ΣΠΑΡΤΗ. Αντιμέτωπη με τον αήττητο ανορθολογισμό «εν Ελλάδι» βρίσκεται η κα. Ελ. Δημοπούλου, 60ετών, ΑμΕΑ, με πλήρη αδυναμία βάδισης, αφού καλείται να εμβολιασθεί στο Κ.Υ. Σπάρτης, το οποίο είναι σε όροφο.

Και μάλιστα, όπως αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας, «…χωρίς ανελκυστήρα» και αντιμέτωπη με το «…να ανεβείς τρία σκαλιά για να βρεθείς στο ισόγειο και επιπλέον άλλα σκαλιά εάν θέλεις να βρεθείς στον ωφέλιμο χώρο του ισογείου».

Η επιστολή της Ελένης Δημοπούλου:

«Την Παρασκευή το βράδυ, έλαβα sms, όπου μου επροτάθη ραντεβού για εμβολιασμό στο Κέντρο Υγείας Σπάρτης. Σημειωτέον ότι είμαι εξήντα χρόνων, ΑμΕΑ με πιστοποιητικό από ΚΕΠΑ, με πλήρη αδυναμία βάδισης και εγγεγραμμένη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ένοιωσα πολύ μεγάλη χαρά από την ψηφιακή πρόοδο της πατρίδας μας. Η χαρά μου, βέβαια, έμελλε να επισκιαστεί, δυστυχώς, απολύτως.

Συνηθίζω να κατοπτεύω πάντα τον χώρο που θα επισκεφτώ, για να μην βρεθώ προ απροόπτου, ως είθισται εν Ελλάδι. Φαντασθείτε την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι το κέντρο εμβολιασμού ήταν σε όροφο, χωρίς ανελκυστήρα, ότι χρειαζόταν να ανεβείς τρία σκαλιά για να βρεθείς στο ισόγειο και επιπλέον άλλα σκαλιά εάν θέλεις να βρεθείς στον ωφέλιμο χώρο του ισογείου.

Κάποιος έκανε την φοβερή εξυπνάδα και ανάλγητη πράξη, να αγνοήσει πλήρως τα πιθανά ΑμΕΑ που θα επισκέπτονταν τον χώρο, αλλά και όλους τους ανήμπορους για διάφορους λόγους ή ανθρώπους με ένα παιδικό καροτσάκι. Τότε θύμωσα και μετά έκλαψα, όπως κλαίω και τώρα, γιατί υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.

Δεν γνωρίζω αν το λάθος είναι διοικητικού ή υγειονομικού υπαλλήλου ή αν έχουν καθορισθεί προδιαγραφές για την επιλογή των χώρων. Είναι όμως πράξη αήθης, ανάλγητη και μαρτυρά αδιαφορία, ωχαδερφισμό και αδυναμία κατανόησης του συνανθρώπου.

Προς το παρόν χρειάζομαι δύο άτομα για να επισκεφθώ τον χώρο, πρέπει δε να παρακαλέσω τον υπάλληλο να κατέβει κάτω για να εμβολιασθώ. Παρακαλώ τους κ.κ. αποδέκτες να φροντίσουν να διορθωθεί η κατάσταση αυτή και να μην επιτρέπουν στους λίγους να ακυρώνουν της προσπάθειες της χώρας με την αναισθησία τους».

Σημειώνεται, πως τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ στη Λακωνία, ήταν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Θανάση Δαβάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με τηλεδιάσκεψη, της ίδρυσης της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Η κατάσταση της πανδημίας, μας έφερε αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, συχνά οδυνηρή! Κάποιοι από εμάς, όμως, είναι πιο ευάλωτοι από κάποιους άλλους. Τα ΑμΕΑ δοκιμάζονταν, βέβαια, και πριν την πανδημία. Δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί και αποφευχθεί η δυσάρεστη έκπληξη που δοκίμασε η αξιοπρεπής κα Δημοπούλου; Μήπως χρειάζεται κάποια μετατροπή στην αρχιτεκτονική του Κ.Υ. Σπάρτης ώστε η πρόσβαση σε αυτό να καταστεί ευχερέστερη για τα ΑμΕΑ;

Δ.Π.