Ανησυχία έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ, ότι αναμένεται να κατατάξει την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνα» ουσία για τον άνθρωπο για πρώτη φορά.

Η απόφαση της IARC βασίζεται σε αξιολόγηση δημοσιευμένων στοιχείων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της ασπαρτάμης. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης για τα άτομα. Η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA), η οποία διενεργεί αξιολογήσεις κινδύνου και καθορίζει τα επίπεδα ασφαλούς έκθεσης, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η ουσία είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων.

Η ταξινόμηση από την IARC της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών, μηνύσεις και πίεση στους κατασκευαστές να εξερευνήσουν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ρυθμιστικοί φορείς όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχουν προηγουμένως εξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία και έχουν εγκρίνει τη χρήση της ασπαρτάμης ως ασφαλούς πρόσθετου τροφίμων εντός των συνιστομένων ορίων.

Τελικά, τα τελικά συμπεράσματα τόσο από τις επιτροπές IARC όσο και από τις επιτροπές JECFA σχετικά με την ασφάλεια και τους πιθανούς κινδύνους της ασπαρτάμης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2023.

Τι είναι η ασπαρτάμη;

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης σε διάφορα προϊόντα, κυρίως σε τρόφιμα και ποτά. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), επομένως χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο γλυκύτητας.

Χημικά, η ασπαρτάμη είναι ένας συνδυασμός δύο αμινοξέων: του ασπαρτικού οξέος και της φαινυλαλανίνης. Όταν καταναλώνεται, διασπάται σε αυτά τα αμινοξέα, καθώς και σε μια μικρή ποσότητα μεθανόλης, η οποία μεταβολίζεται περαιτέρω σε φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως αναψυκτικά διαίτης, επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, τσίχλες, γιαούρτι και διάφορα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμάται ως υποκατάστατο ζάχαρης επειδή παρέχει μια γλυκιά γεύση χωρίς να αυξάνει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων, καθιστώντας το δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν να καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη ή προσέχουν το βάρος τους.

Παρότι, όπως προαναφέρθηκε, έχει εγκριθεί για χρήση από τον FDA και την EFSA, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στην ασπαρτάμη και ενδέχεται να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν καταναλώνουν προϊόντα που την περιέχουν.

Παρά τα πρόσφατα ευρήματα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι τη δεδομένη στιγμή, ο χαρακτηρισμός της ασπαρτάμης ως πιθανώς καρκινογόνας δεν υποδηλώνει ότι σχετίζεται οριστικά με την πάθηση, αλλά μάλλον ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τη χρήση της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις