Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου διοργανώνεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2000 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) και έχει ως σκοπό να τονίσει την σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση ενός από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου που απειλούν το σύγχρονο άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Λίγα λόγια για το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος και ευθύνεται για την πλειοψηφία των θανάτων από δερματικό καρκίνο παγκοσμίως. Προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη χρωστικών κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στο δέρμα.

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή από σολάριουμ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα σημάδια του μελανώματος περιλαμβάνουν έναν σπίλο ή ένα σημάδι στο δέρμα που είναι ασύμμετρο, έχει ακανόνιστο περίγραμμα, έχει ανομοιόμορφο χρώμα, είναι μεγαλύτερο από μια γόμα μολυβιού ή έχει αλλάξει σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.

Η θεραπεία για το μελάνωμα εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Όταν ανιχνεύεται έγκαιρα, το μελάνωμα είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμο, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Εκτός από την ευαισθητοποίηση σχετικά με το μελάνωμα, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για έρευνα σε νέες θεραπείες για αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Υποστηρίζοντας την έρευνα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα αντιμετωπίζουν μικρότερη απειλή τόσο από το μελάνωμα όσο και από άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις