Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που το σώμα μας παράγει φυσικά. Όταν αρχίζει να νυχτώνει έξω, τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα μας αυξάνονται δραματικά, στέλνοντας μηνύματα ότι είναι ώρα για ύπνο. Διανέμεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και συνδέεται με υποδοχείς στον εγκέφαλο προκειμένου να μειώσει τη δραστηριότητα των νεύρων που μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Η μελατονίνη συμβάλλει στο να αποκοιμηθούμε εύκολα και να έχουμε έναν αδιατάρακτο ύπνο. Με άλλα λόγια μας βοηθά να έχουμε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα επίπεδά της μειώνονται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, συνεπώς ο οργανισμός μας ξεκινά να στερείται τα οφέλη της. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα επίπεδα μελατονίνης μας με φυσικό τρόπο.

Αυτά είναι:

Χαμηλός φωτισμός τη νύχτα

Στη σημερινή εποχή, δεν είναι ασυνήθιστο να περιτριγυρίζεστε από έντονα φώτα μέχρι την ώρα του ύπνου. Τα έντονα φώτα τη νύχτα μπορεί να μπερδέψουν και να διαταράξουν το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας καθώς η μελατονίνη αυξάνεται με το σκοτάδι και μειώνεται με το φως. Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγή μελατονίνης για να κοιμηθείτε, είναι να χαμηλώσετε τα φώτα σας τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Μειώστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά σε οθόνες

Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην παραγωγή μελατονίνης σε σύγκριση με άλλα φώτα. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν: τηλεόραση, smartphone, tablet, οθόνες υπολογιστών και λαμπτήρες LED και φθορισμού. Εάν δεν μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο οθόνης σας, επενδύστε σε γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως ή αλλάξτε τις συσκευές σας σε σκοτεινή (ή νυχτερινή) λειτουργία μετά τη δύση του ηλίου.

Μειώστε τον καφέ

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης. Συνιστάται να σταματήσετε να πίνετε καφέ τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο σας. Επειδή η παραγωγή μελατονίνης είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, σημειώστε την συνηθισμένη ώρα που πέφτετε για ύπνο ώστε να διαπιστώσετε αν χρειάζεται να κάνετε προσαρμογές στην κατανάλωση καφέ σας.

Εκτεθείτε στον ήλιο

Η ηλιοφάνεια βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού σας και συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης. Η ηλιακή ακτινοβολία παράγει σεροτονίνη που είναι πρόδρομος της μελατονίνης. Αναφέρεται ότι η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη όταν πέσει το σκοτάδι. Συνιστάται να εκτίθεστε στον ήλιο για 30 έως 45 λεπτά μέσα σε μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα.

Καταναλώστε τις σωστές τροφές

Υπάρχει μια σειρά από τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης. Αυτά περιλαμβάνουν: κεράσια, γκότζι μπέρι, αυγά, γάλα, ψάρια και ξηρούς καρπούς –ιδιαίτερα αμύγδαλα και φιστίκια. Ένα smoothie γκότζι μπέρι με γάλα αμυγδάλου ή μία ομελέτα με σολομό είναι μερικές νόστιμες επιλογές για να εντάξετε τις παραπάνω τροφές που ευνοούν τον ύπνο στη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις