Η απώλεια ακοής, ως μίας από τις βασικές αισθήσεις, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής κάθε ανθρώπου. Παρότι συνδέεται -όπως και αρκετές άλλες σοβαρές παθήσεις- με την ηλικία, η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, όταν εκτεθούμε σε ορισμένες συνθήκες. Κάτι που ενδεχομένως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε, είναι πως το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας έχει προεκτάσεις και σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Εκτός του ότι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου που δεν ακούει είναι αισθητά δυσκολότερη, συχνά η απώλεια ακοής συνδέεται με αισθήματα κατάθλιψης, κοινωνικής απομόνωσης και φαινόμενα όπως η γνωστική εξασθένιση και η χειροτέρευση της μνήμης.

Επειδή -ως γνωστόν- η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, στο παρόν άρθρο αναλύουμε τις συχνότερες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής καθώς και τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου.

Πότε μπορεί να παρουσιαστεί απώλεια ακοής

Οι αιτίες της απώλειας ακοής περιλαμβάνουν:

Βλάβη στο εσωτερικό αυτί. Η γήρανση και η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορούν να προκαλέσουν φθορά στις τρίχες ή στα νευρικά κύτταρα στον κοχλία που στέλνουν ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο. Όταν αυτές οι τρίχες ή τα νευρικά κύτταρα είναι κατεστραμμένα ή απουσιάζουν από το αυτί, τα ηλεκτρικά σήματα δεν μεταδίδονται τόσο αποτελεσματικά και εμφανίζεται απώλεια ακοής.

Σταδιακή συσσώρευση κεριού στο εσωτερικό του αυτιού. Το κερί του αυτιού που παράγεται φυσικά, μπορεί να φράξει τον ακουστικό πόρο και να αποτρέψει τη μεταφορά των ηχητικών κυμάτων. Η αφαίρεση του κεριού ενδέχεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακοής σας.

Λοίμωξη του αυτιού και μη φυσιολογικές οστικές αναπτύξεις ή όγκοι. Στο έξω ή στο έσω αυτί, οποιοδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Ρήξη τυμπάνου (διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης). Δυνατές εκρήξεις θορύβου, ξαφνικές αλλαγές στην πίεση, τρύπημα του τυμπάνου από κάποιο αντικείμενο και μόλυνση μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του τυμπάνου και να επηρεάσουν την ακοή σας.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι επιπλέον παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια των τριχών και των νευρικών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού σας, είναι:

Η ηλικία. Οι δομές του εσωτερικού του αυτιού εμφανίζουν τάσεις εκφυλισμού με την πάροδο του χρόνου.

Δυνατός θόρυβος. Η έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού σας. Μπορεί να προκληθεί βλάβη με μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους ή από μια σύντομη έκρηξη θορύβου, όπως από έναν πυροβολισμό.

Κληρονομικότητα. Η γενετική σας προδιάθεση ενδέχεται να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε βλάβη στο αυτί από τον ήχο ή σε φθορά λόγω της γήρανσης.

Επαγγελματικοί θόρυβοι. Εργασίες όπου ο δυνατός θόρυβος αποτελεί καθημερινότητα του εργασιακού σας περιβάλλοντος, όπως η γεωργία, οι κατασκευές ή οι εργασίες με μηχανήματα, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο εσωτερικό του αυτιού σας.

Ψυχαγωγικοί θόρυβοι. Η έκθεση σε εκρηκτικούς θορύβους, όπως από πυροβόλα όπλα, κινητήρες τζετ, δυνατή μουσική και λοιπά μπορεί να προκαλέσει άμεση, μόνιμη απώλεια ακοής.

Κάποια φάρμακα. Φάρμακα όπως το αντιβιοτικό γενταμυκίνη, σιλδεναφίλη (Viagra) και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό αυτί. Προσωρινές επιδράσεις στην ακοή σας, όπως κουδούνισμα στο αυτί (βουητό) ή απώλεια ακοής, μπορεί επίσης να προκύψουν εάν παίρνετε πολύ υψηλές δόσεις ασπιρίνης, ανθελονοσιακά φάρμακα ή διουρητικά βρόχου.

Ορισμένες ασθένειες. Ασθένειες ή παθήσεις που οδηγούν σε υψηλό πυρετό, όπως η μηνιγγίτιδα, μπορεί να βλάψουν τον κοχλία.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακοή σας; Επικοινωνήστε σήμερα με τους ειδικούς!

Τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας της ClearSound σας προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες. Όπου και αν βρίσκεστε στην Πελοπόννησο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις για την βαρηκοϊα και να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες των ακουστικών σας στο 100%, πλαισιώνοντάς τα με βοηθητικές συσκευές που θα φτάσουν την ακουστική σας εμπειρία στο έπακρον. Συζητήστε άμεσα τις ανάγκες σας και βρείτε τις καλύτερες λύσεις καλώντας στα τηλέφωνα:

Καλαμάτα: 27210 97101, 27210 97104
Ναύπλιο: 27520 25831, 27210 97101
Κιάτο Κορινθίας: 2610 272580, 6986 615393
Πάτρα: 2610 272580, 6986 615393
Σπάρτη: 27310 20002, 6970 825245
Κινητό: 6971 727573
Email: kmedicaleartone@gmail.com
Website: https://www.clearsound.gr/

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις