Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Με αυτό το μήνυμα υποδέχτηκε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Γεν. Γραμματέας του UNWTO -Παγκόσμιου Τουρισμού- Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Η πανδημία υπήρξε κύριος παράγοντας της στασιμότητας και οπισθοχώρησης του τουρισμού σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσω της εορτής του Τουρισμού την 27 Σεπτεμβρίου, επιχειρείται να τονιστεί η πολύπλευρη αξία του τουρισμού σε πολλούς τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής μας ζωής, καθώς και η επιρροή του στην εν γένει ευδαιμονία των πολιτών.

Οι μετακινήσεις και γενικά ο τουρισμός , είναι ευεργετική δραστηριότητα για την ψυχική μας υγεία, τονώνει, ανανεώνει και βελτιώνει τους ανθρώπους.

Η κοινωνική απομόνωση που βιώσαμε λόγω της πανδημίας Covid19,

με σωστά και στοχευμένα βήματα, προσοχή και τήρηση κανόνων, τείνει να αποτελέσει μία κακή ανάμνηση.

Η Ελλάδα κράτησε δυνάμεις, κατάφερε έγκαιρα να ελιχθεί έξυπνα προκειμένου να μην χάσει τη μεγάλη δεξαμενή των επισκεπτών της, ξεπέρασε αρκετές δυσκολίες και φαίνεται πως πετυχαίνει το στόχο της για τουριστικά έσοδα που θα φτάνουν το 50% των αντίστοιχων του 2019.

Την Πελοπόννησο όμως, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Τουρισμού, την βρίσκει σε μία φανερή σύγχυση ως προς την πορεία της, τις επιλογές της και τη στόχευσή της.

Η στροφή που επιχειρείται μόνο στον εσωτερικό τουρισμό, συνιστά οπισθοδρόμηση και φυσικά δεν συμβάλει στην ανάγκη ενίσχυσης του ΑΕΠ της Χώρας .

Δυστυχώς κυριάρχησαν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές , λόγω πολιτικών εμμονών, στην προσπάθεια να θιγεί η πολύ επιτυχημένη πρότερη πορεία του Πελοποννησιακού τουρισμού, που είχε μπει σε σωστές βάσεις και έπρεπε να δρέπει πλέον τους καρπούς της.

Φτάσαμε δύο χρόνια τώρα, να σπαταλάμε άσκοπα σημαντικούς πόρους χωρίς σχέδιο , όραμα και καινοτομία, να απέχουμε κάθε σοβαρής και καινοτόμας δράσης, να επιλέγουμε και να αναλωνόμαστε σε παρελθοντολογικές , ξεπερασμένες δράσεις και φυσικά να παρακολουθούμε αμήχανοι, χολωμένοι και εκ του μακρόθεν, όσα σημαντικά κάνουν άλλοι Ελληνικοί προορισμοί.

Με την ευχή οι δυσκολίες να γίνουν γρήγορα παρελθόν, ελπίζω να γίνει κατανοητό πως οι τεράστιες δυνάμεις της Πελοποννήσου πρέπει να επικοινωνηθούν με θετικό, οραματικό, έξυπνο και ιδιαίτερο τρόπο και όχι με νεύρα, αποκλεισμούς, ένταση, κακοπροαίρετη και υπεροπτική διάθεση που απωθεί και δεν συγκλίνει.

Χρόνια πολλά με θετικές αλλαγές και προσδοκίες για το μέλλον.

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήοου . Υπεύθυνη Π.Ε.Μεσσηνίας Παράταξης Νέας Πελοποννήσου. Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr