Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου (31 Μαΐου 2023). Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών (που ονομάζεται μυελίνη) οδηγώντας σε φλεγμονή, εκτεταμένη βλάβη και διαταραχή των νευρικών σημάτων.

Η ακριβής αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι μια ιογενής λοίμωξη ή άλλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκλήρυνσης κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένης της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας (RRMS), της πρωτοπαθούς προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας (PPMS), της δευτερογενούς προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας (SPMS) και της προοδευτικής-υποτροπιάζουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας (PRMS).

  • Το RRMS είναι η πιο κοινή μορφή, που χαρακτηρίζεται από περιόδους υποτροπών ή εξάρσεων που ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης.
  • Το PPMS περιλαμβάνει μια σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων χωρίς διακριτές υποτροπές ή υφέσεις.
  • Το SPMS ξεκινά ως RRMS αλλά αργότερα μεταβαίνει σε μια προοδευτική φάση με επιδείνωση των συμπτωμάτων.
  • Το PRMS είναι ο λιγότερο κοινός τύπος, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων με περιστασιακές υποτροπές.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πρώιμα συμπτώματα

Οι πρώιμες ενδείξεις και τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί α μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις. Ωστόσο, ορισμένα κοινά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν, περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση: Ασυνήθιστη ή υπερβολική κούραση που δεν φεύγει με την ανάπαυση.
  • Οπτικές διαταραχές: Θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία) ή πόνος κατά την κίνηση των ματιών.
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Αίσθηση σαν να σας τρυπούν καρφίτσες και βελόνες, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, το σώμα ή τα άκρα
  • Μυϊκή αδυναμία: Αδυναμία ή δυσκολία στον συντονισμό και την ισορροπία, που οδηγεί σε αδεξιότητα ή δυσκολία στο περπάτημα.\
  • Ζάλη και ίλιγγος: Αίσθημα ζάλης που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας.
  • Προβλήματα συντονισμού: Δυσκολία σε κινητικές δεξιότητες που χρειάζονται λεπτό χειρισμό, όπως η γραφή ή πτώση αντικειμένων.
  • Γνωστικές αλλαγές: Προβλήματα με τη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη συνολική γνωστική λειτουργία.
  • Δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης: Προβλήματα με επείγουσα ούρηση, ακράτεια ή δυσκοιλιότητα.
  • Συναισθηματικές αλλαγές: Αλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος ή ανεξέλεγκτο γέλιο ή κλάμα (γνωστό ως ψευδοβολβικό επηρεασμό).
  • Πόνος και μυϊκοί σπασμοί: Αίσθηση χρόνιου πόνου, μυϊκοί σπασμοί ή μυϊκή δυσκαμψία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες που στοχεύουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, φυσικοθεραπεία για τη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης, εργοθεραπεία για βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες και στρατηγικές διαχείρισης συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις