ΕΛΛΑΔΑ. Η κατανάλωση κρέατος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Οι πιο μακρινοί μας πρόγονοι, που έτρωγαν κυρίως φυτά, είχαν κοντά πόδια και μικρό εγκέφαλο, παρόμοιο σε μέγεθος με αυτόν ενός χιμπατζή. Πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκε ένα νέο είδος του γένους Homo, ο Homo erectus, που είχε χαρακτηριστικά που έμοιαζαν περισσότερο με αυτά του σύγχρονου ανθρώπου: είχε μικρότερο έντερο, άκρα παρόμοια με τα δικά μας και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Αν και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τη σειρά με την οποία συνέβησαν τα γεγονότα στην εξελικτική Ιστορία, η κατανάλωση κρέατος και μεδουλιού από τα οστά ζώων σήμαινε ότι οι πρόγονοί μας είχαν πρόσβαση σε γεύματα πολύ πιο πλούσια σε ενέργεια. Και ακριβώς αυτή η διατροφή συνέβαλε στο να υποστηριχθεί ένας μεγαλύτερος εγκέφαλος.

«Oι μεγάλοι εγκέφαλοι καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Σε κατάσταση ηρεμίας ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% της ενέργειας του σώματός μας, ενώ σε αντίστοιχες συνθήκες ο εγκέφαλος ενός χιμπατζή καταναλώνει μόνο το 8%. Αυτό σημαίνει ότι από την εποχή του Homo erectus το ανθρώπινο σώμα άρχισε να εξαρτάται από μια δίαιτα πλούσια σε ενέργεια, που βασιζόταν κατά ένα σημαντικό ποσοστό στο κρέας», εξηγεί στην «Καθημερινή» η Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια Λειτουργικής Γονιδιωματικής Ανθρώπου στο Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Στις μέρες μας, όμως, τα περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, ειδικά κόκκινου, καθώς και επεξεργασμένου κρέατος, επιβαρύνει την υγεία μας και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, αλλά και για πρόωρο θάνατο. Τι θα σήμαινε, λοιπόν, για την υγεία μας η αποχή από το κρέας, αν όχι όλο τον χρόνο, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος του; Ποιες μοριακές – βιολογικές – κυτταρικές διεργασίες επηρεάζονται από τροφές ζωικής προέλευσης; Συνδέονται με τη μακροζωία και με ποιον τρόπο; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις η μελέτη FastBio, στην οποία συμμετείχαν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες: ο Κωνσταντίνος Ρούσκας, ο Αλέξανδρος Σιμηστήρας, η Χριστίνα Εμμανουήλ, ο Παναγιώτης Μαντάς, ο Ανάργυρος Σκουλάκης, ο Αλέξανδρος Δημόπουλος και ο Σταύρος Γλεντής από την Ελλάδα, καθώς και η Οσβαν Μπόχερ, ο Γιουνγκ-Χαν Παρκ, η Γκάμπι Καστενμίλερ και η Ελευθερία Ζεγγίνη από το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής Helmholtz του Μονάχου (όπου η κ. Ζεγγίνη είναι διευθύντρια). Την εποπτεία είχε η Αντιγόνη Δήμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις