Όταν γίνεται λόγος για δημοφιλή θέματα και τάσεις που αφορούν την υγεία, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο μικροβίωμα του εντέρου, τη σημασία του για τη συνολική υγεία και ένα πλήθος από ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε τη ζωτικότητά του. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για το μικροβίωμα του εντέρου έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η έρευνα γύρω από αυτό έχει γίνει πιο ισχυρή.

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου;

Το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται κυρίως στο παχύ έντερο. Αποτελείται από μία ομάδα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών -κυρίως βακτηρίων, αλλά και ορισμένων ποικιλιών ζυμομυκήτων και ιών. Καθώς όλο και περισσότερες σχετικές μελέτες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ένα πράγμα γίνεται όλο και πιο σαφές: αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί στην πραγματικότητα να βρίσκονται πίσω από πάρα πολλά διαφορετικά ζητήματα υγείας, τα οποία μάλιστα μπορεί να μην συνδέονται καν με κάποιον προφανή τρόπο με το πεπτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, το μικροβίωμα του εντέρου παίζει έναν πολύπλοκο και πολυεπίπεδο ρόλο στη ζωτικότητα πολλών ακόμη παραγόντων που συνθέτουν την συνολική υγεία του οργανισμού, όπως:

  • Η πέψη, ο μεταβολισμός και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Η λειτουργία του εγκεφάλου, το νευρικό σύστημα και η ψυχική υγεία
  • Η μακροζωία και οι χρόνιες παθήσεις

Υγεία του εντέρου: Οι τύποι τροφών που έχουν ζωτική σημασία

Φυτικές ίνες

Όσον αφορά την υγιή πέψη, οι φυτικές ίνες αποτελούν έναν βασικό και άκρως απαραίτητο παράγοντα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες -και όλοι χρειαζόμαστε και τους δύο, καθώς παρέχουν διαφορετικά οφέλη. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν μια γέλη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες κάνουν βασικά το αντίθετο: Δεν διαλύονται στο νερό και προσθέτουν όγκο, βοηθώντας στη διατήρηση της κίνησης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών δεν διασπώνται πλήρως στην πεπτική διαδικασία και φτάνουν μέχρι το έντερο, αποτελώντας σημαντικές πηγές τροφής για τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Μερικές διάσημες πηγές φυτικών ινών, «ακούνε» στο όνομα των παρακάτω πασίγνωστων τροφίμων: μπανάνες, μήλα, σπαράγγια, μούρα, λιναρόσπορος, μπρόκολο, σκόρδο, βρώμη, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ντομάτες, όσπρια και αρακάς.

Πρεβιοτικά

Παρότι συχνά συγχέονται με τα προβιοτικά, τα δύο απαραίτητα στοιχεία για το έντερο δεν είναι το ίδιο. Τα πρεβιοτικά είναι διαλυτές ίνες που είναι δύσπεπτες από τον άνθρωπο, αλλά όχι από τα βακτήρια του εντέρου. Λειτουργούν ως τροφή για τα εντερικά μας βακτήρια, συμβάλλοντας στη ζωτικότητά τους.

Υπάρχουν τόσες πολλές πρεβιοτικές τροφές διαθέσιμες γύρω μας και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα: κριθάρι, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, μέλι, κακάο, λιναρόσπορο, φύκια, προϊόντα ολικής αλέσεως, χόρτα πικραλίδας, μανιτάρια, σπαράγγια, λάχανο, μήλα, βρώμη, καρπούζι, μπανάνες και ρεβίθια.

Προβιοτικά

Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα μικροβίωμα που λειτουργεί τέλεια, ο καλύτερος τρόπος είναι να εισάγετε περισσότερα υγιή βακτήρια. Ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε είναι η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε προβιοτικά (όρος που χρησιμοποιείται για τα υγιή βακτήρια). Τα προβιοτικά τρόφιμα είτε θα εμπλουτιστούν με βακτήρια είτε θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βακτηρίων στα τρόφιμα μέσω ζύμωσης. Η ζύμωση είναι μια μεταβολική διαδικασία μέσω της οποίας τα βακτήρια διευκολύνουν μια χημική αλλαγή στο εν λόγω τρόφιμο ή ποτό, παράγοντας επιθυμητά αποτελέσματα.

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ψωμί με προζύμι ή η μπύρα, δεν περιέχουν προβιοτικά, αλλά πολλά άλλα περιέχουν. Μερικοί φανταστικοί τρόποι για να καταναλώνετε τα προβιοτικά που χρειάζεστε περιλαμβάνουν τροφές όπως: ξινολάχανο, τέμπε, κεφίρ, γιαούρτι, βουτυρόγαλα και ορισμένα είδη τουρσιών.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές

Ένας τελευταίος πυλώνας των υγιεινών διατροφικών επιλογών για το έντερο είναι η κατανάλωση τροφών που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει και να αποτρέψει τη φλεγμονή.

Τα προφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το έντερο και να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα, εμποδίζοντάς το να εκτελεί τις ζωτικές του λειτουργίες. Γενικά, τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σημαντικές φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενθαρρύνοντας την υγιή ανάπτυξη μικροοργανισμών και αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών παθογόνων οργανισμών στο έντερο.

Πηγές πολυφαινολών περιλαμβάνουν τροφές όπως: μούρα, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα λαχανικά, τσάι, φασόλια, μήλα, κεράσια, κρεμμύδια, ελιές, γαρίφαλο, κάπαρη, ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι και πολλά άλλα. Ο συγκεκριμένος κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς, γιατί όλα τα φυτά θα περιέχουν μερικές από αυτές τις καταπληκτικές ενώσεις. Ωστόσο, ένα tip για να ξέρετε τι πρέπει να αγοράσετε είναι το εξής: Όσο πιο λαμπρό χρώμα έχει μία φυτική τροφή, τόσο πιθανότερο είναι να είναι γεμάτη με πολυφαινόλες!

Περιορισμός τροφών που προκαλούν φλεγμονή

Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα και συστατικά που δεν υποστηρίζουν ή ενδεχομένως υπονομεύουν ενεργά την υγεία του εντέρου. Βέβαια είναι αυτονόητο πως όλα τα τρόφιμα έχουν μια θέση στη διατροφή μας και τίποτα δεν είναι εντελώς απαγορευμένο.

Ωστόσο, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας και η απομάκρυνση των λιγότερο ευεργετικών τροφίμων και ποτών θα αλλάξει το παιχνίδι για το μικροβίωμα σας. Η προσοχή και η ισορροπία είναι βασικά όταν πρόκειται για φλεγμονώδεις τροφές, πολλές από τις οποίες είτε στερούνται εγγενώς φυτικών ινών είτε έχουν αφαιρεθεί από τις φυσικές τους ίνες.

Το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα τηγανητά τρόφιμα εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Το κόκκινο κρέας είναι επίσης κάτι που πρέπει να προσέχετε, καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να απελευθερώσει έναν προφλεγμονώδη μεταβολίτη του σώματος που έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Τα πρόσθετα σάκχαρα επίσης αποτελούν έναν φλεγμονώδη παράγοντα στο έντερο, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο και θέσουν σε κίνδυνο τον φραγμό του βλεννογόνου του εντέρου, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Είναι λοιπόν σαφές πως το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί έναν παράγοντα υγείας που αξίζει την αμέριστη προσοχή μας και η ζωτικότητά του πρέπει να ενταχθεί άμεσα στις προτεραιότητές μας. Μικρές καθημερινές αλλαγές και καλύτερες διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις σωστές βάσεις για καλύτερη υγεία τόσο στο έντερο όσο και συνολικά στον οργανισμό μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις