Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο συχνή ψυχιατρική επιπλοκή με σχεδόν το 1/3 των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αναπτύσσουν την συγκεκριμένη πάθηση.

Όλοι φυσικά γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την ανάκαμψη από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός ακόμη εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 10 φορές υψηλότερα στα άτομα που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, μία πρόσφατη διεθνής έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η προϋφιστάμενη κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, είτε ισχαιμικού είτε αιμορραγικού. Επίσης οι ασθενείς είναι πιθανότερο να εμφανίσουν χειρότερη πορεία ένα μήνα μετά το εγκεφαλικό.

Η έρευνα

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτ Μέρφι του ιρλανδικού Πανεπιστημίου του Γκόλγουεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν στοιχεία από 32 χώρες για 26.877 ενήλικες με μέση ηλικία 62 ετών. Από αυτούς περίπου 13.000 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα αξιολογήθηκε η ψυχική κατάσταση όλων, ιδίως κατά πόσο είχαν κατάθλιψη κατά τους προηγούμενους 12 μήνες από το εγκεφαλικό.

Η μελέτη με την ονομασία INTERSTROKE διαπίστωσε ότι το 18% από όσους είχαν πάθει εγκεφαλικό, είχαν προηγουμένως εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης, έναντι μικρότερου ποσοστού 14% όσων δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Υπολογίστηκε ότι εκείνοι με προηγηθείσα κατάθλιψη είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού.

Όσα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης είχε κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Εκείνοι με τρία ή τέσσερα καταθλιπτικά συμπτώματα, είχαν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ό,τι όσοι δεν είχαν καθόλου τέτοια συμπτώματα, ενώ εκείνοι με ένα ή δύο συμπτώματα είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όπως δήλωσε ο δρ Μέρφι, «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να έχουν επίπτωση στην ψυχική υγεία, αλλά επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος ανεξαρτήτως ηλικίας και χώρας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις