ΚΟΣΜΟΣ. Σαν ένα «μπούκωμα» περιγράφουν οι επιστήμονες τη μετάλλαξη Ομικρον και Ομικρον 2, που πλέον μολύνει ολοένα και περισσότερα άτομα. Για αυτό και τα συμπτώματα, ιδίως στους εμβολιασμένους, είναι πολύ πιο ήπια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη τοποθέτηση του καθηγητή Tim Spector, ο οποίος δημιούργησε το ZOE Symptom Study (το βρετανικό σύστημα που αναλύει την εξάπλωση της Covid στη χώρα), περίπου ένα στα δύο «κρυολογήματα» είναι στην πραγματικότητα κορονοϊός.

Τα συμπτώματα της Ομικρον σε εμβολιασμένους

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο συχνά συμπτώματα σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο είναι τρία: ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση.

Όλα τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι εμβολιασμένοι είναι τα εξής:

  • βήχας
  • καταρροή
  • κόπωση
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος
  • μυϊκοί πόνοι
  • πυρετός
  • φτάρνισμα

Στη λίστα των συμπτωμάτων έχει προστεθεί και η ναυτία, επίσης για τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον.

Τα πρώιμα συμπτώματα της Ομικρον 2 πριν βγει θετικό το τεστ

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, μπορεί να υπάρχει υποψία για μόλυνση από την Ομικρον 2, προτού βρεθεί κάποιος θετικός στο τεστ.

Το πρώτο είναι ο ίλιγγος, ένα αίσθημα ναυτίας δηλαδή, το οποίο, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, «συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τα επεισόδια είναι συνεχή, ή ιδιαίτερα έντονα, θα πρέπει να ενημερώσετε κάποιον επαγγελματία υγείας».

Το δεύτερο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι η υπερβολική εξάντληση-κόπωση.

Έξαρση στην Ελλάδα

Πρόσφατα, στην εξάπλωση της Ομικρον 2 και στη χώρα μας είχε αναφερθεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος είχε μιλήσει για ένα «μπούκωμα». Όπως είχε πει χαρακτηριστικά:

«Η Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό για αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις