Είναι γεγονός πως κατά καιρούς όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως η χαμηλή ενέργεια και η κόπωση. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι φυσιολογικά σε περιόδους έντονης εργασίας και σωματικής καταπόνησης ωστόσο υποχωρούν από μόνα τους μετά από ένα διάστημα. Τι συμβαίνει όμως όταν η κούραση μετατρέπεται σε μόνιμη κατάσταση, υποβαθμίζοντας τη συνολική ποιότητα της ζωής μας; Πώς διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα όταν είμαστε συνεχώς υπερβολικά κουρασμένοι και χωρίς διάθεση να κάνουμε το οτιδήποτε;

Η χαμηλή ενέργεια και η κόπωση είναι συμπτώματα κακών συνηθειών και αρνητικών παραγόντων του τρόπου ζωής που υιοθετούμε, ωστόσο τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να τα ελέγξουμε. Αλλάζοντας ορισμένες από τις ανθυγιεινές συνήθειες που ενδέχεται να υιοθετούμε ασυναίσθητα, μπορούμε να επαναφέρουμε τα επίπεδα ενέργειά μας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Εάν γνωρίζετε λοιπόν τι είναι καλό και τι κακό για εσάς, μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε ή όχι να βελτιώσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ας δούμε μερικές από τις συχνότερες αιτίες χαμηλών επιπέδων ενέργειας.

1.Έλλειψη ύπνου

Είναι αυτονόητο πως όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας είναι πιο αδύναμο. Η παραγωγικότητα μειώνεται, ενώ αν προσπαθείτε να καλύψετε τη διαφορά δουλεύοντας περισσότερες ώρες, αφήνετε λιγότερο χρόνο για ύπνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

2. Προσκόλληση στο παρελθόν

Το παρελθόν είναι παρελθόν και δεν έχει νόημα να αναλώνεστε σε αυτό. Μάθετε λοιπόν να αφήνετε τα πράγματα και τις καταστάσεις να εξελίσσονται στο εδώ και το τώρα και σταματήστε να υπεραναλύετε όσα έχουν ήδη συμβεί και άρα δεν μπορούν να αλλάξουν.

3. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό για να αντικαταστήσετε τυχόν απώλεια νερού που έχει το σώμα σας λόγω ούρησης, ορισμένων φαρμάκων, ιδρώτα και άλλων καθημερινών λειτουργιών.

Η αφυδάτωση οδηγεί επίσης σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω απώλεια ενέργειας. Ακόμα κι αν είστε αφυδατωμένοι σε μικρό βαθμό, γίνεται δυσκολότερο να συγκεντρωθείτε και να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας εργασίες.

4. Κακή διατροφή

Εάν ο τρόπος ζωής ή οι καθημερινές σας συνήθειες σας αναγκάζουν να τρώτε συχνά γεύματα έξω αντί να μαγειρεύετε στο σπίτι, είναι πιθανό να καταναλώνετε περισσότερο πρόχειρο φαγητό από ό,τι μπορεί να αντέξει το σώμα σας. Το να κάνετε τη διατροφή σας προτεραιότητα είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για τη γενική σας υγεία. Θα σας βοηθήσει επίσης να παραμείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5. Καθιστικός τρόπος ζωής

Τα σώματά μας είναι σχεδιασμένα για να κινούνται και όχι για να καθόμαστε ακίνητοι όλη την ημέρα. Όταν κάνετε καθιστική ζωή, η οποία συχνά επιβάλλεται από την σύγχρονη μορφή εργασίας, το σώμα σας θα επηρεαστεί και θα εμφανίσει εντονότερα σημάδια κούρασης και χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας.

6. Έλλειψη άσκησης

Η παράλειψη της προπόνησης όταν αισθάνεστε καθημερινή κόπωση έχει στην πραγματικότητα αρνητικό αντίκτυπο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υγιείς ενήλικες που έκαναν καθιστική ζωή, όταν ξεκίνησαν προπονήσεις των 20 λεπτών, 3 ημέρες την εβδομάδα, ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι και περισσότερη ενέργεια μετά από έξι εβδομάδες. Η τακτική άσκηση λοιπόν ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή, βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματός σας.

7. Παίρνετε τα πάντα προσωπικά

Είμαστε κοινωνικά όντα και συχνά ορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τις σχέσεις μας. Αυτές οι σχέσεις ποικίλλουν και συνεπώς υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους συνδεόμαστε βαθύτερα και άλλοι με τους οποίους απλώς συνυπάρχουμε.

Η έλλειψη σύνδεσης με κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας αντιπαθεί προσωπικά. Επομένως, δεν πρέπει να το παίρνετε προσωπικά εάν δεν βρείτε κοινό έδαφος.

8. Κρατάτε θυμό

Ο θυμός και η αγανάκτηση συνδέονται γενικά με την λογική της προσκόλλησης στο παρελθόν. Πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που μπορούν να απορριφθούν αυτόματα. Μάλιστα, ο θυμός είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό συναίσθημα που «ρουφά» την ενέργειά σας. Συνεπώς δεν αξίζει το ψυχικό και σωματικό κόστος που παίρνει από εσάς.

9. Συναναστροφή με τοξικά άτομα

Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε περιστασιακά παράπονα και αρνητική ενέργεια. Επομένως, προσπαθήστε να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους και αποφύγετε τους τοξικούς.

10. Ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς

Το να αφιερώνετε χρόνο στη σκέψη του κατά πόσο σας αποδέχονται οι άλλοι δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου αλλά και συναισθηματικά εξαντλητικό. Αυτό διότι ούτε μπορείτε να γνωρίζετε πάντοτε τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, ούτε είναι εφικτό να αρέσετε σε όλους. Αντί να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι, υποθέστε ότι όλοι μιλούν θετικά για εσάς και προχωρήστε. Σίγουρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις