Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και τα κινητά τηλέφωνα δικαίως θεωρούνται προέκταση του χεριού μας. Γνωρίζατε όμως πως καθημερινά (με βάση μελέτη του 2016) αγγίζουμε τα smartphones μας περισσότερες από 2.600 φορές; Ακόμη, ξέρατε πως, αν έχετε ευαισθησία σε αλλεργίες ή άσθμα, το smartphone σας μπορεί να σας… κάνει να αρρωστήσετε;

Μία μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), υποστηρίζει ακριβώς αυτό.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης smartphone, η μελέτη έδειξε αυξημένα επίπεδα αλλεργιογόνων που σχετίζονται με γάτες και σκύλους καθώς και β-D γλυκάνες (BDG) και ενδοτοξίνη. Το BDG βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων και οι ενδοτοξίνες είναι βακτηριακές τοξίνες που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με αλλεργίες ή άσθμα πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα smartphone τους για να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργιών ή την πυροδότηση άσθματος.

Μήπως έχετε αλλεργία στο κινητό σας;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αλλεργιογόνα μπορούν να βρεθούν παντού -συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των ρούχων και των παπουτσιών- επομένως είναι λογικό να ζουν και πάνω στα κινητά μας.

Ακόμη και τα αλλεργιογόνα της γάτας και του σκύλου, που βρίσκονται στο τρίχωμα των κατοικίδιων, μπορούν να κολλήσουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Εάν λοιπόν αγγίξετε το τηλέφωνό σας και στη συνέχεια αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, τότε τα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στη ρινική ή αναπνευστική οδό ή στον βλεννογόνο των ματιών σας.

Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα στα μάτια ή την αναπνευστική οδό μπορεί να οδηγήσουν στην απελευθέρωση ισταμίνης και να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας. Και είναι αλήθεια πως τα κινητά τηλέφωνα τα παίρνουμε παντού μαζί μας, τα τοποθετούμε σε κάθε είδους επιφάνειες και συνεπώς είναι λογικό που συσσωρεύουν πάνω τους κάθε λογής μικροοργανισμούς.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το κινητό σας;

Παρότι τα περισσότερα αλλεργιογόνα δεν μπορούν να αποφευχθούν, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργιών ή άσθματος καθαρίζοντας το smartphone σας.

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας έδειξαν ότι ο συνδυασμός χλωρεξιδίνης και κετυλοπυριδινίου ήταν ο πιο αποτελεσματικός για τον καθαρισμό των κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, είναι αυτονόητο πως χημικές ενώσεις όπως αυτές δεν είναι πάντοτε προσβάσιμες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αρχικά, αφαιρέστε τη θήκη από το τηλέφωνό σας και καθαρίσετε το εσωτερικό της με σαπούνι και νερό. Τα συστατικά αυτά είναι φιλικά προς τις αλλεργίες και δεν αφήνουν υπολείμματα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να προκαλέσουν χημικούς ερεθισμούς.

Όσον αφορά τον καθαρισμό του ίδιου του τηλεφώνου, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για οδηγίες. Για παράδειγμα, η AppleCare συνιστά να αφαιρέσετε τυχόν καλώδια από το iPhone σας και να το απενεργοποιήσετε πριν τον καθαρίσετε με ένα μαλακό, ελαφρώς υγρό πανί που δεν αφήνει χνούδια. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφύγετε τυχόν υγρασία σε ανοίγματα ή σχισμές.

Με πληροφορίες από: healthline.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις