Όλοι οι άνθρωποι, οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή δερματικής απόχρωσης έχουμε στην επιδερμίδα μας σπίλους, ευρέως γνωστότερους και ως δερματικές ελιές. Τα μελανά αυτά στίγματα δεν είναι παρά περιοχές μελάγχρωσης του δέρματος που μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση ή να αναπτυχθούν αργότερα στη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών και χαρακτηριστικό τους είναι πως η απόχρωσή τους είναι πιο σκούρα από τον τόνο του δέρματος στο υπόλοιπο σώμα.

Παρότι οι περισσότερες δερματικές ελιές είναι αβλαβείς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό διότι η αλλοίωση ενός σπίλου στο δέρμα ενδέχεται να αποτελέσει την αφετηρία του μελανώματος, μιας μορφής θανατηφόρου δερματικού καρκίνου που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία και αυτό ισχύει φυσικά και για τον καρκίνο του δέρματος.

Και τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει, ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στις δερματικές ελιές μας, παρατηρώντας ορισμένα «ανησυχητικά» σημάδια. Αυτά συνήθως είναι τα ακόλουθα:

1. Χρώμα

Μία ελιά μπορεί να έχει ένα εύρος χρωμάτων που κυμαίνονται από πιο ανοιχτές έως πιο σκούρες αποχρώσεις, με συνηθέστερο το καφέ (ανοιχτό ή πιο σκούρο). Όταν όμως ένας σπίλος αλλάξει αισθητά χρώμα ή αποκτήσει πιο ασυνήθιστη όψη (όπως μαύρο χρώμα), είναι συνετό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας.

2. Συμμετρία

Μια καλοήθης ελιά έχει διακριτά όρια και συνήθως η επιφάνειά της χαρακτηρίζεται από συμμετρία. Αντιθέτως, σε μια ύποπτη ελιά το περίγραμμα είναι αδιευκρίνιστο ή δεν διαχωρίζεται σαφώς από το γύρω δέρμα. Επιπλέον, αν μπορείτε να σχηματίσετε νοητά μια γραμμή που χωρίζει την ελιά στη μέση και τα δύο μέρη της δεν είναι όμοια, τότε η ελιά ίσως έχει υποστεί καρκινική αλλοίωση.

3. Ενόχληση

Οι ελιές μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην σας ενοχλήσει ποτέ. Αν όμως ξεκινήσετε να παρατηρείτε αλλαγές όπως φλεγμονή, φαγούρα και κνησμό που συνοδεύεται από αιμορραγία ή εκροή, ίσως το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι. Εάν υπάρχει μια ερεθισμένη περιοχή του δέρματος που επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει καρκίνο του δέρματος και είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από έναν ειδικό.

4. Μέγεθος

Ανησυχητικό σημάδι είναι αν η ελιά ξεπερνά σε διάμετρο τα 5 χιλιοστά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη γόμα που βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός μολυβιού. Επιπλέον, ελιές με ακανόνιστες άκρες, όπως οδοντωτές ή θολές γραμμές, είναι καλό να ελεγχθούν από τον γιατρό.

Εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό άτυπου σπίλου ή μελανώματος θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προφυλάξεις προληπτικού ελέγχου. Μια καλή ιδέα είναι να ζητήσετε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει με την παρακολούθηση των περιοχών για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα, τη μελάγχρωση ή τον ερεθισμό. Η λήψη φωτογραφιών της πληγείσας περιοχής μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος παρακολούθησης τυχόν αλλαγών σε μια χρονική περίοδο, όπως κάθε 2 έως 3 μήνες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις