Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και έχει ως σκοπό να τιμήσει τα επιτεύγματα των γυναικών και την αναζήτηση της ισότητας των φύλων. Οι σύγχρονες γυναίκες, λόγω των πολυάσχολων προγραμμάτων τους - όπου συχνά πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας, μητρότητας και ατελείωτων οικιακών υποχρεώσεων - καταλήγουν να αγνοούν την υγεία τους και δυστυχώς αποτυγχάνουν να ακούσουν το σώμα τους.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να τις θέσει σε κίνδυνο από πολλές ασθένειες όπως καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης, ηπατικές ασθένειες και πολλές ακόμη καταστάσεις που δρουν σιωπηλά στο σώμα. Αυτές οι ασθένειες δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια και συνεπώς είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Οι επιλογές του τρόπου ζωής βρίσκονται στα θεμέλια αυτών των ζητημάτων υγείας και το γεγονός ότι πολλές γυναίκες δεν είναι σε θέση να δώσουν προσοχή στη συνολική ευεξία τους μπορεί συχνά να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νούμερο 1 σιωπηλή ασθένεια είναι η καρδιακή νόσος. Η υπέρταση, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η υψηλή χοληστερόλη είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο. Ας ρίξουμε όμως μια αναλυτικότερη ματιά στις πέντε -δυνητικά- πιο θανατηφόρες ασθένειες που απασχολούν τις γυναίκες.

1. Καρκίνος των ωοθηκών

Αυτή η επικίνδυνη νόσος επηρεάζει 1 στις 75 γυναίκες. Το πιο τρομακτικό είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν την ασθένεια χωρίς να το καταλάβουν ποτέ. Το ποσοστό επιβίωσης σε ορίζοντα 5ετίας ανέρχεται μόλις σε 46% και μπορεί να πέσει πολύ χαμηλότερα εάν ο καρκίνος δεν εντοπιστεί έγκαιρα. Τα σημάδια αυτού του «σιωπηλού δολοφόνου» είναι μερικές φορές τόσο ασήμαντα που ακόμη και οι γιατροί δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν.

2. Καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι γυναίκες εμφανίζουν σημαντικά πιο ήπια συμπτώματα καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως δύσπνοια, ναυτία και εξάντληση) από τους άντρες. Εάν έχετε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην οικογένειά σας, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προειδοποιητικά συμπτώματα.

3. Λύκος

Ο Λύκος είναι μια χρόνια, αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να βλάψει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος (δέρμα, αρθρώσεις και/ή όργανα μέσα στο σώμα). Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή εξανθήματος στη μύτη ή στα μάγουλα, οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν δυσκίνητες και κουρασμένες και η αναπνοή μπορεί να παρουσιάζει δυσκολία. Άλλα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την απώλεια μαλλιών, τη δυσφορία στο στομάχι και τις ημικρανίες.

4. Διαβήτης

Με τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του διαβήτη, είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει απαρατήρητος και χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, τα συμπτώματα του διαβήτη, ιδιαίτερα του τύπου 2, μπορεί να είναι τόσο δυσδιάκριτα και φαινομενικά αθώα που ενδέχεται να αναπτυχθούν προβλήματα χωρίς οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την πάθηση.

5. Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μια νευρολογική ασθένεια κατά την οποία τα νευρικά κύτταρα υποβαθμίζονται σε σημείο που καταστρέφονται μη αναστρέψιμα. Οι ασθενείς χάνουν κάθε μυϊκή ικανότητα και τελικά πεθαίνουν καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Επειδή σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ισχύει η κοινή διαπίστωση ότι η πρόληψη σώζει ζωές, είναι σημαντικό να προβαίνετε σε τακτικούς ελέγχους της υγείας σας, οι οποίοι και μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ασθενειών στα αρχικά τους στάδια. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, μιας ισορροπημένης διατροφής και διαχείρισης του στρες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών κοινών ασθενειών στις γυναίκες. Τέλος, η ενημέρωση με τις πιο πρόσφατες ιατρικές έρευνες και εξελίξεις μπορεί να παρέχει πληροφορίες για νέους παράγοντες κινδύνου και πιθανές θεραπείες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις