Πολλά έχουν κατά καιρούς γραφτεί και ειπωθεί για τα οφέλη που έχει η μεσογειακή διατροφή για την υγεία. Πρόκειται για ένα διατροφικό σύστημα πλούσιο σε γευστικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή για την καρδιά λίπη που αποτελεί μία εξίσου νόστιμη και θρεπτική επιλογή.

Η μεσογειακή διατροφή έχει επίσης συνδεθεί με ποικίλα οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα. Στα παραπάνω θετικά σημεία, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένας καλός λόγος για να εντάξετε την συγκεκριμένη διατροφή στην καθημερινότητά σας.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που τηρούν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρ Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη, αφότου ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα

Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή. Επίσης οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19% του συνόλου).

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν το υψηλότερο «σκορ» όσον αφορά την τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση, σε σχέση με τους ασθενείς που ακολουθούσαν λίγο έως καθόλου τη μεσογειακή διατροφή. Στην ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή το 34% των ατόμων εμφάνιζαν γνωστική εξασθένηση, έναντι ποσοστού μόνο 13% στην ομάδα με την καλύτερη βαθμολογία.

Η θετική επίπτωση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στους ασθενείς με προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (όπου η νόσος σταδιακά επιδεινώνεται), από ό,τι σε εκείνους με την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου που εμφανίζει περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πιθανώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν καλύτερη γνωστική κατάσταση, κάνοντας μεσογειακή διατροφή. Οι γνωστικές δυσκολίες είναι πολύ συχνές στην πολλαπλή σκλήρυνση και συχνά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και σε όσους κάνουν θεραπείες για την τροποποίηση της πορείας της ασθένειας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις