Είναι γεγονός πως η άνοιξη είναι υπέροχη. Ο γλυκός καιρός σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες ημέρες και την ανθισμένη φύση, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο που μας προσκαλεί να αδράξουμε την ημέρα και να γίνουμε ένα με την ομορφιά που μας περιβάλλει. Αυτή την εποχή του χρόνου ιδανικά θέλουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις μουντές χειμωνιάτικες ημέρες και να «ρουφήξουμε» την ανοιξιάτικη ενέργεια με όλες μας τις αισθήσεις -και η επιδερμίδα μας δεν αποτελεί εξαίρεση!

Με την αύξηση των επιπέδων υγρασίας στον αέρα, τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την γλυκιά ηλιοφάνεια, δεν είναι περίεργο που η εποχή της άνοιξης αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα για το δέρμα μας. Την ίδια στιγμή όμως, οι μεταβολές αυτές δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ένα μικρό σοκ στην επιδερμίδα μας και να γίνουν αιτία ξαφνικών αλλεργιών, εξάρσεων ακμής, πρηξίματος και ηλιακών εγκαυμάτων.

Τώρα λοιπόν είναι η καταλληλότερη στιγμή να επαναξιολογήσετε το παιχνίδι περιποίησης της επιδερμίδας σας και χαρείτε άφοβα την άνοιξη γνωρίζοντας ποια απροσδόκητα προβλήματα ενδέχεται να εμφανιστούν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Ξεσπάσματα ακμής

Η παρουσία περισσότερης υγρασίας στον αέρα, σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση λόγω ζέστης, μπορεί να κάνει το δέρμα σας να παράγει περισσότερο φυσικό έλαιο, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ενός ξεσπάσματος ακμής. Η ανοιξιάτικη ακμή μπορεί μάλιστα να παρουσιαστεί όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στην εφίδρωση.

Ηλιακά εγκαύματα

Τώρα που ο καιρός είναι λίγο πιο ζεστός, ήρθε η ώρα να απολαύσετε τον ήλιο! Ωστόσο, η ηλιοφάνεια που σας προσκαλεί να μένετε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, αυξάνει την έκθεσή σας στις σκληρές ακτίνες UV. Και όπως είναι επακόλουθο, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης ηλιακών εγκαυμάτων, ακόμη και αν δεν έχετε την αίσθηση ότι ο ήλιος είναι εξίσου καυτός με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλεργίες και ερεθισμοί

Με όλα τα λουλούδια, τα φυτά και τα δέντρα να αρχίζουν να ανθίζουν, οι πάσχοντες από αλλεργίες θα περάσουν δύσκολα αυτή τη εποχή. Η φαγούρα, τα πρησμένα μάτια, η μύτη που τρέχει και οι πονοκέφαλοι μπορούν να σας αναγκάσουν να αγγίζετε το πρόσωπό σας πολύ συχνά. Με αυτό τον τρόπο όμως, η βρωμιά και τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από τα χέρια σας στο πρόσωπό σας. Αυτό μπορεί να φράξει τους πόρους σας, να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ακμής και ακόμη να προκαλέσει την ανάπτυξη λεπτών γραμμών και ρυτίδων από το συνεχές τρίψιμο των ματιών σας. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε τις αλλεργίες και να προστατέψετε το δέρμα σας.

Εποχικό έκζεμα

Αν και η ακριβής αιτία του εκζέματος (που ονομάζεται επίσης ατοπική δερματίτιδα) μπορεί συχνά να είναι άγνωστη, ορισμένοι ασθενείς έχουν διαπιστώσει ότι οι εξάρσεις συνδέονται με την αλλαγή της εποχής και την έκθεση σε διάφορες καταστάσεις. Η άνοιξη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε παράγοντες που προκαλούν το έκζεμα, όπως:

  • Γύρη
  • Μούχλα και ορισμένοι μύκητες
  • Ζεστός καιρός
  • Υψηλή ή χαμηλή υγρασία ανάλογα με το κλίμα
  • Ιδρώτας

Πώς να φροντίσετε σωστά το δέρμα σας

Τώρα που γνωρίζετε όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η άνοιξη μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας, πιθανώς αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης για να το φροντίσετε σωστά. Ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Απολέπιση

Για να βοηθήσετε το δέρμα σας να ανακάμψει μετά το χειμώνα, θα πρέπει πάντα να ξεκινάτε κάνοντας απολέπιση, όχι όμως συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ειδικά μετά το χειμώνα για να αφαιρέσετε τυχόν συσσώρευση ξηρών, νεκρών κυττάρων που παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματός σας. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό, φυσικό προϊόν απολέπισης που είναι απαλλαγμένο από σκληρά, επιβλαβή συστατικά, καθώς αυτά μπορεί να καταλήξουν να στεγνώσουν το δέρμα. Ένα χημικό πίλινγκ είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική επιλογή θεραπείας που μπορεί να αφήσει το δέρμα σας λαμπερό, ανανεωμένο και έτοιμο για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αντηλιακό

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει η ιδέα του αντηλιακού, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μια ενυδατική κρέμα που περιέχει (το λιγότερο) 30 δείκτη προστασίας. Το πρόσωπό σας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία σχεδόν κάθε μέρα και η θωράκισή του είναι απαραίτητη για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Προγραμματίστε έναν δερματολογικό έλεγχο

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από οποιεσδήποτε δερματικές παθήσεις, όπως ροδόχρου ακμή, καθώς η εποχική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις. Ο ειδικός περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να συστήσει κατάλληλες θεραπείες ή προσαρμογές στη ρουτίνα σας ώστε το δέρμα σας να παραμείνει καθαρό και ακόμη και αυτή την εποχή του χρόνου.

Προσαρμόστε το μακιγιάζ σας

Εάν φοράτε μακιγιάζ, ενδέχεται και αυτό να συμβάλλει στα ξεσπάσματα ακμής, ειδικά εάν τα προϊόντα σας είναι πολυκαιρισμένα. Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης και μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τα βαριά προϊόντα με ελαφρύτερα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις