Την τρώμε όταν θέλουμε να γιορτάσουμε, να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας ή να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε λυπημένοι. Την προσφέρουμε για να πούμε «σ’ αγαπώ» ή μερικές φορές «συγγνώμη». Περιέργως, κάποιοι κάνουν μπάνιο σε αυτήν. Ο λόγος, φυσικά για την σοκολάτα, που είναι ένα από τα πιο περιζήτητα φαγητά στον κόσμο και οι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτή τη γλυκιά λιχουδιά για περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Οι Μάγια της Νότιας Αμερικής ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατανάλωσαν σοκολάτα. Έτριβαν τους κόκκους του κακάο για να φτιάξουν ένα πικρό ποτό που ονομαζόταν «ξοκολάτλε» (xocolatle), το οποίο χρησιμοποιούσαν ως διεγερτικό και για θρησκευτικές τελετές. Πολύ περισσότερο, θεωρούσαν το ρόφημα αυτή την τροφή των θεών. Μόλις τον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί έφεραν τη σοκολάτα από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, το ποτό αναμίχθηκε με ζάχαρη και μπαχαρικά. Η «τρέλα» με τη σοκολάτα εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και το 1849, οι αδερφοί Cadbury παρουσίασαν την πρώτη συμπαγή σοκολάτα σε πλάκα.

Όλα αυτά οδήγησαν τον καθηγητή στο Τμήμα Χημείας και κοσμήτορα μεταπτυχιακών σπουδών στο AUC, Adham Ramadan, στο να αναρωτηθεί από τι αποτελείται η σοκολάτα και τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ευχάριστη για εμάς.

Η απάντηση που έδωσε είναι ένας συνδυασμός αισθήσεων και επιστήμης.

Ενώ οι σοκολάτες που καταναλώνουμε συνήθως είναι γεμάτες με σάκχαρα και λίπη που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, περιέχει επίσης συστατικά που θα μπορούσαν να έχουν κάποια θετικά αισθησιακά αποτελέσματα.

  • Η τρυπτοφάνη είναι ένα τέτοιο συστατικό καθώς αποτελεί πρόδρομο της σεροτονίνης, η οποία προκαλεί το αίσθημα της ευτυχίας.
  • Η φαινυλεθλυαμίνη είναι ένας τύπος αμφεταμίνης προκαλεί αίσθημα ικανοποίησης και κατά κάποιον τρόπο μιμείται το αποτέλεσμα του έρωτα.
  • Η θεοβρωμίνη είναι ένα διεγερτικό υπεύθυνο για το ανεβασμένο αίσθημα που βιώνουμε μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Πρόκειται για αυτή τη «βόμβα» ενέργειας και διαύγειας του μυαλού, που στην πραγματικότητα θα διαρκέσει για λίγο.
  • Εάν ψάχνετε μία επιπλέον δικαιολογία για να απολαύσετε την σοκολάτα, η μαύρη εκδοχή της περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της γήρανσης, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Δυστυχώς, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος υπερτερεί ορισμένων από τα οφέλη για την υγεία. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι που δεν μπορείτε να σταματήσετε σε ένα μόνο κομμάτι: λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η σοκολάτα μπορεί να είναι άκρως εθιστική!

Από επιστημονική άποψη, ο Ramadan εντόπισε τέσσερα κύρια συστατικά της εμπειρίας κατανάλωσης σοκολάτας: το σημείο τήξης, τη γεύση, την υφή και τη ροή. Σημείωσε ότι οι καβουρδισμένοι κόκκοι κακάο, τα λίπη και η ζάχαρη είναι τα κύρια συστατικά της μαύρης σοκολάτας, ενώ στις άλλες μορφές περιλαμβάνονται και οι πρωτεΐνες γάλακτος. Είναι συνεπώς η ποιότητα και η αναλογία αυτών των βασικών συστατικών που κάνουν τη γεύση της σοκολάτας ακαταμάχητη και επηρεάζουν τον τρόπο δράσης της μόλις τη βάλουμε στο στόμα μας.

  • Τα μόρια λίπους βοηθούν στη ρύθμιση του σημείου τήξης. Η σοκολάτα δεν λιώνει στη συσκευασία, αλλά αρχίζει να μαλακώνει τη στιγμή που τη βάζουμε στο στόμα μας. Σύμφωνα με τον Ramadan, αν η σοκολάτα παραμείνει στερεή, οι διαφορετικοί γευστικοί κάλυκες του στόματος δεν θα ανιχνεύσουν πραγματικά τα διαφορετικά συστατικά που πυροδοτούν τη γεύση συνεπώς θα την αντιλαμβανόμασταν πιο «επιφανειακά».
  • Η γεύση καθορίζεται από την αναλογία των συστατικών. Η οξύτητα των κόκκων κακάο εξισορροπείται με την προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Η ζάχαρη προσθέτει γλυκύτητα και αντισταθμίζει λίγη από την πικρή και όξινη γεύση της ακατέργαστης σοκολάτας. Ωστόσο, ο Ramadan επισήμανε ότι η ζάχαρη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γλυκιά προσθήκη. «Αν φέρουμε τη ζάχαρη σε επαφή με οποιεσδήποτε γεύσεις, θα απορροφήσει τη γεύση. Πραγματικά αιχμαλωτίζει και βοηθά στη διατήρηση των διαφορετικών γεύσεων μέσα στη σοκολάτα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά τα γευστικά συστατικά εξατμίζονται στο στόμα σας και ανεβαίνουν στη μύτη σας. «Αυτό δίνει ένα πιο γεμάτο άρωμα και ενισχύει την απολαυστική εμπειρία».
  • Η κρεμώδης υφή της σοκολάτας επηρεάζεται από την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα μόρια λίπους περιβάλλουν τα σωματίδια της σοκολάτας και της ζάχαρης και η επικάλυψη λίπους είναι αυτή που την κάνει λεία. Ο Ramadan επισημαίνει ότι η υφή είναι πολύ σημαντική γιατί αν είναι κοκκώδης δεν θα ρέει σωστά.
  • Η ροή είναι ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο της σοκολάτας. Μόλις η σοκολάτα αρχίσει να λιώνει, κινείται σε ολόκληρο το στόμα σας. Απαιτείται μια ομαλή ροή για να ενεργοποιηθούν πραγματικά όλοι οι διαφορετικοί γευστικοί κάλυκες, δηλαδή τα διαφορετικά μέρη του στόματος που πραγματικά ανιχνεύουν διαφορετικές χημικές ουσίες στη σοκολάτα και προκαλούν τη γεύση και τις μυρωδιές.

Παρόλο που η σοκολάτα περιέχει 75 έως 85% σάκχαρα και λίπη, η καλή σοκολάτα είναι πιο περίπλοκη από μια απλή γλυκιά απόλαυση. Σύμφωνα με τον Ramadan, πρόκειται για μία πολυεπίπεδη γευστική εμπειρία, όπου η γλυκιά γεύση γίνεται πρώτα αντιληπτή. Στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε την αλμυρή γεύση (εάν υπάρχει), την όξινη και τέλος την πικρή, η οποία παραμένει στο στόμα αφού καταπιούμε τη σοκολάτα.

Δεν είναι λοιπόν να απορούμε που η σοκολάτα είναι το πρώτο πράγμα που πολλοί αναζητάμε όταν αισθανόμαστε απογοητευμένοι, λυπημένοι ή αγχωμένοι. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ο «παρηγορητικός» ρόλος που παίζει στη ζωή μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που αντιδρά με το σώμα μας και στη χημεία πίσω από αυτήν. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρότι αρκετές φορές η σοκολάτα όντως μας κάνει να νιώθουμε σωματική ευεξία, μερικές άλλες μέρος του να νιώθουμε καλά υπερβαίνει τον χημικό και σωματικό παράγοντα και είναι ζήτημα ψυχολογικό: Πιστεύουμε ότι μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχετε μία δύσκολη ημέρα, θα βιώνετε μία απογοήτευση ή απλώς θα θέλετε να νιώσετε λίγη αγάπη, απλώς φάτε την αγαπημένη σας σοκολάτα!

Με πληροφορίες από: aucegypt.edu

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις