Οι μελανιές είναι κάτι τόσο συνηθισμένο για το δέρμα μας, που τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε καν σημασία στην εμφάνισή τους. Ένας τέτοιος μώλωπας είναι σημάδι ότι κάπου έχετε χτυπήσει/τραυματιστεί/πέσει πάνω σε κάτι και συνήθως δεν είναι σημάδι σοβαρού ή επικίνδυνου τραύματος.

Γιατί όμως το δέρμα μας μελανιάζει;

Όταν κάποια επιφάνεια του δέρματός μας χτυπήσει ή πέσει με δύναμη πάνω σε κάτι, μικρά αιμοφόρα αγγεία σπάνε και αιμορραγούν. Επειδή δεν υπάρχει τομή στην επιδερμίδα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια παγιδεύονται κάτω από αυτήν με συνέπεια το αίμα λιμνάζει στο σημείο του τραυματισμού αφήνοντας ένα σημάδι με μικρή διάρκεια ζωής. Οι μελανιές δεν αλλάζουν μόνο το χρώμα της επιδερμίδας. Σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται και από πόνο και πρήξιμο στο σημείο που έχει τραυματιστεί.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες μιας μελανιάς;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν μελανιές πάνω στο δέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές αποτελούν επιπόλαια τραύματα που υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Οι συχνότερες αιτίες που συμβάλλουν στη δημιουργία μελανιών στο δέρμα είναι οι ακόλουθες:

Η άσκηση

Τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν πώς να περπατούν, να τρέχουν, να κάνουν ποδήλατο ή να παίζουν αθλήματα μπορεί να μελανιάσουν εάν πέσουν κάτω ή χτυπήσουν πάνω σε αντικείμενα. Από την άλλη, αν ασχολείστε έντονα με τον αθλητισμό ή κάνετε απαιτητικές προπονήσεις, δεν αποκλείεται να παρατηρείτε στη δέρμα σας μελανιές που προκλήθηκαν από κάποια πτώση, κάποια πρόσκρουση ή κάποια έντονη πίεση που ασκήθηκε στο σώμα σας.

Η ηλικία

Καθώς μεγαλώνετε, ενδεχομένως να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πέσετε όταν χάσετε την ισορροπία σας ή σκοντάφτοντας πάνω σε κάτι. Ταυτόχρονα, με την πάροδο της ηλικίας ο οργανισμός ο οργανισμός δυσκολεύεται να θεραπεύσει τα μελανά χτυπήματα. Ακόμη και ένας ασήμαντος μώλωπας ενδέχεται να αφήσει σημάδι, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται όλο και πιο εύθραυστα, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και οι στιβάδες που προστατεύουν τα αγγεία γίνονται πιο ευάλωτες.

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε μώλωπες:

Αραιωτικά αίματος. Εάν λαμβάνετε διαλυτικά αίματος (όπως τα αντιθρομβωτικά χάπια) ή άλλα παυσίπονα (όπως η ασπιρίνη) που δυσκολεύουν την πήξη του αίματος, μπορεί να εμφανίζετε περισσότερους μώλωπες σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που χτυπάτε σε κάτι, εάν σπάσουν μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας, θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος για να πήξει το αίμα. Επομένως μια ποσότητα αίματος θα συσσωρευτεί στο σημείο του χτυπήματος σας, κάτω από την επιδερμίδα.

Κορτικοστεροειδή (στεροειδή). Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος, επομένως υπάρχει λιγότερη απόσταση μεταξύ των εξωτερικών κινδύνων και των αγγείων κάτω από το δέρμα σας. Έτσι είναι πιθανότερο να σπάσουν και να αιμορραγήσουν όταν έχουν λιγότερη προστασία.

Συγκεκριμένες παθήσεις

Ορισμένες ασθένειες μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους στις μελανιές. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι:

Διαταραχή της πήξης του αίματος. Εάν έχετε κάποια διαταραχή της πήξης του αίματος, όπως η αιμορροφιλία, είναι πιθανότερο να εμφανίζετε περισσότερες μελανιές από τον μέσο άνθρωπο. Εάν το αίμα σας αργεί να πήξει, τότε μεγαλύτερες ποσότητες θα συσσωρευτούν στο σημείο του τραυματισμού.

Νόσος του αίματος. Μια ασθένεια του αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερες μελανιές από το κανονικό. Τα άτομα που έχουν ορισμένες μορφές λευχαιμίας μελανιάζουν εύκολα αν τα αιμοπετάλια τους είναι χαμηλά, ακόμα και όταν ακουμπήσουν ελαφρώς σε κάτι. Χαμηλά αιμοπετάλια παρατηρούνται επίσης στην κίρρωση του ήπατος και στην σοβαρή νεφρική νόσο. Στις περιπτώσεις αυτές τα αιμοπετάλια δεν λειτουργούν κανονικά και ενδέχεται να παρατηρήσετε αυξημένους μώλωπες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μελανιές τις περισσότερες φορές δεν είναι επίμονες και υποχωρούν σύντομα. Εάν όμως παρατηρείτε συχνούς μώλωπες που δεν έχουν σαφή προέλευση και καθυστερούν να θεραπευτούν, είναι καλό να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις