Ο κόσμος των ονείρων είναι σίγουρα συναρπαστικός. Αλλά μάλλον όχι για εσάς που κάθε φορά που ξυπνάτε αναρωτιέστε: Γιατί δεν ονειρεύομαι; Τα όνειρα είναι πραγματικά μία «πόρτα» προς το ασυνείδητό μας και ένας τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με σκέψεις και συναισθήματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε καν πως υπάρχουν. Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει εάν τελευταία δεν έχετε πρόσβαση σε αυτό τον κόσμο και πώς μπορείτε να επαναφέρετε τα όνειρα στον ύπνο σας;

Η σημασία των ονείρων

Τα όνειρα είναι εξίσου μυστηριώδη για εκείνους που τα βλέπουν αλλά και για τους ειδικούς. Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για αυτά είναι ότι αποτελούν μια νευροβιολογική διαδικασία, όπως και η σκέψη. Συγκεκριμένα, είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στον νεοφλοιό, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου μας, αν και οι ερευνητές παρατηρούν πως διαφορετικοί τύποι ονείρων (όπως τα διαυγή όνειρα) ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όνειρο έχει να κάνει με την επεξεργασία και την αποθήκευση δεδομένων. Ένας από τους λειτουργικούς σκοπούς του ονείρου είναι η μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτή η κίνηση των δεδομένων αντιπροσωπεύεται στον εγκέφαλο ως αυτό το είδος φανταστικής απεικόνισης που ονομάζουμε όνειρα.

Πέρα από τη συναισθηματική επεξεργασία και την εδραίωση της μνήμης, τα όνειρα υπήρξαν πηγή δημιουργικότητας και έμπνευσης ανά τους αιώνες. Τι γίνεται όμως αν δεν κάνουμε όνειρα ή δεν έχουμε δει όνειρα εδώ και χρόνια; Χάνουμε αυτά τα οφέλη;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ονειρεύονται;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ονειρεύεται -μάλιστα αυτός ο μυστικιστικός κόσμος μπορεί να συναγωνίζεται σε πλοκή και σασπένς το… Inception και απλά να μην το γνωρίζετε! Συνεπώς, το «πρόβλημα» δεν εντοπίζεται στην απουσία ονείρων αλλά στην αδυναμία να τα θυμηθείτε μόλις ξυπνήσετε.

Τα περισσότερα από τα νυχτερινά μας όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, περίπου το 80% του ύπνου REM βλέπουμε όνειρα, αν και μπορούμε να ονειρευτούμε και στα άλλα στάδια του ύπνου.

Όσοι λοιπόν πιστεύετε ότι δεν βλέπετε όνειρα, στην πραγματικότητα αυτό που βιώνετε είναι μια βαθιά λήθη. Αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι όταν ξυπνούν, κάτι αναγκάζει μια εκτελεστική λειτουργία να σβήσει αυτό που είχαν στο κεφάλι τους. Αφύσικα και απότομα ξυπνήματα όπως ένα ξυπνητήρι μπορούν εύκολα να εμποδίσουν την ανάκληση των ονείρων.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν τον ύπνο REM και κατά συνέπεια τα όνειρα. Η φαρμακευτική αγωγή, το άγχος, η κατάθλιψη ή ακόμα και τα παυσίπονα μπορούν να μειώσουν δραματικά τη διάρκεια του ύπνου REM. Παρόμοια επίδραση μπορούν να έχουν και άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη, τα οποία δρουν αλλοιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Τα όνειρα είναι ουσιαστικά για την ανθρώπινη εμπειρία ενώ αν δεν μπορείτε να τα ανακαλέσετε, ενδέχεται να αισθάνεστε πως «χάνετε» κάτι σημαντικό από τη ζωή σας. Ένα πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση είναι να εστιάσετε στην υγιεινή και την ποιότητα του ύπνου σας.

Η εστίαση στην ποιότητα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα όνειρα, μαζί με άλλα αποδεδειγμένα οφέλη όπως λιγότερο άγχος, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο θετική διάθεση. Όμως θυμηθείτε: Υπάρχει λόγος που δεν θυμόμαστε πάντα τα όνειρά μας. Μερικά από αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα, τουλάχιστον από την υποσυνείδητη σκοπιά του νου μας.

Εκτός, λοιπόν, αν κάνουμε λόγο για φρικτούς εφιάλτες που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε, μπορείτε να εμπλουτίσετε την ικανότητα ανάκλησης των ονείρων σας δοκιμάζοντας τα εξής:

  • Ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η κιρκαδική συνέπεια επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να γνωρίζει πότε πρέπει να βγει από τον ύπνο REM. Εάν ξυπνάτε σε σταθερή ώρα για διάστημα τριών εβδομάδων, ολόκληρο το πρόγραμμα ύπνου σας θα ανταποκριθεί. Όχι μόνο θα αρχίσετε να ξυπνάτε φυσικά εκείνη την ώρα, αλλά θα είστε και φρέσκοι από τον ύπνο REM με μεγάλες πιθανότητες να θυμηθείτε τα όνειρά σας.
  • Δώσε περισσότερη προσοχή. Όσο περισσότερο προσέχουμε τα όνειρά μας, τόσο περισσότερο τα ανακαλούμε και τόσο πιο χρήσιμα μπορούν να μας φανούν.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Η καταγραφή ονείρων τη στιγμή που ξυπνάτε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την ικανότητα ανάκλησής τους.
  • Μην σηκώνεστε αμέσως από το κρεβάτι. Αφήστε τον εαυτό σας μερικές στιγμές να μείνετε ακίνητος όταν ξυπνήσετε καθώς αυτό θα βελτιώσει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες ανάκλησης των ονείρων σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις