Συμπτώματα διαβήτη τύπου 2

Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη τύπου 2, το σώμα του δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη και να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα του οργανισμού. Αυτό κάνει το σώμα να βασίζεται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που βρίσκονται στους ιστούς, τους μύες και τα όργανα. Η παραπάνω διαδικασία ωστόσο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία πάθηση που συνήθως αναπτύσσεται αργά. Τα συμπτώματα αρχικά μπορεί να είναι ήπια και να μην γίνουν αντιληπτά ως κάτι σοβαρό. Μερικά πρώιμα συμπτώματα Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Συνεχή πείνα

- Έλλειψη ενέργειας

- Κούραση

- Υπερβολική δίψα

- Συχνουρία

- Θολή όραση

- Πόνος, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Οφθαλμικά προβλήματα (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια)

- Αισθήματα μουδιάσματος στα άκρα

- Νεφρική νόσος (νεφροπάθεια)

- Ασθένεια των ούλων

- Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Αιτίες διαβήτη τύπου 2

Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται και απελευθερώνεται από το πάγκρεας όταν τρώμε. Βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα σε όλο το σώμα, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, με άλλα λόγια σταματά να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ορμόνη. Αυτό αναγκάζει το πάγκρεας να δουλεύει σκληρότερα για να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία μπορεί να ζημιώσει τα κύτταρα που υπάρχουν στο πάγκρεας και τελικά να μην είναι σε θέση να παράγει ινσουλίνη.

Εάν δεν παράγετε αρκετή ινσουλίνη ή εάν το σώμα σας δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αφήνει τα κύτταρα του σώματός με ανεπαρκή ενέργεια. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πυροδοτεί αυτή την αλληλουχία γεγονότων, ενδέχεται όμως να σχετίζεται με κυτταρική δυσλειτουργία στο πάγκρεας.

Παρότι οι επιλογές του τρόπου ζωής είναι συνήθως αυτές που πυροδοτούν τον διαβήτη τύπου 2, μερικοί αξιόπιστοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόβλεψή του είναι:

- Η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στην οικογένειά σας

- Η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στην οικογένειά σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη

- Ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται εκτός του ελέγχου σας (όπως η ηλικία και η κληρονομικότητα), υπάρχουν ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν επίσης να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μερικές από αυτές είναι:

- Τα περιττά κιλά. Όταν ζείτε με υπερβολικό βάρος, πιθανότατα έχετε περισσότερο λιπώδη ιστό, ο οποίος ενδέχεται να κάνει τα κύτταρα σας πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη.

- Ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά τα κύτταρα σας να ανταποκρίνονται καλύτερα στην ινσουλίνη.

- Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν πολλή κρυμμένη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιστραφεί. Τα περισσότερα σχέδια θεραπείας περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενώ ο ειδήμων γιατρός θα σας ενημερώσει για το πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε. Ο στόχος είναι να μείνετε σε ένα συγκεκριμένο εύρος.

Οι πρόσθετες αλλαγές στον τρόπο ζωής που πιθανότατα θα βοηθήσουν στη θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνουν:

- Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και υγιεινούς υδατάνθρακες — η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σταθερά

- Κατανάλωση τακτικών γευμάτων

- Διαχείριση του βάρους σας και διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει να μειώσετε τους «κακούς» υδατάνθρακες, τα γλυκά και τα ζωικά λίπη στο ελάχιστο

- Καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μισή ώρα. Έτσι μπορείτε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή ενώ η άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις