ΚΟΣΜΟΣ. Ο Victor Peter Chang γεννήθηκε σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου το 1936 στην Κίνα και δολοφονήθηκε το 1991. Ο Chang Yam Him, όπως ήταν το κινέζικο όνομά του, γεννήθηκε στη Σαγκάη. Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα του εμφάνισε καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να ασχοληθεί με την ιατρική.

Σπούδασε ιατρική και μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στην χειρουργική στο ονομαστό St. Vincent’s Hospital του Σίδνεϊ και ακολούθως απέκτησε εμπειρίες εργαζόμενος σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1972 και επανήλθε στο St. Vincent’s Hospital ως καρδιοθωρακοχειρουργός.

Στο νοσοκομείο St Vincent, βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς, του κορυφαίου κέντρου της χώρας για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Η ομάδα του Chang είχε υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην εκτέλεση μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας.

Αυτή υπήρξε και μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του στην ιατρική: η ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας, που ήταν σημαντικά φθηνότερη από τα προηγούμενα μοντέλα, καθιστώντας την παγκοσμίως προσβάσιμη.

Ο Chang πραγματοποίησε επίσης μια επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στη νεότερη Αυστραλή ασθενή, τη Φιόνα Κουτ, το 1984, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Δυο χρόνια αργότερα την ξαναχειρούργησε και σήμερα, η Φιόνα Κουτ είναι ο μεγαλύτερος επιζών λήπτης μεταμόσχευσης καρδιάς στην Αυστραλία.

Η ζωή και το έργο του

Ο καρδιοχειρούργος αφού ολοκλήρωσε τις ιατρικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και δούλεψε στο νοσοκομείο St Vincent, εκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός προτού επιστρέψει στην Αυστραλία.

Στο νοσοκομείο St Vincent, βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς, του κορυφαίου κέντρου της χώρας για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων.

Η ομάδα του Chang είχε υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην εκτέλεση μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του bypass.

Το 1986, διορίστηκε Σύντροφος του Τάγματος της Αυστραλίας για την «υπηρεσία του στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας και στην ιατρική επιστήμη».

Το 1991, ο Τσανγκ δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς άνδρες σε μια απόπειρα εκβιασμού. Η κληρονομιά του περιλαμβάνει τη δημιουργία του δικού του Ιδρύματος, του Victor Chang Foundation.

Μετά το θάνατό του, δημιουργήθηκε το Καρδιολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Victor Chang και ιδρύθηκε το Victor Chang Lowy Packer Building στο St Vincent's Hospital.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις