Δεν είναι νέο πως τα φρούτα αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, για όλους τους σωστούς λόγους. Νόστιμα όσο και θρεπτικά, παρέχουν στον οργανισμό φυσικές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η τεράστια ποικιλία φρούτων που υπάρχει γύρω μας, συχνά μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποια είναι η ιδανικότερη επιλογή για την υγεία μας. Και παρότι όλες οι κατηγορίες φρούτων περιέχουν επί μέρους ωφέλιμα συστατικά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παρακάτω συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη διατροφική αξία:

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο μειώνει τις επιπτώσεις του νατρίου στον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, περιέχουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ίσως είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να προσθέσετε το αβοκάντο στα υγιεινά smoothies και τα τοστ που καταναλώνετε για πρωινό -και όχι μόνο!

Ανανάς

Αυτό το τροπικό φρούτο, μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο στο τεμάχισμα, όμως ένας ώριμος ανανάς είναι πολύ νόστιμος και περιέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, περιέχει επίσης βιταμίνη Β6, θειαμίνη, φυλλικό οξύ και κάλιο ενώ είναι φτωχός σε λιπαρά. Εκτός από την κατανάλωσή του ως σνακ, ο ανανάς μπορεί να προστεθεί σε πολλά φαγητά και υγιεινά γλυκά και -παρά τις αμφιλεγόμενες απόψεις- να κάνει γευστικά τη διαφορά!

Βατόμουρα

Ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει τέσσερα γραμμάρια ευεργετικών φυτικών ινών καθώς και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, καθώς και ανθοκυανίνες—ένα είδος φυτοθρεπτικού συστατικού. Ταυτόχρονα, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food & Function Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και επομένως είναι σημαντική για τη γενική υγεία της καρδιάς.

Μήλα

Τα ταπεινά μήλα που είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους, σίγουρα δεν θα πρέπει να υποτιμώνται! Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωφέλιμες πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να υποστηρίξουν μια υγιή καρδιά.

Σμέουρα

Τα σμέουρα, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς είναι τα καλύτερα φρούτα για την υγεία του δέρματος και την ορμονική εξισορρόπηση. Πλούσια σε βιταμίνη C, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και να προστατεύσουν από τη γήρανση του δέρματος, σβήνοντας τις ελεύθερες ρίζες και σταματώντας το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλεί. Το ελλαγικό οξύ είναι η κύρια πολυφαινόλη στα σμέουρα, η οποία βοηθά στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των τοξικών που σχετίζονται με καρκίνους που προκαλούν τα οιστρογόνα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ η ευέλικτη φυσική «συσκευασία» τους τις καθιστά το ιδανικό σνακ στη δουλειά, το σχολείο και την άθληση. Πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι μπανάνες παρέχουν μια γρήγορη πηγή ενέργεια ενώ η περιεκτικότητά τους σε κάλιο, συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και την αλκαλικότητα.

Καρπούζι

Πεντανόστιμο και ενυδατικό, το καρπούζι είναι ο απόλυτος φυσικός ηλεκτρολύτης. Περιέχει καροτενοειδή και λυκοπένιο, που είναι εξαιρετικά για την υγεία των ματιών, της καρδιάς και την πρόληψη του καρκίνου. Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά με την υπέροχη γεύση και την ευελιξία στην κατανάλωση, κάνουν το καρπούζι ένα από τα ιδανικότερα φρούτα που μπορείτε να καταναλώσετε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα. Γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, αποτελούν ταυτόχρονα εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Επιπλέον, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις