Αν υπάρχουν άντρες εκεί έξω που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι το ασθενέστερο φύλο, μάλλον έχουν ήδη αργήσει να αναθεωρήσουν αυτή τους την άποψη. Γιατί όσον αφορά την ουσιαστικότερη απόδειξη ευρωστίας, δηλαδή την ικανότητα να παραμείνουμε ζωντανοί, οι γυναίκες αποδεικνύονται πολύ πιο ανθεκτικές από τους άντρες, από τη γέννηση μέχρι και τα βαθιά γεράματα!

Και παρότι είναι αλήθεια ότι ο μέσος άνδρας μπορεί να τρέξει έναν αγώνα 100 μέτρων πιο γρήγορα από τη μέση γυναίκα και να σηκώσει περισσότερα βάρη, η μέση γυναίκα μπορεί να ζήσει περισσότερο από τον μέσο άνδρα για περίπου 5 έως 6 χρόνια! Μέχρι την ηλικία των 85 ετών αντιστοιχούν περίπου 6 γυναίκες σε 4 άντρες. Στην ηλικία των 100 η αναλογία είναι μεγαλύτερη από 2 προς 1 ενώ μέχρι και την ηλικία των 122 ετών -το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ για την ανθρώπινη μακροζωία- το σκορ είναι 1-0 υπέρ των γυναικών.

Όπως είναι εύλογο, αυτή η πραγματικότητα γεννά ερωτήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς η επιστήμη. Και παρότι ακόμη δεν έχει βρεθεί ακριβώς το «μυστικό» που συμβάλλει στην μακροζωία των γυναικών συγκριτικά με τους άντρες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αθροιστικά είναι πιθανόν να διαμορφώνουν το παραπάνω φαινόμενο.

Βιολογικοί παράγοντες

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο βιολογικός. Οι γυναίκες έχουν απλώς διαφορετική φυσιολογία από τους άνδρες και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μακροζωία τους. Μερικοί βιολογικοί παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην διαφορά που παρατηρείται στο προσδόκιμο ζωής περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές διαφορές: Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους άνδρες, γεγονός που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος του προστάτη ή θυμός και επιθετικές συμπεριφορές. Επιπλέον, τα οιστρογόνα είναι πιθανόν να λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από τους άνδρες.
  • Διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα: Το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι γενικά πιο ισχυρό από αυτό των ανδρών, γεγονός που μπορεί να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες πιο αποτελεσματικά.
  • Γενετική: Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Αυτό μπορεί να δώσει στις γυναίκες ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τη γενετική ποικιλομορφία και την ανθεκτικότητα.

Πολιτισμικοί παράγοντες

  • Κοινωνικοί ρόλοι: Ιστορικά, οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για ρόλους φροντιστικούς και την ανατροφή των παιδιών, γεγονός που μπορεί να τις βοήθησε να αναπτύξουν ισχυρότερες δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα από τους άνδρες.
  • Κανόνες φύλου: Σε πολλούς πολιτισμούς, υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες για τους άνδρες και τις γυναίκες όσον αφορά τις συμπεριφορές και τις επιλογές του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, οι άνδρες μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή το βαρύ ποτό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάρκεια ζωής. Φυσικά το πιο πάνω δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην σύγχρονη δυτική πραγματικότητα, ωστόσο σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όπου τα έμφυλα στερεότυπα δεν έχουν εξαλειφθεί, η παραπάνω λογική βρίσκει εφαρμογή.

Κοινωνικοί παράγοντες

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να έχουν ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα από τους άνδρες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειάζονται και να τηρήσουν τα σχέδια θεραπείας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Τρόπος ζωής

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής. Οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες πάνω σε θέματα υγείας από τους άνδρες και είναι πιθανότερο να συμμετέχουν σε συμπεριφορές που προάγουν τη μακροζωία. Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία και μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο!

Σημαίνουν τα παραπάνω ότι το φύλο μπορεί να διαμορφώνσει de facto το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου; Φυσικά, όχι! Οι συνθήκες ζωής, οι καθημερινές συνήθειες αλλά και το DNA που κληρονομείται από γενιά σε γενιά είναι τελικά οι παράγοντες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ικανότητα επιβίωσης και μακροζωίας ενός ανθρώπου –είτε πρόκειται για άντρα, είτε για γυναίκα.

Με πληροφορίες από: scientificamerican.com, ourworldindata.org

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις