ΕΛΛΑΔΑ. Επιβεβαιώθηκε με τα 3.465 χθεσινά κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ.

Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλευουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. και νοσηλεύει non-Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid στην Αττική είναι σήμερα 381, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 2.961 από 1.600 πριν από ένα μήνα. Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid και οι 100 Covid (το Hellenic Health Care Group 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ Α.Ε. GROUP 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους). Επιπλέον, το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid. Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου. Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την έκκληση προς ιδιώτες γιατρούς:

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη.

Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».