Το να προσπαθήσουμε να ορίσουμε το αίσθημα μίας κρίσης πανικού με λέξεις είναι δύσκολο. Η έκρηξη αδρεναλίνης και πανικού, σε συνδυασμό με τα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί, όπως ναυτία, εφίδρωση και δύσπνοια, μπορεί να είναι μια πραγματικά συντριπτική εμπειρία για οποιονδήποτε τη βιώνει.

Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις πανικού δεν είναι ασυνήθιστες. Έρευνες δείχνουν ότι το 13,2% των ανθρώπων έχουν βιώσει τουλάχιστον μία κρίση πανικού κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τις περισσότερες κρίσεις να διαρκούν από 5 έως 20 λεπτά.

Παρότι ένα σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού είναι η λήψη προληπτικών μέτρων, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε ενώ βρίσκεστε στη μέση μιας κρίσης. Προκειμένου λοιπόν να μάθουμε περισσότερα για το ζήτημα, συγκεντρώσαμε μερικές τεχνικές που προτείνουν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.

Βαθιές αναπνοές από την κοιλιά

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε όταν βιώνετε μία κρίση πανικού, είναι να ανακτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξετε το σημείο του σώματος στο οποίο επικεντρώνεται η αναπνοή σας.

Αυτό διότι η αναπνοή από το στήθος διατηρεί μια αίσθηση πανικού, σε αντίθεση με την αναπνοή από το διάφραγμα, που επιδρά καταπραϋντικά. Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο στην κοιλιά σας και προσπαθήστε να αναπνεύσετε από την κοιλιά και να την νιώσετε να «ανεβαοκατεβαίνει».

Εάν δυσκολεύεστε να κεντράρετε την αναπνοή στην κοιλιά σας, δοκιμάστε το εξής: Εισπνεύστε από τη μύτη και μετρήσετε μέχρι το τρία. Στη συνέχεια εκπνεύστε αργά, μετρώντας μέχρι το τέσσερα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να εκπνέετε για λίγο περισσότερο, προκειμένου να ηρεμήσετε μία κρίση πανικού.

Χρησιμοποιήστε μία χάρτινη σακούλα για να ελέγξετε την αναπνοή σας

Είναι σχεδόν σίγουρο πως έχετε δει σε ταινίες ανθρώπους να αναπνέουν μέσα σε μία χάρτινη σακούλα, προκειμένου να ελέγξουν τον πανικό τους. Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για ένα απλό κινηματογραφικό τρικ, αλλά για μία πραγματική μέθοδο που εγκρίνουν οι ειδικοί για την διαχείριση μίας κρίσης πανικού!

Συγκεκριμένα, η αναπνοή μέσα σε μία χάρτινη σακούλα αποτρέπει την εισπνοή πολύ οξυγόνου, ρυθμίζοντας την αναπνοή. Ο υπεραερισμός δημιουργεί αίσθημα δύσπνοιας, οπότε μπορεί να λαχανιάζετε και να λαμβάνετε πολύ οξυγόνο. Αντίθετα, μία χάρτινη σακούλα σταματά το παραπάνω φαινόμενο και σας βοηθά να αισθάνεστε λιγότερο πανικό συνολικά.

Κρατήστε ένα παγάκι στο χέρι σας

Η εμπλοκή των διαφορετικών αισθήσεων μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του σώματός σας και να σταματήσει την κρίση πανικού. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε λίγο πάγο σε μια πετσέτα και να τον κρατήσετε στο χέρι σας. Αυτή η κρύα αίσθηση «σοκάρει» το σώμα και είναι πιθανόν να απομακρύνει την προσοχή σας από την κρίση πανικού. Μπορείτε να εφαρμόσετε την παραπάνω τεχνική μέχρι να νιώσετε κάποιο σημάδι ήπιου πόνου και στη συνέχεια να μετακινήσετε το παγάκι και στο άλλο χέρι.

Κρατήστε ένα αντικείμενο με ασυνήθιστη υφή

Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι σημαντικό να έχετε πάντα πάνω σας ένα αντικείμενο με περίεργη υφή, εάν υποφέρετε από κρίσεις πανικού. Το κράτημα ενός αντικειμένου που είναι τραχύ, γρατσουνισμένο, απαλό ή οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ασυνήθιστο, αποτελεί μια εξαιρετική τεχνική, ειδικά αν βρίσκεστε εν κινήσει.

Γιατί; Διότι το κράτημά του θα ενεργοποιήσει την αίσθηση της αφής και θα σας βοηθήσει να βγείτε από την κατάσταση πανικού σας. Μπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετε διαφορετικές υφές για να καταλάβετε ποια είναι η πιο αποτελεσματική για εσάς.

Δαγκώστε ένα λεμόνι

Το δάγκωμα ενός λεμονιού μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη τεχνική, αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ελέγξετε τις αισθήσεις σας όταν βρίσκεστε υπό την επιρροή πανικού.

Την ίδια δουλειά με το λεμόνι μπορεί να κάνει οποιοδήποτε πολύ πικρό ή πολύ ξινό φρούτο. Το βασικότερο είναι ότι ενεργοποιώντας την αίσθηση της γεύσης μέσω του δαγκώματος, μπορείτε να προκαλέσετε «σοκ» στον οργανισμό σας, να πάρετε πίσω τον έλεγχο των αισθήσεών σας και να διαχειριστείτε καλύτερα την κρίση πανικού.

Φυσικά, εάν οι κρίσεις πανικού επιμένουν, δεν αρκούν οι παραπάνω τεχνικές αλλά είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις