ΚΟΣΜΟΣ. Ο συναγερμός σήμανε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας ερευνούν 74 περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά από τον Ιανουάριο. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια, καθώς δεν εντοπίστηκαν οι συνήθεις ιοί που προκαλούν την ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώθηκε για 74 περιπτώσεις από τον Ιανουάριο, εκ των οποίων 49 στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και τα υπόλοιπα 12 μεταξύ Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο οργανισμός υγείας της ΕΕ εξέδωσαν προειδοποίηση, καλώντας κι άλλες χώρες να είναι σε εγρήγορση, ζητώντας τους να αναφέρουν άμεσα τυχόν κρούσματα άγνωστης προέλευσης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε ότι αναφέρθηκαν επιπλέον κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Αναφέρθηκαν επίσης εννέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 6 ετών στην πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, τα οποία επίσης βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.

Η σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά είναι πολύ σπάνια και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκαλεί αυτή την εξαιρετικά ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων.

Τι είναι η ηπατίτιδα, ποια τα συμπτώματα σε παιδιά

Η ηπατίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή του ήπατος, το οποίο είναι ένα ζωτικό όργανο για την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών, το φιλτράρισμα του αίματος και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος και η σοβαρότητα της ασθένειας ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Ενώ ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας είναι ήπιοι και δεν απαιτούν θεραπεία, άλλες μορφές της νόσου μπορεί να γίνουν χρόνιες και θανατηφόρες. Η ηπατίτιδα συχνά μεταδίδεται μέσω του ιού της ηπατίτιδας (υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι:A, B, C, D και E) Τα συμπτώματα στα παιδιά συνήθως περιλαμβάνουν μερικά (αλλά όχι όλα) από τα ακόλουθα: σκούρα ούρα, γκριζωπά κόπρανα, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (που ονομάζεται ίκτερος) και πυρετός.

Με τη σωστή ιατρική φροντίδα η πάθηση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί, ορισμένοι ασθενείς ωστόσο μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι έξι από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μέχρι στιγμής.

Πόσο πιθανό είναι το φαινόμενο να συνδέεται με την COVID-19;

Αυτό που προκαλεί σύγχυση στις αρχές είναι ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για τους κύριους ιούς της ηπατίτιδας στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και οι επιστήμονες και οι γιατροί εξετάζουν τώρα άλλες πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων η COVID-19, άλλες ιογενείς λοιμώξεις και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Αυτό που είναι ασυνήθιστο στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στα παιδιά είναι ότι κανένας από τους ιούς ηπατίτιδας δεν ανιχνεύθηκε σε κάποιον από τους μικρούς ασθενείς. Αυτό αποκλείει την πιο κοινή αιτία αυτών των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα οι αρχές δημόσιας υγείας να αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις.

Οι αδενοϊοί είναι μια πολύ κοινή ιογενής λοίμωξη στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σχεδόν κάθε παιδί έχει τουλάχιστον μία λοίμωξη από αδενοϊό πριν από την ηλικία των δέκα ετών. Η αρμόδια υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο κατά της COVID-19», προσθέτοντας ότι κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε εμβολιαστεί. Είπε ότι μία από τις πολλές πιθανές αιτίες είναι οι αδενοϊοί.

Σύμφωνα με το ECDC οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που ανέφεραν κρούσματα και «προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη». «Οι τοξικολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μια λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πιο πιθανή, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας και των κλινικών χαρακτηριστικών των περιπτώσεων», ανέφερε η υπηρεσία.

Συνήθως, αυτοί οι ιοί προκαλούν λοιμώξεις των πνευμόνων και των αεραγωγών, με αποτέλεσμα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και μερικές φορές πνευμονία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω, οι αδενοϊοί μπορεί να προκαλέσουν αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «πυρετός της πισίνας» που προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό και φλεγμονή των ματιών.

Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οι αδενοϊοί μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν ηπατίτιδα. Αλλά το να το εμφανιστεί σε αυτή την κλίμακα είναι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά σε παιδιά που δεν φαίνεται να είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εάν ο αδενοϊός είναι η αιτία αυτών των περιπτώσεων, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή αδενοϊού που προκαλεί ευκολότερα ηπατίτιδα.

Ο αδενοϊός φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση, καθώς είναι μια κοινή λοίμωξη στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα. Υπάρχουν όμως κάποια εναλλακτικά σενάρια που πρέπει να διερευνηθούν.

Η αυτοάνοση ηπατίτιδα, όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται στο ήπαρ (σε αντίθεση με έναν ιό ή άλλο παθογόνο που το επιτίθεται), θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά αυτή είναι μια σπάνια πάθηση, που επηρεάζει περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνήθως εντοπίζεται σε γυναίκες ηλικίας περίπου 45 ετών. Με άλλα λόγια, η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι απίθανο να είναι η αιτία των περιστατικών στα παιδιά.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι αυτό είναι ένα νέο σύμπτωμα που προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ιών (ίσως ο αδενοϊός και ο κορονοϊός να μολύνουν το ίδιο παιδί, για παράδειγμα). Εναλλακτικά, θα μπορούσε να προκληθεί από έναν εντελώς διαφορετικό ιό που δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις