ΕΛΛΑΔΑ. «Το καλό νέο είναι ότι η Όμικρον αναδιπλασιάζεται στο ανώτερο απαπνευστικό». «Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα, χωρίς πυρετούς, μόνο με φτέρνισμα και καταρροή».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια παθολογίας του ΕΚΠΑ. Και να γιατί δείχνει ευοίωνο, αυτό το νέο:

Το ότι η Όμικρον αναδιπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό, σημαίνει ότι ο ιός δεν πηγαίνει στο κατώτερο αναπνευστικό για να δημιουργήσει πνευμονίες.

Βέβαια η ήπια συμπτωματολογία του ασθενή δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανένα ν εφησυχασμό, γι’ αυτό και η «ειδικός» συνέστησε σε όσους έχουν ακόμη και τέτοια ήπια συμπτώματα να παραμείνουν σπίτι.

Ανατροπή στη χρόνο διάρκειας της καραντίνας φέρνουν τα CDC στις ΗΠΑ!

Σημαντικότατες ανατροπές στη διάρκεια της καραντίνας φαίνεται φέρνει η παραλλαγή Ομικρον, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί σε πέντε ημέρες -αντί για 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα- το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, με τον όρο αυτοί να είναι ασυμπτωματικοί.

Μάσκα, μάσκα και μάσκα!

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες 5 ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα CDC, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον κορονοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

  • Οι ασθενείς με κορονοϊό είναι πιο μολυσματικά δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Οι «ειδικοί» των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δηλώνουν πως οι νέες οδηγίες συμβαδίζουν με τα αυξανόμενες αποδείξεις ότι τα άτομα με κορονοϊό είναι πιο μολυσματικά δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, είπε ότι η χώρα πρόκειται να δει πολλά κρούσματα της Όμικρον. «Δεν θα είναι όλα αυτά τα κρούσματα σοβαρά. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα είναι ασυμπτωματικοί», είπε στο Associated Press. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μπορούμε να συνεχίσουμε με ασφάλεια να διατηρήσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας παρακολουθώντας την επιστήμη».

Νέες Οδηγίες καραντίνας για το ευρύ κοινό

Η οδηγία δεν είναι εντολή, είναι μια σύσταση προς τους εργοδότες και τους κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί. Ισχύει το ίδιο για άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

  • Ο χρόνος μετράει την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.
  • Ένα μολυσμένο άτομο θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες, αντί για 10 που ίσχυε προηγουμένως.
  • Στο τέλος των 5 ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού —ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους— για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  • Εάν εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για 5 ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και μετά να ξεκινήσει να φοράει μάσκα ανά πάσα στιγμή.

Υγειονομικό προσωπικό

Την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός χαλάρωσε τους κανόνες που προηγουμένως καλούσαν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να μείνουν εκτός εργασίας για 10 ημέρες εάν βγουν θετικοί στον ιό. Οι νέες συστάσεις έλεγαν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από επτά ημέρες εάν το τεστ είναι αρνητικό και δεν έχουν συμπτώματα.

Επίσης πρότειναν πως ο χρόνος απομόνωσης θα μπορούσε να μειωθεί σε πέντε ημέρες, ή ακόμα και λιγότερο, εάν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

  • Πρόταση για καραντίνα 5 ημερών, και στην Ελλάδα

Η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι: «1 στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικροv και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη “Δ” διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες.

Η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε δυόμισι ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για τη Δέλτα αλλά και άλλες παραλλαγές».

  • Προσοχή με τα Rapid Tests

«Ένα αρνητικό Rapid Test δεν σημαίνει ότι κάποιος ησυχάζει. Αλλά και αν βγει θετικό το Rapid Test, πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό, PCR. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα», συμπλήρωσε η «ειδικός».

Τέλος, διατύπωσε την άποψη ότι αρκούν 5 μέρες καραντίνας σε περίπτωση επαφής με κρούσμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις