ΑΡΚΑΔΙΑ. Ο Δήμος Τρίπολης μπαίνει στον χάρτη των μεγάλων επενδύσεων στη βιομηχανία, με επενδύσεις που αγγίζουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής φαρμάκων στην Τρίπολη αναμένεται να καταστήσει την περιοχή επίκεντρο των ογκολογικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρο Τρύφων, αναμένεται να επενδυθούν συνολικά για τον κλάδο στην Ελλάδα, 645 εκατομμύρια μέχρι το 2026, ανεβάζοντας το σύνολο επενδύσεων από το 2019 έως το 2026 κοντά στο 1,5 δις. ευρώ.

Ποιες είναι οι φαρμακοβιομηχανίες που έρχονται στην Αρκαδία;

Η πρώτη φαρμακοβιομηχανία που έχει ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθεί στην Αρκαδία είναι η εταιρεία Demo, η οποία επενδύει 160 εκατομμύρια για μονάδα φαρμάκων και πρώτων υλών. Η εν λόγω εταιρεία, κατέχει την πρώτη θέση σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέσιμων προϊόντων, σε νοσοκομειακές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στην Ελλάδα, ενώ μεταξύ άλλων αποτελεί επίσημο προμηθευτή των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού.

Η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία που αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ο όμιλος ELPEN που επενδύει 30 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Win Medica. Πρόκειται για μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με σημαντικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και συνεργάτες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Η τρίτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης οικοπέδου στην ίδια περιοχή, και παραμένει ακόμη ανώνυμη, καθώς ο πρόεδρος της ΠΕΦ δεν θέλησε να αποκαλύψει ακόμα, αλλά ούτε και ο αντιδήμαρχος της Τρίπολης, Αλέξανδρος Κανελλόπουλος θέλησε να κατονομάσει έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το Notospress.

Τι δείχνουν τα στατιστικά;

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΦ, οι νέες μονάδες στην Αρκαδία σε διάστημα τριών ετών από τώρα, αναμένεται να καλύψουν περισσότερο από το 20% των αναγκών της Ελλάδας σε ογκολογικά φάρμακα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η εγχώρια παραγωγή συνεισφέρει μόλις το 2% των αναγκών της χώρας σε αυτά τα φάρμακα.

Ο κ. Τρύφων συμπληρώνει ότι μέσω της επένδυσης της Demo στην Τρίπολη «ανοίγει ένας κλάδος με τεράστια σημασία» δεδομένης της δύσκολης περιόδου της πανδημίας αλλά της επακόλουθης έλλειψης φαρμάκων διεθνώς. Οι πρώτες ύλες για τον κλάδο αυτό συνιστούν το Α και το Ω για την εγχώρια αυτάρκεια σε φάρμακα. Επιπλέον, με τις νέες επενδύσεις αναμένεται να εμπλουτίσουν τις εξαγωγές της χώρας σε νέες διεθνείς αγορές.

Σήμερα, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία «διαθέτει περισσότερα από 45 εργοστάσια, τα οποία λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα προκειμένου να καλύψουν μέσω των γενόσημων και άλλων φαρμάκων που παράγουν, τις ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα. Η ΒΙΑΝΕΞ μια μεγάλη δύναμη του κλάδου. Η RAFARM είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με πιστοποίηση από την FDA της Αμερικής (Food & Drug Administration) για την ανάπτυξη και παραγωγή στείρων και σύνθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ανάλογη πιστοποίηση θα διεκδικήσει και η νέα μονάδα της ELPEN στην Κερατέα.

Ποια η σημασία για την Αρκαδία;

Οι υψηλών προδιαγραφών βιομηχανίες που θα εγκατασταθούν στην Τρίπολη, αναμένεται να δώσουν ζωντάνια στην τοπική κοινωνία. Ήδη, η Demo έχει προχωρήσει σε εργασίες σε οικόπεδο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της Τρίπολης, ενώ η ELPEN έχει πραγματοποιήσει την αγορά οικοπέδου επίσης στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Αναμφίβολα, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και να αποφευχθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Επιπλέον, αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και θέσεις εξειδίκευσης σε νέους πτυχιούχους που έφυγαν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Βιομηχανική Περιοχής Τρίπολης ξαναζωντανεύει με τις εγκαταστάσεις νέων επιχειρήσεων, και νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη της περιοχής. Θα έχει λοιπόν, αρκετό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη αυτών των δρώμενων που φαίνεται ότι θα δώσουν «ένεση ζωής» όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά και στην Πελοπόννησο γενικότερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις