ΚΟΣΜΟΣ. Φανταστείτε να ζείτε πάνω από 100 χωρίς κυριολεκτικά κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σκεφτείτε να μπορείτε να περπατάτε στη γειτονιά σας ή να κάνετε εργασίες στον κήπο σας χωρίς την παραμικρή ενόχληση, η μνήμη σας να είναι αρκετά ακμαία ώστε να ανακαλεί τις αγαπημένες σας παιδικές αναμνήσεις και να μην χρειάζεται παίρνετε καθόλου φάρμακα.

Όσο ονειρεμένο και ουτοπικό και να μοιάζει το παραπάνω σενάριο, για μερικούς ανθρώπους στον κόσμο είναι η πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, η μακροζωία είναι ο κανόνας για όσους ζουν σε πέντε περιοχές του κόσμου -τις λεγόμενες και μπλε ζώνες μακροζωίας: Ικαρία (Ελλάδα), Σαρδηνία (Ιταλία), Οκινάουα (Ιαπωνία), Νικόγια (Κόστα Ρίκα) και Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια). Σε αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι όχι μόνο φτάνουν τριψήφιο ηλικιακό αριθμό, αλλά το μυαλό και το σώμα τους εξακολουθούν να λειτουργούν εξαιρετικά ακόμη και σε προχωρημένο γήρας. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλες οι Μπλε Ζώνες, παρόλο που είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία διαφορετικών πολιτισμών.

5 βραδινές συνήθειες για μακροζωία, εμπνευσμένες από τις Μπλε Ζώνες

1. Σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος στον ύπνο δεν ωφελεί μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας, φτιάξτε και τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Μία καλή ιδέα για να το πετύχετε αυτό είναι να ορίσετε μια υπενθύμιση την ώρα που πρέπει να πάτε στο κρεβάτι σας. Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε να ενσωματώσετε μια «ρουτίνα εκτόνωσης», όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, που μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση πριν τον ύπνο.

2. Επαρκείς ώρες ύπνου

Εκτός από ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, πρέπει να κοιμάστε επαρκείς ώρες. Ένα ιδανικό πλάνο ύπνου που θα σας αναζωογονήσει και θα ξεκουράσει το σώμα και το μυαλό κυμαίνεται ανάμεσα σε 7-9 ώρες ημερησίως. Μπορεί όσο μεγαλώνουμε να χρειαζόμαστε σταδιακά λιγότερο ύπνο, όμως προσπαθήστε να μην εξαντλείστε για να εξασφαλίζετε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, ενέργεια και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε

Κάτι που οι αιωνόβιοι κάτοικοι στις Μπλε Ζώνες ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους είναι η χαλάρωση και η αποφόρτιση από το στρες. Οι συνήθειες που υιοθετούν όμως διαφέρουν από περιοχή σε περιχή: Οι Ικαριώτες κοιμούνται το μεσημέρι, οι Σαρδηνοί έχουν καθιερώσει ένα Happy Hour και οι κάτοικοι της Οκινάουα αφιερώνουν λίγο χρόνο για να τιμήσουν τους προγόνους τους. Αν οι παραπάνω συνήθειες δεν εμπίπτουν όμως στα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να κάνετε μία χαλαρωτική βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πιείτε ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι τσάι. Αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε, ώστε να μην μεταφέρετε το άγχος της ημέρας στο κρεβάτι, μπορείτε να δείτε ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του ύπνου σας.

4. Αποφύγετε τα νυχτερινά σνακ

Οι περισσότεροι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών θα έλεγαν «όχι» σε ένα μεταμεσονύκτιο σνακ. Τυπικά, οι άνθρωποι αυτοί καταναλώνουν μικρά δείπνα νωρίς το βράδυ και απέχουν από τα μεγάλα γεύματα και τα παχυντικά σνακ αργά τη νύχτα.

5. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί μετά τις 5 μ.μ.

Σε τέσσερις από τις πέντε επίσημες κοινότητες της Μπλε Ζώνης οι κάτοικοι πίνουν αλκοόλ με μέτρο, έχοντας μία ιδιαίτερη αγάπη για το κρασί. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί συνήθως μετά τις 5 το απόγευμα μαζί με ένα γεύμα ή ένα σνακ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις