Το άγχος, είτε ήπιας μορφής είτε σε επίπεδο αγχώδους διαταραχής, αποτελεί μία καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι άνθρωποι. Με την προσοχή μας να είναι στραμμένη τα τελευταία χρόνια στην ψυχική υγεία, οι περισσότεροι έχουμε ήδη κατανοήσει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Η απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, η έλλειψη διάθεσής και η αίσθηση κόπωσης είναι μερικά κοινά συμπτώματα που συνδέονται με την παρουσία έντονου και παρατεταμένου στρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι το άγχος μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε κάθε σημείο του σώματος, συνεπώς η αναγνώρισή του μπορεί να διευκολύνει τη διαχείρισή του.

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα

Η ορμόνη κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για πολλές σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως την καταπολέμηση των μολύνσεων, την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης γνωστή ως η «ορμόνη του στρες» του σώματος. Όταν ζείτε με μια αγχώδη διαταραχή, το σώμα σας μπορεί να παράγει ακανόνιστες ποσότητες κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα άγχους από το συνηθισμένο σε συνθήκες πίεσης όπως η εργασία, τα οικογενειακά προβλήματα ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Μια άλλη χημική ουσία που παράγει το σώμα όταν έχετε άγχος είναι η αδρεναλίνη. Αν και μία έκρηξη αδρεναλίνης δεν θεωρείται πάντα επιβλαβής, η υπερβολική ποσότητα που παράγεται από το σώμα σε καταστάσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα υπήρχε ηρεμία, όπως όταν κάθεστε στο μετρό, μπορεί να αυξήσει το άγχος. Η γενικότερη σκοπιμότητα της αδρεναλίνης είναι να προετοιμάζει το σώμα για την απόκριση μάχης, φυγής ή παγώματος σε περιόδους στρες. Αλλά αν δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά απειλητικό για τη ζωή, η υπερβολική αδρεναλίνη μπορεί απλώς να προκαλέσει περιττή ανησυχία.

Τα συμπτώματα σωματοποιημένου άγχους είναι πολλά και μπορεί να εμφανίσετε μόνο ένα ή περισσότερα από αυτά μαζί.

Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι είναι συχνό φαινόμενο στα άτομα που έχουν έντονο άγχος. Μάλιστα, έρευνα του 2010 δείχνει ότι οι επεισοδιακές ημικρανίες και οι χρόνιοι καθημερινοί πονοκέφαλοι ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένα μεταξύ των ατόμων με άγχος από ό,τι στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Για να διαχειριστείτε αυτό το σύμπτωμα, μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό ή κρύο ντους ή ένα απαλό μασάζ στους μυς σας. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των πονοκεφάλων που προκαλούνται από το άγχος.

Πεπτικά προβλήματα

Το άγχος μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, καθώς και να προκαλέσει φούσκωμα, πόνο και δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα όμως μπορεί και να επιταχύνει την πέψη, προκαλώντας διάρροια. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει πεπτικές παθήσεις όπως τα έλκη στομάχου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) έχει αποδειχθεί ότι βοηθά ορισμένους ανθρώπους να διαχειριστούν τα παραπάνω σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, πάντα συνδυαστικά με την καθοδήγηση ενός γιατρού με εξειδίκευση σε γαστρεντερολογικά θέματα.

Καρδιολογικά προβλήματα

Όταν αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας είναι πιο πιθανό να αντιδράσει με τρόπους που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς. Το άγχος μπορεί να σχετίζεται με τις ακόλουθες καρδιακές παθήσεις και συμπτώματα:
- ταχυκαρδία
- αυξημένη αρτηριακή πίεση
- μειωμένη μεταβλητότητα καρδιακών παλμών

Η μείωση του καπνίσματος, της καφεΐνης και του αλκοόλ που καταναλώνετε ενδέχεται να βελτιώσει σημαντικά τα καρδιακά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η σεξουαλική αποστροφή σχετίζονται με τις αγχώδεις διαταραχές. Το άγχος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από ερωτικά ερεθίσματα και να βλάψει τη σεξουαλική διέγερση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στύσης, λίπανσης ή επίτευξης οργασμού. Αντί λοιπόν να απολαμβάνετε την επαφή, ενδέχεται να φοβάστε εάν θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του συντρόφου σας ή τις δικές σας.

Χαμηλή ενέργεια

Επειδή η κόπωση είναι υποκειμενική, η σύνδεσή της με το άγχος δεν είναι σαφώς κατανοητή. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κόπωση σχετίζεται μέτρια έως αρκετά με καταστάσεις ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα με το άγχος και την κατάθλιψη. Αν και δεν μία ιδανική και κατάλληλη θεραπεία για την καταπολέμηση της κούρασης, η αντιμετώπιση του άγχους θα μπορούσε να βοηθήσει. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος, η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινότητά σας και η κατανάλωση τροφών που σας κάνουν να νιώθετε καλά μπορεί να σας δώσουν τη λύση.

Πόνοι

Πολλές διαταραχές χρόνιου πόνου συχνά συνοδεύουν τις αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα άγχους τείνουν να συνδέονται με πόνους και ενοχλήσεις στο σώμα, όπως ο χρόνιος πόνος στον αυχένα.

Για παράδειγμα, μπορεί να ζείτε με άγχος και:

Πόνος στο στήθος. Οι αγχώδεις διαταραχές - συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής πανικού και της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής - είναι αρκετά κοινές αιτίες.

Ινομυαλγία. Αυτή είναι μια χρόνια ιατρική κατάσταση που προκαλεί εκτεταμένο μυϊκό πόνο και κόπωση, και συχνά συνδέεται με άγχος.

Πόνος στην πλάτη. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα άγχους μπορεί να είναι υψηλότερα σε άτομα που εμφανίζουν χρόνιο πόνο στην πλάτη και υπογραμμίζουν το άγχος ως παράγοντα επιδείνωσης του πόνου.

Πολλές θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα χρόνιου πόνου. Σε αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμα και απλές τεχνικές χαλάρωσης όπως άσκηση, γιόγκα και βελονισμός.

Δυσκολίες στην αναπνοή

Ένα κοινό σύμπτωμα του άγχους είναι η δύσπνοια ή η γρήγορη αναπνοή τα οποία μπορούν να προκαλέσουν οξύ πόνο στο στήθος. Μελέτες δείχνουν ότι η βαθιά αναπνοή μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε αυτό το σύμπτωμα. Έτσι, εάν αισθάνεστε δύσπνοια ως αποτέλεσμα άγχους, το να αφιερώσετε μερικά λεπτά παίρνοντας βαθιές αναπνοές θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Συμπερασματικά, όταν έχετε επίγνωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους, μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ικανότητα να αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας. Φτάνοντας στη ρίζα του προβλήματος – δηλαδή αντιμετωπίζοντας το άγχος σας – ενδεχομένως να μπορέσετε να ανακουφίσετε ή να διαχειριστείτε ορισμένα από τα σωματικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις