Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Με απογοήτευση παρακολουθεί η κοινωνία της Πελοποννήσου, αυτά τα 2 χρόνια θητείας της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους συνεργάτες του, την απέλπιδα προσπάθεια να συκοφαντήσουν την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη και να ιδιοποιηθούν το έργο που άφησε ως παρακαταθήκη στον τόπο, με την υποχρέωση να συνεχιστεί και να ξεδιπλωθεί σταδιακά το δικό τους σχέδιο και όραμα.

Αντί αυτού, βλέπουμε μία επαναλαμβανόμενη σε τακτά χρονικά διαστήματα συκοφαντία και ψέματα, σχετικά με τα έργα και γενικά με την εν γένει διοίκηση της Πελοποννήσου.

Επίσης, συνεχίζεται αμείωτη από πλευράς της Περιφ. Αρχής, κλιμάκωση επιθετικότητας και πρωτοφανείς συμπεριφορές έμμεσων απειλών κυρίως των γαλάζιων στελεχών της παράταξης Τατούλη, που πρώτη φορά εκδηλώνονται σε αυτοδιοικητικό πεδίο, σε σημείο όλοι να συμφωνούν, πως «χάνεται κυριολεκτικά η μπάλα».

Ιδίως στη Μεσσηνία, ο ανταγωνισμός των δύο παλιών αυτοδιοικητικών ( Νίκα-Αναστασόπουλου) και η προσπάθεια να πάρει «κεφάλι» στη δημοσιότητα ένας από τους δύο, έχει δημιουργήσει χαοτική κατάσταση, με τα ψέματα να διογκώνονται, καίτοι αποδεικνύεται πανεύκολα πλέον το ψευδές των ισχυρισμών τους, μέσω της άπλετης πληροφόρησης από το διαδίκτυο.

Παρά ταύτα, η ανασφάλεια και η αγωνία του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, να δείξει ικανότητα , πολυπραγμοσύνη και κοινωνική αποδοχή, ενόψει και των αλλαγών στις θέσεις ευθύνης, όπως ορίζει η Νομοθεσία, τον οδηγεί σε λάθη και σε ψέματα, που επιβάλλεται να απαντηθούν.

Στην αποτίμηση της διετίας, ανέφερε χαρακτηριστικά σε φίλα προσκείμενο ΜΜΕ πως «είχε να δει η Μεσσηνία 9,5 χρόνια έργο που να έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πως ούτε 1 χιλ. Επαρχιακού ή Εθνικού δικτύου δεν έγινε από το ΕΣΠΑ, πως παρέλαβαν ένα οδικό δίκτυο στα κακά του χάλια με λακκούβες κλπ και σήμερα όλα είναι πλέον αγγελικά καμωμένα, επειδή …δούλεψε η νέα Περιφερειακή Αρχή».

Μετά από αυτές τις ακρότητες, προς απάντησή μου, μένει μόνο η απαρίθμηση μερικών έργων που εντάχθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν , ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε φάση ενάρξεως, λόγω της ολοκλήρωσης όλων των κοστοβόρων και χρονοβόρων διαδικασιών, προκειμένου να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ. Η Μεσσηνία αποτελεί για τη Νέα Πελοπόννησο την ατμομηχανή της ανάπτυξης της Πελοποννήσου και το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη ήταν μεγάλο σε πολλούς και καίριους τομείς ανάπτυξης.

  • Προστασία ακτών Αβίας και Προστασία ακτών Μικράς Μαντίνειας προϋπολ. 12 εκατ.ευρώ
  • Τζάνε-Καλαμάκι .Τον χαρακτήρισε πολύπαθο οδικό άξονα, παραβλέποντας πως από λάθος κινήσεις του κ.Νίκα και των συνεργατών του, από έργο απόλυτα δρομολογημένο και χωρίς δυσεπίλυτα προβλήματα, θα παραμείνει έργο «φάντασμα» και θα στοιχίσει αναιτίως πολλά χρήματα. Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες κύριοι της Περιφερειακής Αρχής.
  • Αλλαγή αμιαντοσωλήνων δικτύου ύδρευσης 55 χιλιομέτρων Καλαμάτας προϋπολ. 10 εκατ. ευρώ.
  • Εκσυγχρονισμός Βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας προϋπολ. 5,5 εκατ, ευρώ.
  • Νοσοκομείο Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Κέντρα Υγείας. Ενίσχυση τεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακές αναβαθμίσεις προϋπολ. πάνω από 5 εκατ. ευρώ.
  • Λιμάνι Κυπαρισσίας-Ολοκλήρωση Α΄φάσης και ολοκλήρωση ενεργειών για Β΄φάση.
  • Λιμάνι Κορώνης και είσοδος Κορώνης .
  • Εθνική οδός Πύργου-Κυπαρισσίας-Πύλου.Τμήμα Ρωμανός-Γαργαλιάνοι
  • Πρόγραμμα Β.Α.Α (Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης Καλαμάτας) προϋπολ. 9.3 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μάνης ( Ανατολικής και Δυτικής) προϋπολ. 12,1 εκατ. ευρώ.
  • Αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των εκκλησιών Αναστάσεως και Αναλήψεως Καλαμάτας.
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας .Από λάθος χειρισμούς του Δήμου και για να μην ζητηθεί επιστροφή 10 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια πλήρωσε 250.000 ευρώ για να διασώσει το έργο.
  • Έργα πολιτισμού. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια, διότι είναι μεγάλος ο αριθμός . Το στέγαστρο του Ανακτόρου Νέστορα, Κάστρο Μίλα, Κάστρο Ανδρούσας, Παναγία Γριβιτσιανή , Ανδρομονάστηρο, Ι.Ναός Σωτήρος Χριστιανούπολης , στερεωτικές παρεμβάσεις Κάστρο Κορώνης, Νιόκαστρο κ.α.
  • 20 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις αποκατάστασης-βελτιώσεων επαρχιακού και Εθνικού δικτύου στις Π.Ενότητες .
  • Φιλιατρινό φράγμα. Πήραμε την ευθύνη, επισπεύσαμε τις διαδικασίες.

Μαζί με το ΥΠΑΑΤ και με τη βοήθεια του τότε υπουργού κ. Αραχωβίτη, ολοκληρώσαμε την ένταξη των δικτύων του φράγματος και αναμένουμε πλέον τις διαδικασίες ολοκλήρωσης.

  • Καταφέραμε η Μυθική Πελοπόννησος να γίνει ένα δυναμικό BRAND και να προχωρήσει δυναμικά και με αξιώσεις στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά. Μεγάλα γεγονότα που η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να φιλοξενήσει ποτέ, ήρθαν στην Πελοπόννησο και στέφθηκαν με επιτυχία. Το Φόρουμ της Λουκέρνης, το συνέδριο των ΑΒΤΑ, το συνέδριο της DRV (Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων) που κερδίσαμε το 2019 και παραλίγο άστοχες ενέργειες του κ.Νίκα να δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά ευτυχώς η παρέμβαση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, που γνωρίζουν τη σπουδαιότητα, διέσωσαν την προσπάθεια της Πελοποννήσου.Το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία μέχρι τέλος του μήνα. Η επιλογή της στρατηγικής συμμαχίας AEGEAN-TEMES με την Περιφεριεακή Αρχή Τατούλη καθιέρωσε το τουριστικό μας προφίλ και βοήθησε τον τόπο.

Όμως, κόλαφο αποτελεί για τον κ.Νίκα και τον συνεργάτη του χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας η συχνή εδώ και δύο χρόνια αναφορά τους στα έργα που άφησε έτοιμα προς υλοποίηση η Περιφερειακή μας Αρχή.

Αναφέρομαι στα έργο ΕΣΠΑ που σχεδίασε ωρίμασε και ενέταξε και την περίοδο αυτή, έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση δύο ετών, προχωρούν, δηλαδή το Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι,το Μεσσήνη-Λάμπαινα, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης και η αντιδιαβρωτική προστασία της Αίπειας.

Δυστυχώς συμπεριφορές εκδικητικές και αψυχολόγητες ζημιώνουν τον τόπο και δείχνουν πως οι εμμονές αποδεικνύονται καταστροφικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανεπίτρεπτη άρνηση χρησιμοποίησης του Μεγάρου Χορού,(έργου ΕΣΠΑ ), αλλά και η απουσία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, από το μεγάλο γεγονός της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο του 2018, παρουσία παραγόντων της Ε.Ε. και εκπροσώπων Υπουργείων, όπου έγιναν λεπτομερείς αναφορές στην εξαίρετη προσπάθεια της Πελοποννήσου στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, φέρνοντας την Πελοπόννησο στην 4η θέση στο σύνολο των 13 Περιφερειών σε ποοοστά ολοκλήρωσης.

Οι εμμονές αυτές, δυστυχώς συνεχίζονται αμείωτες μέχρι σήμερα και εκδηλώ-νονται με απρέπειες που ζημιώνουν τον τόπο.

Η προεκλογική περίοδος για όσους δεν κατάλαβαν, έληξε και μένει να δούμε το έργο και τη στόχευση της νέας Περιφερειακής Διοίκησης.

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, υπεύθυνη Μεσσηνίας «Νέας Πελοποννήσου», πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr