Με όλους τους περισπασμούς και το χάος που επικρατεί στη σύγχρονη ζωή, είναι εύκολο ο ειρμός των σκέψεων να χάνεται -άλλοτε συχνότερα και άλλοτε σπανιότερα. Αν πιάνετε λοιπόν τον εαυτό σας να ξεχνά τη λίστα με τα ψώνια πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ ή να μπαίνει σε ένα δωμάτιο και να μην θυμάται γιατί, δεν είστε μόνοι! Η μνήμη είναι ένα τεράστιο κομμάτι της πραγματικότητάς μας και ταυτόχρονα κάτι εύθραυστο που δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε τις αναμνήσεις που έχουμε και να βελτιστοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να θυμόμαστε καλύτερα στο μέλλον;

- Ενυδάτωση

Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού δεν είναι ποτέ καλή. Επιπρόσθετα όμως έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης. Συνεπώς φροντίστε να μένετε πάντα επαρκώς ενυδατωμένοι.

- Διατροφή

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φημίζονται για την υποστήριξη της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και τη βελτίωση της μνήμης. Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερα λιπαρά ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορο ή συμπληρώματα ιχθυελαίου. Άλλα συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τη βιταμίνη D3, τη βιταμίνη C και το δεντρολίβανο.

- Επαρκής ύπνος

Είναι γνωστό ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος και ευεργετικός για πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και η υποστήριξη της μνήμης είναι μία από αυτές. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλος δουλεύει για να ξεκαθαρίσει τις λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες που έχει αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δημιουργήσει χώρο για πιο πολύτιμες πληροφορίες.

- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα έως επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν μικρότερο εγκέφαλο από εκείνους που δεν πίνουν. Γενικότερα, όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο μικρότερος γίνεται ο εγκέφαλός του. Συνεπώς περιορίζοντας το αλκοόλ που καταναλώνετε υποστηρίζετε την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια της μνήμης.

- Ενσυνειδητότητα

Είναι γεγονός ότι θυμόμαστε μόνο τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε την προσοχή μας. Η προσοχή είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω της επίγνωσης ώστε να θυμόμαστε αυτά που χρειαζόμαστε και είναι σημαντικά για εμάς. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα (mindfulness) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη συνολική εγκεφαλική δύναμη και βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη.

Η βελτίωση της μνήμης πρακτικά σημαίνει να φροντίζετε τον εαυτό σας κάθε μέρα. Αποτελείται από όλες εκείνες τις υγιεινές συνήθειες που ήδη γνωρίζετε ωστόσο ενδέχεται να μην εφαρμόζετε συστηματικά. Το καλό φαγητό, ο επαρκής ύπνος, το αρκετό νερό, η εστίαση της προσοχής και κάποια συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων -σε περίπτωση που κρίνετε πως είναι απαραίτητα- μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ένα κοφτερό μυαλό για πολλά ακόμη χρόνια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις