Η υγιεινή διατροφή θα έπρεπε να είναι εύκολη: τρώτε περισσότερα λαχανικά, πίνετε περισσότερο νερό και απολαμβάνετε τροφές που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως πιο περίπλοκη. Γιατί εκτός από την -κοινώς αποδεκτή- «κατάρα», όπου οτιδήποτε μας αρέσει περισσότερο είναι κακό για την υγεία μας (λίπη, γλυκά, συσκευασμένα τρόφιμα), οι ατελείωτοι μύθοι που δημιουργούνται γύρω από την διατροφή δημιουργούν ακόμη περισσότερη σύγχυση.

Αν λοιπόν θέλετε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, εξασφαλίζοντας περισσότερη υγεία και ευζωία, χρειάζεται να δείξετε αρκετή προσοχή. Καθώς δεν είμαστε όλοι ειδικοί και συνεπώς χρειαζόμαστε λίγη έξτρα καθοδήγηση, στο παρόν άρθρο προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε 5 διάσημους μύθους γύρω από την διατροφή, τους οποίους καταρρίπτουν οι ειδικοί αλλά ενδεχομένως αρκετοί πιστεύαμε μέχρι σήμερα!

Μύθος 1ος: Η σόγια προκαλεί καρκίνο

Η σόγια δεν αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Στην πραγματικότητα, είναι γεμάτη χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και αποτελεί ίσως την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Μεγάλο μέρος της έρευνας που έδωσε κακή φήμη στη σόγια διεξήχθη σε ζώα (αρουραίους) και δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στους ανθρώπους με όμοια αποτελέσματα.

Κάτι που πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν είναι πως η σόγια μιμείται τις επιδράσεις των οιστρογόνων, κάνοντας τα ανδρικά σώματα πιο θηλυκά και θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Και ναι μεν η σόγια περιέχει φυτικά οιστρογόνα, ωστόσο αυτά προσκολλώνται επιλεκτικά στους ιστούς, όπως το στήθος και τα οστά. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τη δράση της περίσσειας οιστρογόνων και επίσης μπλοκάρει την περίσσεια ενδογενών οιστρογόνων από το υπερβολικό σωματικό μας λίπος, εξηγούν οι ειδικοί.

Επιπρόσθετες μελέτες υποστηρίζουν ότι η σόγια δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανδρική ή γυναικεία γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, καρκίνου του μαστού και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μας παρέχει επίσης μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Μύθος 2ος: Τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι θρεπτικότερα από τα μαγειρεμένα

Είναι γεγονός πως υπάρχει μερίδα ανθρώπων που πιστεύει ακράδαντα πως τα ωμά λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά από τα μαγειρεμένα και μάλιστα σπεύδουν να υιοθετήσουν μία ωμοφαγική διατροφή. Αναμφίβολα, η επιλογή μιας τέτοιας διατροφής αυξάνει δραματικά τις μερίδες των φυτικών ινών που προσλαμβάνετε και μειώνει την ποσότητα «πρόχειρου» φαγητού που θα καταναλώνατε αλλά έχει μηδενική διατροφική αξία.

Ωστόσο, είναι αλήθεια πως ορισμένα λαχανικά είναι περισσότερο υγιεινά όταν μαγειρεύονται!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ντομάτες, οι οποίες περιέχουν λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α και της βήτα καροτίνης, η οποία απελευθερώνεται περισσότερο όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται παρά όταν τρώγονται ωμές, εξηγούν οι επιστήμονες. Μάλιστα, τρόφιμα όπως η σάλτσα ντομάτας είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο επιπλέον προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, ορισμένους καρκίνους (όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και του στόματος) και τις καρδιακές παθήσεις.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος μαγειρέματος παίζει τεράστιο ρόλο και είναι σημαντικό να κάνετε την πιο υγιεινή και λιγότερο επιβαρυντική επιλογή.

Μύθος 3ος: Το λάδι καρύδας είναι το πιο υγιεινό είδος λαδιού

Ας ξεχάσουμε για λίγο το αφήγημα που υιοθετούν οι υποστηρικτές της κετογονικής δίαιτας πως το λάδι καρύδας μπορεί να καταναλώνεται άφοβα (ή ακόμη και χωρίς κανένα όριο). Παρότι αποτελεί ένα εξαιρετικό vegan υποκατάστατο του βουτύρου, χάρη στην ικανότητά του να στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αυτή ακριβώς η ιδιότητά του το κάνει πολύ πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.

Και παρότι χρειάζεται να καταναλώνουμε και κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο ιδανικά θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητά τους στο ελάχιστο και να επικεντρωθούμε σε ακόρεστα λίπη από τρόφιμα όπως οι ελιές, οι ηλιόσποροι και τα βούτυρα ξηρών καρπών. Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων λαδιού καρύδας για να αποφευχθεί η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μύθος 4ος: Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πολύ επικίνδυνα

Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πολλών ανθρακούχων ποτών δεν είναι καλή για την υγεία μας. Ωστόσο, οι εκδοχές χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβείς –παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί να καταναλώσετε περισσότερα από εννέα κουτάκια αναψυκτικών διαίτης για να φτάσετε τα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης γλυκαντικών! Επιπλέον, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αφού ληφθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) –οπότε αν θέλετε να προσθέστε μία μικρή ποσότητα στον καφέ σας, μπορείτε να το κάνετε!

Μύθος 5ος: Οι γλυκοπατάτες είναι πιο υγιεινές από τις λευκές πατάτες

Ένα πράγμα στο οποίο επιμένουν οι ειδικοί είναι πως οι πατάτες δεν μας κάνουν κακό. Αντιθέτως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και άλλα θρεπτικά συστατικά – ιδιαίτερα εάν τις καταναλώνετε μαζί με τη φλοίδα.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν οι λευκές πατάτες είναι πως όταν μαγειρεύονται αρκετά, αποκτούν υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου και λιγότερη γλυκόζη. Ιδανικά, λοιπόν, θα θέλατε να τις μαγειρέψετε, να τις αφήσετε να κρυώσουν και μετά είτε να τις ξαναζεσταίνετε είτε να τις φάτε κρύες προκειμένου να αυξήσετε τις ωφέλιμες ίνες για το έντερο αλλά και να εξασφαλίσετε περισσότερη ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης στον οργανισμό σας. Και παρότι οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες βήτα καροτίνη και πλούσιες σε ωφέλιμα συστατικά, οι απλές πατάτες μπορούν να αποδειχτούν πολύ καλές για εμάς!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις