Στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα υγείας που υπολογίζεται πως επηρεάζει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ως υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, ορίζεται η συστολική αρτηριακή πίεση που βρίσκεται πάνω από 140 mm Hg και/ή η διαστολική αρτηριακή πίεση που βρίσκεται σταθερά πάνω από 90 mm Hg. Η υπέρταση είναι ο Νο1 παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρικές επιπλοκές και πρόωρο θάνατο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2005. Το φετινό θέμα της γιορτής είναι «Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση με ακρίβεια, ελέγξτε την και ζήστε περισσότερο». Όπως είναι εμφανές, πρωταρχικός σκοπός είναι η ανάδειξη της σημασίας των τακτικών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί έναν «σιωπηλό δολοφόνο» για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για την υπέρταση

Μέσα στην σύγχρονη πολυάσχολη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για τον εαυτό τους και υποφέρουν από άγχος και ένταση που οδηγούν με τη σειρά τους σε προβλήματα υπέρτασης.

Η υπέρταση είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες. Η αρτηριακή πίεση είναι η ισχύς που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς η καρδιά το αντλεί από τις διάφορες περιοχές του σώματος.

Όταν η αρτηριακή πίεση παραμένει σταθερά πάνω από το φυσιολογικό εύρος, επιβαρύνει επιπλέον τις αρτηρίες και τα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και των αιμοφόρων αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αυξημένη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η υπέρταση συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω απλών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης και καταγράφεται σε δύο αριθμούς: τη συστολική και την διαστολική πίεση. Η συστολική πίεση αντιπροσωπεύει τη δύναμη που ασκείται στα αρτηριακά τοιχώματα όταν η καρδιά συσπάται, ενώ η διαστολική πίεση είναι η δύναμη που ασκεί η καρδιά όταν βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των παλμών.

Η αρτηριακή πίεση ταξινομείται ως εξής:

  • Φυσιολογική αρτηριακή πίεση: Συστολική πίεση μικρότερη από 120 mmHg και διαστολική πίεση μικρότερη από 80 mmHg.
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Συστολική πίεση μεταξύ 120-129 mmHg και διαστολική πίεση μικρότερη από 80 mmHg.
  • Υπέρταση 1ου σταδίου: Συστολική πίεση μεταξύ 130-139 mmHg ή διαστολική πίεση μεταξύ 80-89 mmHg.
  • Υπέρταση 2ου σταδίου: Συστολική πίεση 140 mmHg ή μεγαλύτερη, ή διαστολική πίεση 90 mmHg ή μεγαλύτερη.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Τα περισσότερα άτομα με υπέρταση δεν παρατηρούν συγκεκριμένες αλλαγές στο σώμα τους, για αυτό και η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα με εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα συμπτώματα, όπως:

  • Πονοκέφαλοι: Οι έντονοι ή επίμονοι πονοκέφαλοι, ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής υπέρτασης. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή πάθηση και μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες.
  • Δύσπνοια: Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια μπορεί να εμφανιστεί όταν η υπέρταση επηρεάζει την καρδιά και προκαλεί συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Αυτό το σύμπτωμα είναι πιο συχνό σε περιπτώσεις σοβαρής μη ελεγχόμενης υπέρτασης ή σε άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις.
  • Αιμορραγία από τη μύτη: Αν και η ρινορραγία μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, ορισμένα άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμφανίσουν συχνή ή σοβαρή ρινορραγία.
  • Ερυθρότητα του προσώπου: Έξαψη ή ερυθρότητα του προσώπου μπορεί περιστασιακά να παρατηρηθεί σε άτομα με σοβαρά αυξημένη αρτηριακή πίεση, αν και δεν είναι κοινό σύμπτωμα.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Η θεραπεία της υπέρτασης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τροποποιήσεων του τρόπου ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, φαρμακευτικής αγωγής.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

  • Υγιεινή διατροφή: Υιοθέτηση μίας διατροφής που να δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Γενικότερα, η διατροφή των ανθρώπων που υποφέρουν από υπέρταση πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
  • Περιορισμός νατρίου: Περιορισμός της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα.
  • Διαχείριση βάρους: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη όχι μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά και για την διαχείριση πολλών ακόμη προβλημάτων υγείας.
  • Τακτική άσκηση: Συμμετοχή σε μέτρια αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη αερόβια άσκηση για 75 λεπτά την εβδομάδα, μαζί με δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε (μέχρι) ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και (μέχρι) δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
  • Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους είναι ανεπαρκείς για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, οι ειδικοί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων και η επιλογή της εκάστοτε αγωγής εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου, άλλες ιατρικές καταστάσεις και πιθανές παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και για την διατήρησή της εντός των επιθυμητών επιπέδων. Οι συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι (πιεσόμετρα) είναι χρήσιμα εργαλεία τόσο για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό της υπέρτασης, όσο και για την διατήρησή της στα ιδανικά επίπεδα. Εάν όμως υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεστε τακτικά τον γιατρό σας για την σωστή καθοδήγηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις