ΚΟΣΜΟΣ. Θυμάστε τον χαρακτήρα της Sarah Paulson στη σειρά American Horror Story: Cult, Ally, και τον υπερβολικό φόβο της για τις τρύπες, όπως για παράδειγμα το κομμάτι κοραλλιού στο γραφείο του ψυχιάτρου της;

Θα νομίζατε ότι η Άλι θα έπρεπε να φοβάται περισσότερο τους κλόουν εκείνη τη σεζόν. Η τρυποφοβία κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «φόβος για τρύπες», αλλά μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι τρυποφοβικοί άνθρωποι στην πραγματικότητα έδειχναν περισσότερη αηδία για εικόνες που έδειχναν κοράλλια και σφουγγάρια από την απόκριση του φόβου που θα περίμενε κανείς. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν πίστευαν ότι είχαν τη φοβία έτρεμαν. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο οι ίδιες οι τρύπες που πυροδοτούν αυτήν την απόκριση στη φοβία, αλλά κάτι πολύ πιο αηδιαστικό.

«Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτή η κατάσταση, δεδομένης της αβλαβούς φύσης των τυπικών διεγερτικών ερεθισμάτων», είπαν οι ψυχολόγοι Tom R. Kupfer και An Le σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cognition and Emotion. «Θεωρούμε, ότι η αποστροφή προς τα σμήνη είναι μια εξελικτικά προετοιμασμένη απάντηση προς μια κατηγορία ερεθισμάτων που μοιάζουν με ενδείξεις για την παρουσία παρασίτων και μολυσματικών ασθενειών».

Ο φόβος απαντάται ως πάλεψε ή φύγε, που ενεργοποιείται όταν εκτιθέμεθα σε κάτι, όπως μια πολύ δηλητηριώδη αράχνη, που θα μπορούσε να μας βλάψει σοβαρά (ή που πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει κακό). Υπάρχει λόγος που η αραχνοφοβία έχει μπει σε τόσες πολλές ανατριχιαστικές ταινίες. Ο φόβος μπορεί να είναι επίσης μια απάντηση σε βιώματα που είχαμε και μας άφησαν κακή εμπειρία.

Μπορείτε να καταλάβετε γιατί υπάρχει ο φόβος ως προς τα σκυλιά, ο οποίος ξεκίνησε όταν το φοβικό άτομο δαγκώθηκε από το σκυλί των γειτόνων ως παιδί, αλλά η φοβία για τις τρύπες; Προφανώς δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να τρομοκρατούν σιωπηλά τον παρατηρητή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τρυποφοβία είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί.

Η ψυχολόγος Stella Lourenco πιστεύει ότι η τρυποφοβία είναι μια απέχθεια που πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, από απλά την φοβία για τις τρύπες που την πυροδοτεί. Αυτή και οι συνάδελφοί της μελέτησαν τους ασθενείς καθώς αντιδρούσαν υποσυνείδητα σε εικόνες επικίνδυνων πλασμάτων, τρυποφοβικές εικόνες και ουδέτερες εικόνες για πράγματα όπως κόκκους καφέ ή πεταλούδες. Οι κόρες των μαθητών διευρύνθηκαν σε μια τυπική απόκριση μάχης ή φυγής όταν προσγειώθηκαν σε μια αράχνη ή ένα φίδι, αλλά στην πραγματικότητα συρρικνώθηκαν όταν αντιμετώπισαν εφιαλτικά οράματα τρυπών.

Αυτό είναι γνωστό ως η αντίδραση ανάπαυσης και πέψης και υποδηλώνει διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο έχει τον έλεγχο του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας και σχεδόν ποτέ δεν κοιμάται. Ο φόβος δεν μπορεί να το διεγείρει - αλλά η αηδία μπορεί.

«Ενώ τα φίδια και οι αράχνες είναι γνωστό ότι προκαλούν μια αντίδραση φόβου, που σχετίζεται με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ανέκδοτες αναφορές από αυτοαποκαλούμενους τρυποφοβικούς υποδηλώνουν αντιδράσεις πιο συνεπείς με την αηδία, η οποία σχετίζεται με την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος», είπε ο Lourenco στο μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PubMed.

Αν και ο Lourenco περιγράφει τη φοβία ως «τον φόβο μιας αβλαβούς συστάδας τρυπών», μια σκηνή από το AHS: Cult μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του πώς τις βλέπουν οι τρυποφοβικοί. Η αποστροφή της Άλι για τις τρύπες φούντωσε πραγματικά όταν εξέταζε τους πόρους της στον καθρέφτη και ξαφνικά ένιωσε μια συντριπτική φαγούρα να κυριεύει το λαιμό της. Αυτό που υποτίθεται ότι είναι εξάνθημα για τον υπόλοιπο κόσμο αντικατοπτρίζεται ως μια ζόμπι/μολυσμένη επιδερμίδα από ανοιχτές πληγές που απλώς διαστέλλονται όλο και περισσότερο καθώς ξύνεται. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ότι δεν υπάρχουν πληγές στο λαιμό της Ally. Απλώς τις φαντάστηκε.

Οι παραισθήσεις των πληγών αυτών στον καθρέφτη, μπορεί να είναι σύμπτωμα δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Ο φόβος για αυτές τις ασθένειες είναι εύλογος και κάνει μερικούς ανθρώπους να φρικάρουν βλέποντας τρύπες, ακόμα κι αν δεν έχουν παραισθήσεις όπως η Ally. Αυτό το είδος φόβου θα μπορούσε να ήταν ένας μηχανισμός που σώζει ζωές όταν ξέσπασαν ασθένειες όπως η ευλογιά και η πανούκλα . Αν και η σύγχρονη ιατρική ουσιαστικά τις έχει εξαλείψει, αυτή η αηδία που νιώθει ένας τρυποφοβικός θα μπορούσε να είναι η αιτία να τον απομακρύνει από οτιδήποτε θα μπορούσε να τον μολύνει από άλλα μικρόβια εξίσου σοβαρά.

«Η αηδία μπορεί να επιτρέψει την αποφυγή πηγών ασθενειών όπως τα σάπια τρόφιμα ή οι εμφανώς άρρωστοι», είπε ο Λουρένκο. «Έχει προταθεί ότι μια τρυποφοβική αντίδραση μπορεί να είναι η επέκταση μιας εγγενούς αηδίας για αντικείμενα αποσύνθεσης, πληγές και ουλές».

Έτσι, οι τρύπες στην πραγματικότητα δεν είναι τρομακτικές για τους τρυποφοβικούς, αλλά αηδιαστικές, και αυτή η αηδία θα μπορούσε να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ανθρώπινη επιβίωση. Οι τηλεοπτικές εκπομπές τρόμου απλά δεν θα σας το πουν αυτό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις