Είναι δεδομένο πως η τακτική άσκηση μπορεί να μας εξασφαλίσει καλύτερη φυσική κατάσταση και ένα σώμα το οποίο θα φαίνεται υγιέστερο αλλά και θα νιώθει μεγαλύτερη ευεξία. Η διατήρησης μίας εξαιρετικής φυσικής κατάστασης είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, ωστόσο η αναγκαιότητά της αυξάνεται στη μέση ηλικία, δηλαδή όταν υπερβούμε τα 40 έτη. Συγκεκριμένα, μία νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που ασκούνται τακτικά μειώνουν την πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο για κάποια ασθένεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ελεάνορ Γουότς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 81.717 ενήλικες 42 έως 78 ετών. Συσχετίστηκε ο χρόνος σωματικής άσκησης με τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω πνευμονίας, εγκεφαλικού, επιπλοκών διαβήτη, θρόμβωσης, σιδηροπενικής αναιμίας, πολύποδα εντέρου, σοβαρών ουρολοιμώξεων και άλλων παθήσεων.

Οι ευεργετικές επιπτώσεις της καθημερινής άσκησης

Τα αποτελέσματα της μελέτης εντυπωσιάζουν. Διαπιστώθηκε ότι μόλις 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο. Μάλιστα, ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα υγείας τα ποσοστά διαφοροποιούνται από 4% (στην περίπτωση των πολυπόδων του εντέρου) έως 23% (στην περίπτωση των επιπλοκών του διαβήτη) μέσα σε μία επταετία.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά σημαντική εμφανίζεται και η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για τις ουρολοιμώξεις και της παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

Η δρ Γουότς επισημαίνει επίσης ότι οι μελέτες αποκαλύπτουν πως «η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς επίσης να μειώσει τη φλεγμονή».

Υπάρχει ιδανικός χρόνος άσκησης;

Η απάντηση εδώ είναι σχετική. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές ενώ το κάθε σώμα έχει ξεχωριστές ανάγκες προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο υγιές. Ωστόσο, αν θέλαμε να ενστερνιστούμε έναν γενικό κανόνα, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την παρότρυνση των ειδικών για τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκησης μεγάλης έντασης.

Σε κάθε περίπτωση, το πνεύμα που διαπνέει την παραπάνω μελέτη και το βασικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει στο ευρύ κοινό είναι ότι «σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια». Και παρότι οι περισσότεροι ήδη το γνωρίζαμε, είναι καλό να μας υπενθυμίζεται, μια στο τόσο, από την επιστήμη!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις