Όταν κουλουριάζεστε κάτω από τα σκεπάσματα τη νύχτα, πιθανότατα να βολεύεστε στην αγαπημένη σας θέση χωρίς να το σκέφτεστε πολύ. Θα μπορούσε όμως μια στάση ύπνου να είναι καλύτερη από μια άλλη;

Οι ειδικοί απαντούν πως, ναι! Μάλιστα, η καθηγήτρια νευρολογίας στο Johns Hopkins Medicine, Rachel Salas αναλαμβάνει να μας εξηγήσει πότε και γιατί η στάση του ύπνου που επιλέγουμε έχει σημασία.

Πώς να διαλέξετε την καταλληλότερη στάση ύπνου

Σύμφωνα με τη Salas, η στάση ύπνου δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τους νέους, υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε και διάφορα ιατρικά προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους, η στάση ύπνου μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση στη συνολική υγεία μας.

Πριν λοιπόν κουλουριαστείτε βολικά στο κρεβάτι και σβήσετε το φως, λάβετε υπόψιν τα εξής:

  • Αν έχετε πόνο στην πλάτη και τον αυχένα: Όταν πρόκειται για την ανακούφιση του πόνου, ο ύπνος ανάσκελα είναι μια αμφιλεγόμενη κατάσταση. Για τα άτομα με πόνο στον αυχένα, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τον πόνο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο ύπνος ανάσκελα ανακουφίζει τον πόνο στη μέση. Εάν αισθάνεστε πόνο στη σπονδυλική σας στήλη, πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις και μαξιλάρια ώστε να διαπιστώσετε τι λειτουργεί πιο ανακουφιστικά για εσάς.
  • Αν υποφέρετε από ροχαλητό και υπνική άπνοια: Η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλεί την κατάρρευση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας σε παύσεις στην αναπνοή. Πρόκειται για μία κατάσταση που συχνά συνοδεύεται και από το ροχαλητό. Εάν υποφέρετε από τα παραπάνω, δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι ή μπρούμυτα καθώς αυτές οι στάσεις ενδέχεται να βοηθήσουν τους αεραγωγούς να παραμείνουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ακόμη δεν αποκλείεται να σας βοηθήσουν να μειώσετε το ροχαλητό και να ανακουφίσετε την ήπια άπνοια.
  • Αν πάσχετε από παλινδρόμηση και καούρα: Εάν υποφέρετε από καούρα, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτό ισχύει για άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και για άτομα που έχουν καούρα για άλλους λόγους, όπως οι έγκυες γυναίκες.
  • Αν εμφανίζετε δερματικές παθήσεις: Εάν κοιμάστε στο πλάι ή μπρούμυτα, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πτυχές στο πρόσωπό σας όταν ξυπνάτε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ακμής ή να προκαλέσει χρόνιες αλλαγές στο δέρμα. Επιπλέον, αν δεν θέλετε να αποκτήσετε ρυτίδες, έχετε έναν ακόμη καλό λόγο για να κοιμάστε ανάσκελα.

Προετοιμάστε σωστά το κρεβάτι σας για μεγαλύτερη άνεση

Η στάση ύπνου δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι τη νύχτα.

Τα παλιά στρώματα και μαξιλάρια πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά. Και παρότι η επιλογή σκληρότερου ή μαλακότερου στρώματος και μαξιλαριού είναι καθαρά θέμα προτίμησης, είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στην υποστήριξη που σας παρέχουν τα αντικείμενα που υπάρχουν πάνω στο κρεβάτι σας.

Εάν έχετε πόνο στον αυχένα ή στους ώμους, ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι σχεδιασμένο για να στηρίζει τον αυχένα μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο. Από την άλλη πλευρά, ένα στήριγμα ή ένα μαξιλάρι που υποστηρίζει τα πόδια θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Μερικά ακόμη tips που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να έχετε ποιοτικότερο ύπνο είναι τα εξής:

  • Καθαρίζετε τακτικά τα σεντόνια: Πλένετε συχνά τα σεντόνια και σκουπίζετε το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τη σκόνη και το τρίχωμα που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και να βλάψει τον ύπνο σας.
  • Κλείστε τα στόρια: Χρησιμοποιήστε κουρτίνες ή περσίδες για να διατηρήσετε το δωμάτιο σκοτεινό τη νύχτα. Αλλά ανοίξτε τις κουρτίνες το πρωί για να εκτεθείτε στο φυσικό φως και να δώσετε «σήμα» στον εγκέφαλό σας πως ξημέρωσε.
  • Η τοποθεσία έχει σημασία: Τοποθετήστε το κρεβάτι σας έτσι ώστε να μην αντικρύζετε περισπασμούς (όπως ένα παραφορτωμένο γραφείο, μία ακατάστατη ντουλάπα ή ένα φως που αναβοσβήνει).

Το περιβάλλον ύπνου είναι κάτι που μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Και επειδή ο ύπνος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή, κάνοντας μικρές αλλαγές μπορεί να διαπιστώσετε πως η ποιότητά του μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει ακόμα πιο γλυκός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις