Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί ημέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών. Τα δεδομένα υποδεικνύουν πως παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Από αυτά τα ζευγάρια, το 85% δεν αναζητά ποτέ ιατρική βοήθεια ενώ μόνο το 6% θα λάβει την ιατρική βοήθεια που απαιτείται. Είναι λοιπόν εμφανές ότι ο δρόμος για την απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι πάντα «στρωμένος με ροδοπέταλα» αλλά αντίθετα μπορεί να μετατραπεί σε μία χρονοβόρα και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία.

Όποια διαδρομή κι αν διανύετε στη ζωή, καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατανόηση ορισμένων δεδομένων σχετικά με τη γονιμότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική, ώστε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να σχεδιάσετε όσο καλύτερα μπορείτε το μέλλον σας.

Στην συνέχεια του άρθρου παρουσιάζονται 8 δεδομένα για την γονιμότητα που ενδεχομένως δεν γνωρίζατε.

1. Υπάρχουν μόνο έξι ημέρες στον έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας που καθιστούν δυνατή την εγκυμοσύνη.

Οι έξι ημέρες κατά τις οποίες είναι δυνατή η εγκυμοσύνη είναι αυτές που είναι γνωστές ως «γόνιμες ημέρες». Το πότε ακριβώς εμφανίζονται αυτές οι ημέρες σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου – και αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα.

Οι έξι ημέρες του γόνιμου κύκλου περιλαμβάνουν την ημέρα της ωορρηξίας (όταν απελευθερώνεται ένα ωάριο από μια ωοθήκη) και τις πέντε ημέρες πριν. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη εάν έρθετε σε ερωτική επαφή τις δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία ή την ημέρα της ωορρηξίας

2. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης καθορίζεται από την ηλικία και των δύο συντρόφων

Κάτι που θεωρούμε οι περισσότεροι δεδομένο είναι ότι η ηλικία της γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητά της. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και η ηλικία ενός άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες επίτευξης μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες κάτω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί σε σχέση με εκείνους άνω των 40 ετών. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την ηλικία.

Η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται αργά στις αρχές της δεκαετίας των 30 και επιταχύνεται περίπου στην ηλικία των 35 ετών, με μείωση της ποιότητας των ωαρίων. Για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν όταν η γυναίκα είναι 35 ετών ή μικρότερη, η μηνιαία πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι περίπου 20%, ή μία στις πέντε. Μέχρι την ηλικία των 40, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι περίπου 5% κάθε μήνα.

3. Το σωματικό βάρος του (άντρα) συντρόφου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ζευγαριού να αποκτήσει μωρό

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, το υγιές σωματικό βάρος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης και την απόκτηση ενός υγιούς μωρού. Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και δεν είναι τόσο γόνιμοι όσο οι άνδρες υγιούς βάρους. Για τις γυναίκες, το υπερβολικό βάρος – ή το λιποβαρές σώμα– μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ποιότητα των ωαρίων.

4. Η πρόσληψη καφεΐνης μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει το χρόνο που χρειάζεται για να μείνει έγκυος

Παρότι τα δεδομένα δεν είναι απόλυτα ακριβή, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες και μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής. Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί σε διάφορες ποσότητες στον καφέ, το μαύρο και πράσινο τσάι, τα ενεργειακά ποτά, τη σοκολάτα και ορισμένα αναψυκτικά όπως η cola.

Συνιστάται στις γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα (περίπου δύο φλιτζάνια καφέ) εάν είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

5. Τα ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα) μπορούν να βλάψουν τα αναπαραγωγικά όργανα και να προκαλέσουν στειρότητα

Τα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να συνεχίσουν να προκαλούν αναπαραγωγικές επιπλοκές όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει απόφραξη της σάλπιγγας που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Αυτά τα ΣΜΝ μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος και να προκαλέσουν βλάβη στους αρσενικούς σωλήνες.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα ΣΜΝ διαγιγνώσκονται εύκολα και αντιμετωπίζονται από τον γιατρό σας, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις ΣΜΝ και να κάνετε πάντα ασφαλέστερο σεξ.

6. Η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή για την απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει όταν πρόκειται για ζευγάρια που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια και σπέρμα. Η τεχνολογία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν μπορεί να αναπληρώσει τη φυσική μείωση της γονιμότητας που έρχεται με την ηλικία.

Για τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, οι πιθανότητες απόκτησης μωρού είναι μεγαλύτερες εάν η γυναίκα είναι μικρότερη των 35 ετών και μειώνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη. Η πιθανότητα απόκτησης μωρού μετά από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 44 ετών είναι μόνο περίπου 5%. Από την ανδρική πλευρά, η πιθανότητα απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μεγαλύτερη εάν ο άνδρας είναι μικρότερος από 41 ετών.

7. Ακόμα κι αν έχετε ήδη ένα μωρό, δεν σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε και δεύτερο

Εάν μια γυναίκα έχει ήδη ένα ή δύο παιδιά και θέλει ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί, η ηλικία της εκείνη τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της πιθανότητας να συμβεί αυτό. Έτσι, εάν μια γυναίκα είναι 37 ετών όταν κάνει το πρώτο της παιδί και στη συνέχεια προσπαθήσει για ένα δεύτερο παιδί στα 40 της, η μηνιαία πιθανότητα να μείνει έγκυος εξακολουθεί να είναι η ίδια με μια 40χρονη που δεν έχει κάνει ακόμη παιδί – δηλαδή μόνο 5%.

8. Το σπέρμα δεν ενεργεί μόνο του στο ταξίδι προς την γονιμοποίηση του ωαρίου

Ενώ τα σπερματοζωάρια πρέπει να είναι δυνατοί κολυμβητές για να φτάσουν στον τελικό στόχο του ωαρίου, σε καμία περίπτωση δεν ενεργούν μόνα τους στην αποστολή τους. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού του σπέρματος βοηθείται από τους μύες της μήτρας, οι οποίοι τεντώνονται και χαλαρώνουν για να πιέσουν απαλά το σπέρμα κατά μήκος των σαλπίγγων προς το ωάριο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς ή νέοι είστε, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολη η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για 12 μήνες ή περισσότερο –ή έξι μήνες εάν είστε γυναίκα μεγαλύτερη των 35 ετών– ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις