Ο εαυτός σου πρέπει να είναι ο καλύτερος σου φίλος. Δες πως να (σου) φερθείς σωστά

Με την πανδημία να έχει φέρει σε όλους άγχος και αβεβαιότητα, είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να θέσουμε την ψυχική μας υγεία σαν προτεραιότητα, μαζί με την γενική κλινική μας εικόνα.

Κάνε μια παύση λοιπόν, και αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου γιατί το αξίζεις. Ιδού πώς να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία από το άγχος της πανδημίας και όχι μόνο.

Καθιέρωσε μια πρωινή ρουτίνα
Αν έχεις παιδιά θα ξέρεις ότι το πρόγραμμα είναι το παν. Ακόμα και αν δεν έχεις όμως, το να έχεις μια σταθερή ρουτίνα θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια αίσθηση ηρεμίας και κανονικότητας. Φτιάξε όμως το πρόγραμμά σου σωστά, ώστε να φροντίσεις και εσένα. Ο διαλογισμός, μια βόλτα στη φύση και η yoga σίγουρα θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος σε καταστάσεις άγχους.

Να είσαι καλός μαζί σου
Φέρσου στον εαυτό σου όπως στους αγαπημένους σου. Δώσε χώρο σε εσένα για λάθη, αλλά και για να αποφορτιστείς και να ηρεμήσεις.

Πάρε μια βαθιά αναπνοή (ή και περισσότερες)
Όταν νιώσεις στρεσαρισμένος, πάρε μια βαθιά αναπνοή και μέτρα ως το 6. Ο εγκέφαλος σου θα οξυγονωθεί και θα κάνεις έναν μίνι διαλογισμό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη τεχνική και το βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε να χαλαρώσεις.

Γράψε ό,τι σε απασχολεί
Συχνά κουράζουμε το μυαλό μας με πολλές σκέψεις. Το φορτίο μας, όπως το περιγράφει η συγγραφέας Marie Levey-Pabst μπορεί να είναι δυσβάσταχτο για αυτό καλό είναι να αδειάζεις το μυαλό σου. Δοκίμασε να γράψεις κάτι που σε απασχολεί και στη συνέχεια θα νιώσεις λες και το έβγαλες από μέσα σου, ακόμα και αν δεν το μοιράστηκες με κανέναν.

Μην ξεχνάς να κινείσαι
Ακόμα και όταν είσαι στο γραφείο, ανά μία με δύο ώρες σήκω και κινήσου λίγο. Η αλλαγή παραστάσεων θα σου κάνει καλό.

Μην είσαι πάντα διαθέσιμος
Όταν ξεκινήσεις να λες «όχι», θα δεις μεγάλη διαφορά. Άσε λίγο τα πρέπει πίσω σου και κάνε ότι πραγματικά σε γεμίζει. Τα υπόλοιπα, δεν χωράνε στην ζωή και τον χρόνο σου.

Κάνε ένα διάλειμμα στη φύση
Αν έχεις πάρκο κοντά σου, κάνε έναν περίπατο 15 λεπτών. Αν όχι, δοκίμασε να πας μια βόλτα σε ένα κοντινό σου ανθοπωλείο. Η φύση και τα λουλούδια, πάντα μας χαλαρώνουν.

Βρες τη δική σου ρουτίνα για να διώξεις το στρες
Βρες τι λειτουργεί σε εσένα και κάνε το καθημερινά, ώστε να αποφορτίζεσαι. Αυτό μπορεί να είναι από μια βόλτα με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή ακόμα και το να πας στο κομμωτήριο. Δοκίμασε διάφορα και μόλις βρεις τι σε χαλαρώνει απλά προσπάθησε να το εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

Κάνε ένα πλάνο για την ημέρα σου
Αν είσαι άτομο που αγχώνεται εύκολα, φρόντισε να κάνεις ένα πρόγραμμα για την ημέρα σου. Η αίσθηση ότι ελέγχεις το τι θα συμβεί, σίγουρα θα σε βοηθήσει. Δοκίμασε να ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα το πρωί και να δεις τι από την ημέρα σου θα σε αγχώσει. Σκέψου πώς θα τα αντιμετωπίσεις και όταν έρθει η στιγμή, τότε θα ξέρεις τι να κάνεις.

Δοκίμασε τον εθελοντισμό
Ο εθελοντισμός θα σε γεμίσει γαλήνη και ευτυχία. Αυτό, είναι κάτι που δεν χωράει αμφιβολία, γιατί να μην το δοκιμάσεις λοιπόν;

Ζήτα βοήθεια
Πολλές φορές, είναι αδύνατον να τα προλάβουμε όλα. Ζήτα βοήθεια από την οικογένειά σου ή από έναν συνάδερφό σου αν πρόκειται για εργασιακό ζήτημα. Στο τέλος της ημέρας θα δεις ότι τελικά δεν είσαι μόνος.

Βρες χρόνο για εσένα
Ο χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να σε ξεχνάς. Βρες πάντα έστω και 10 λεπτά για εσένα, ώστε να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η Thrive Global Greece θα πραγματοποιήσει ένα δωρεάν webinar, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Δες αναλυτικά το πρόγραμμα του webinar και δήλωσε συμμετοχή.