Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών και των περιττών υγρών από το αίμα όταν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα νεφρά λειτουργούν ως ένα «εργοστάσιο καθαρισμού» για το αίμα, φιλτράροντάς το και απομακρύνοντας τα επιβλαβή απόβλητα με την μορφή ούρων από το σώμα. Η αιμοκάθαρση είναι μία υποστηρικτική διαδικασία, που συχνά περιλαμβάνει εκτροπή αίματος σε μηχάνημα προκειμένου να καθαριστεί.

Πότε είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση;

Εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά –λόγω προχωρημένης νεφρικής ανεπάρκειας ή χρόνιας νεφρικής νόσου– ενδέχεται να μην μπορούν να καθαρίσουν σωστά το αίμα. Τα απόβλητα και τα υγρά που συσσωρεύονται σε επικίνδυνα επίπεδα στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς. Η αιμοκάθαρση είναι η διαδικασία φιλτραρίσματος του αίματος, η οποία καθαρίζει το αίμα και προλαμβάνει τις παραπάνω επικίνδυνες συνέπειες.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνει ένας ασθενής αιμοκάθαρση;

Δεν υπάρχει μία στάνταρ απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, καθώς η διάρκεια της αιμοκάθαρσης κυμαίνεται ανάλογα με την πάθηση των νεφρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και η αιμοκάθαρση μπορεί να διακοπεί όταν ανακάμψουν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια θα χρειαστεί να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού. Επειδή όμως δεν είναι πάντα δυνατό να πραγματοποιηθεί αμέσως η μεταμόσχευση είναι πιθανόν να χρειαστεί αιμοκάθαρση έως ότου καταστεί διαθέσιμος ένας κατάλληλος νεφρός δότη.

Εάν μια μεταμόσχευση νεφρού δεν είναι βιώσιμη λύση, μπορεί ο ασθενής να χρειάζεται αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι αιμοκάθαρσης: η αιμοδιάλυση και η περιτοναϊκή διάλυση.

Αιμοδιάλυση

Η αιμοδιάλυση είναι ο πιο κοινός τύπος αιμοκάθαρσης και αυτός που γνωρίζουν οι περισσότεροι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας σωλήνας συνδέεται σε μια βελόνα στο χέρι του ασθενούς. Το αίμα περνά κατά μήκος του σωλήνα και σε ένα εξωτερικό μηχάνημα που το φιλτράρει, πριν περάσει πίσω στον βραχίονα κατά μήκος ενός άλλου σωλήνα.

Στα κέντρα αιμοκάθαρσης, η διαδικασία αιμοδιάλυσης πραγματοποιείται συνήθως 3 φορές την εβδομάδα, με κάθε συνεδρία να διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Περιτοναϊκή διάλυση

Η περιτοναϊκή διάλυση χρησιμοποιεί την εσωτερική επένδυση της κοιλιάς του ασθενούς (το περιτόναιο) ως φίλτρο, αντί για μηχάνημα. Όπως και τα νεφρά, το περιτόναιο περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, που το καθιστούν μια χρήσιμη συσκευή φιλτραρίσματος.

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία, γίνεται μία τομή κοντά στον αφαλό του ασθενούς και ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται μέσω της τομής και στον χώρο μέσα στην κοιλιά (την περιτοναϊκή κοιλότητα). Αυτό παραμένει μόνιμα σε αυτή την θέση.

Το υγρό διοχετεύεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω του καθετήρα. Καθώς το αίμα περνά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν την περιτοναϊκή κοιλότητα, τα απόβλητα και η περίσσεια υγρού αντλούνται από το αίμα μέσα από το υγρό αιμοκάθαρσης.

Το χρησιμοποιημένο υγρό αποστραγγίζεται σε σακούλα και λίγες ώρες αργότερα αντικαθίσταται με φρέσκο ​​υγρό. Η αλλαγή του υγρού συνήθως διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά και τις περισσότερες φορές η διαδικασία αλλαγής πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου 4 φορές την ημέρα.

Αυτό μπορεί να γίνει από ένα μηχάνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ οι ασθενείς κοιμούνται.

Ποιες παρενέργειες έχει η αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα και μυϊκές κράμπες. Η περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης περιτονίτιδας, μια μορφή μόλυνσης της λεπτής μεμβράνης που περιβάλλει την κοιλιά.

Και οι δύο τύποι αιμοκάθαρσης μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα εξάντλησης.

Ζώντας με την αιμοκάθαρση

Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν καλή ποιότητα ζωής.

Εάν κατά τα λοιπά οι ασθενείς αισθάνονται καλά, μπορούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή, που θα συμπεριλαμβάνει τις κανονικές τους δραστηριότητες. Ένας άνθρωπος που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την εργασία ή τις σπουδές του, να ασκείται, να διασκεδάζει, να ταξιδεύει και γενικότερα να έχει μία αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν σε αιμοκάθαρση για πολλά χρόνια, αν και η θεραπεία μπορεί να αντισταθμίσει μόνο εν μέρει την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Η ύπαρξη νεφρών που δεν λειτουργούν σωστά μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενείς μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης εάν δεν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Το παραπάνω αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους ασθενείς και τα άτομα που αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Κάποιος που ξεκινά αιμοκάθαρση στα τέλη της δεκαετίας των 20 μπορεί να αναμένει να ζήσει έως και 20 χρόνια ή περισσότερο, όμως οι ενήλικες άνω των 75 ετών μπορεί να επιβιώσουν -κατά μέσο όρο- για 2 έως 3 χρόνια. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται στο μέλλον.

Αναζητάτε το καλύτερο κέντρο, όπου θα λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για τις παθήσεις των νεφρών; Το Νεφρολογικό Κέντρο Σπάρτης και το Ιδιωτικό Κέντρο Αιμοδιύλισης Ναυπλίου είναι οι κορυφαίες κλινικές στην Πελοπόννησο που παρέχουν άριστη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον αιμοκαθαρόμενο ασθενή.

Νεφρολογικό Κέντρο Σπάρτης

3ο Χλμ. Εθν. Οδού Σπάρτης Γυθείου
+30 2731 131131
+30 2731 131111
info@nefrosparta.com

Ιδιωτικό Κέντρο Αιμοδιύλισης Ναυπλίου

5ο χλμ. Εθνικής Οδού Ναυπλίου - Επιδαύρου
Άρια Ναυπλίου, 21100, Αργολίδα
+30 27521 81800
+30 27520 29944
info@ikan.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις