ΜΑΝΗ. Στο χώρο όπου θα λειτουργεί, (από σήμερα Πέμπτη 28/4) η κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας στο Γύθειο, βρέθηκε την Τετάρτη 27/4 ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη και ο Διοικητικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας Μυρίλλας Αναστάσιος.

Επίσης παρόντες ήταν η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Γυθείου Θεοδώρα Αγγελάκου και οι αντιδήμαρχοι Ελένη Δρακουλάκου, Παναγιώτης Τσιριγώτης και Αντώνης Κουμεντάκος.

Ο κ. Χρονάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως «γίνεται μία προσπάθεια από την Περιφερειακή Αρχή που έχει προτάξει τα θέματα Υγείας, γιατί δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, στην οποία στοχεύει και το πρόγραμμα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, αφού μία έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλλει στην πλήρη ίαση ενός καρκίνου του μαστού ή ενός καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Ο κ. Χρονάς σημείωσε πως με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στοχεύουν να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μάλιστα θα επαναληφθεί σε περιοχές που έχει ήδη διεξαχθεί ένας πρώτος κύκλος εξετάσεων.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα δωρεάν πληθυσμιακού ελέγχου, ξεκινά, (Πέμπτη 28/4) για τις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, μετά από αίτημα της Π.Ε. Λακωνίας και του Δήμου, στα πλαίσια του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του Καρκίνου» που πραγματοποιεί το Ελληνικό ίδρυμα Ογκολογίας για την πρόληψη και την έγκαιρή διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Στόχοι

Στόχοι του προγράμματος είναι

  • η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 έως 70 ετών με Τεστ Παπανικολάου και
  • των γυναικών από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία.

Σε Γύθειο και Αρεόπολη

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην ειδική αυτοκινούμενη μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, που θα βρίσκεται σταθμευμένη σε 2 σημεία:

  • Στο Γύθειο: Τέως Δημοτικό Στάδιο Γυθείου, (28/4/2022 - 01/6/2022). Oι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2733023888, 2731363227 και 2731363220 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
  • Στην Αρεόπολη: Έξω από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, (6/6/2022 - 10/6/2022). Oι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2733051242, 2733360011, 2733023888 και 2731363220 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
  • Οι εξετάσεις παρέχονται εντελώς δωρεάν, χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Στη κινητή μονάδα τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς της Covid - 19 για την προστασία των προσερχομένων προς εξέταση γυναικών και του προσωπικού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

«…Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

Οι γυναίκες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους ταχυδρομικώς, με προσωπική επιστολή.

Στις γυναίκες που είναι απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος, οι εξετασθείσες καλούνται για συμπληρωματικές εξετάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται δωρεάν, στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος.

Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας” το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.»

Τη διεξαγωγή του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου, ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και του Δήμου Ανατολικής Μάνης, τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, της Μητρόπολης Μάνης και του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

Προκειμένου να προγραμματιστεί μία όσο το δυνατόν άρτια από κάθε άποψη προσφερόμενη υπηρεσία, σας παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα την συμμετοχή σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις