδράμει στη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Άλλωστε, οι ίδιες οι εφαρμογές, όπως εκείνη της WaterMinder, αποδεικνύει από μόνη της πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση της ενυδάτωσης.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση των απόψεων έχει τη ρίζα της στο πότε ακριβώς πρέπει να το καταναλώνουμε. Αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι και αλήθειες για το αν πρέπει να πίνουμε νερό πριν το γεύμα, η τελική άποψη δε μοιάζει απαγορευτική. Ίσα-ίσα, μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, καθώς προετοιμάζει το στομάχι για την επεξεργασία της τροφής. Παράλληλα, η κατάποσή του σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διάσπαση των τροφών και τη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών!

Κρύα και ζεστά γεύματα

Το πόσο κρύο ή ζεστό είναι ένα φαγητό, έχει εξελιχθεί σε έναν παραγνωρισμένο παράγοντα που αξίζει να έχετε στο νου σας για το επόμενο γεύμα σας. Βάζοντας στην άκρη τις γευστικές προτιμήσεις, η θερμοκρασία στην οποία θα επιλέξετε να το καταναλώσετε επηρεάζει και την ποσότητα που θα βάλετε στο πιάτο σας.

Τελικά, τα κρύα φαγητά δείχνουν να απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τον οργανισμό, πρώτα για να το ζεστάνει κι έπειτα για να το χωνέψει. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα βαρύτητας στο στομάχι ή ακόμα και σε προβλήματα πέψης. Αντιθέτως, τα ζεστά φαγητά αφομοιώνονται πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται κι η γρηγορότερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών!

Το meal sequencing

Η οργανωμένη διάταξη των γευμάτων, φέρει τον τίτλο “meal sequencing” κι έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο διαδεδομένες στρατηγικές διατροφής. Η ιδέα πίσω από αυτήν την προσέγγιση βασίζεται στο γεγονός ότι ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τη συνολική υγεία όταν καταναλώνονται με μια συγκεκριμένη σειρά.

Για την αρχή των γευμάτων σας, ξεκινήστε με λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Συνεχίστε με πηγές πρωτεΐνης και καλά λιπαρά, για να επέλθει πιο γρήγορα η αίσθηση κορεσμού, ενώ για το τέλος προτιμήστε να αφήσετε τους υδατάνθρακες. Άλλωστε, αυτοί έχουν την τάση να απελευθερώνουν τη γλυκόζη στο αίμα πιο αργά. Ως συνέπεια, αυτό συμβάλλει στην αποφυγή αιχμών στα επίπεδα του σακχάρου και συνάμα διατηρεί την ενέργεια σταθερή και ισορροπημένη μετά το γεύμα!

Η ποιότητα της διατροφής σας δε χρειάζεται να είναι μόνο “έρμαιο” των θερμίδων. Είναι ένα σύνολο αρχών και πρακτικών που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πειθαρχημένο κι ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις