Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Με οδυνηρή έκπληξη άκουσα στη συνεδρίαση της 10ης Νοεμβρίου του Π.Σ. Πελοποννήσου, όπου συζητήθηκε εκτός άλλων θεμάτων και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να περισσεύουν τα ψέματα, η προσπάθεια παραπληροφόρησης και εσκεμμένης σύγχυσης, η φανερή ένδεια διεκδίκησης πόρων, σχεδιασμού έργου και προοπτικής για τον τόπο.

Θα αναρωτηθούν ίσως οι πολίτες, μα όλα λάθος τα βρίσκεις πια κ. Μπούζα και αντιδράς; Δεν ξεχνώ ποτέ, πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης μέσα στη δημοκρατία είναι εξίσου σημαντικός και με βάση αυτήν την αρχή, προσπαθώ να κάνω το καθήκον μου. Συνήθως απαντώ με στοιχεία, όπως το κάνω πάντα στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, τα οποία μπορούν κάλλιστα, να τα αντικρούσουν από την Περιφερειακή Αρχή Νίκα.

Εκ μέρους της Μεσσηνίας στο Περιφ. Συμβούλιο, μίλησε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος, από τον οποίο ακόμη αναμένω μία δημόσια συγνώμη, για όσα αναληθή είπε εν γνώσει του, σχετικά με δήθεν ανύπαρκτα έργα ΕΣΠΑ της περιόδου Τατούλη, καίτοι του ανέφερα με στοιχεία ενδεικτικά, μόνο κάποια από την πληθώρα των όσων έχουν ολοκληρωθεί ή ενταχθεί ή δρομολογηθεί.

Στο νέο όμως Τεχνικό πρόγραμμα, είναι φανερός ο σχεδιασμός ακύρωσης και απένταξης ώριμων έργων του Τεχνικού Προγράμματος 2018 και 2019 και η επί σκοπώ εξαπάτηση των πολιτών, προκειμένου να φανεί η νέα Διοίκηση ως αποτελεσματική.

Καταδικάζοντας την πρακτική και όχι όσα νέα έργα εξαγγέλλονται, ενημερώνω τους πολίτες πως η εξαπάτηση των πολιτών, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Έτσι είτε αλλάζοντας τίτλους, είτε βάζοντας από τα απενταχθέντα έργα χρήματα σε άλλες δράσεις, όπως πχ απένταξη έργου ψηφιοποίησης αρχείων Ι.Μ. Βουλκάνου (270.000 ευρώ ) , είτε παγώνοντας έτοιμα έργα για να τα ξεκινήσουν αργότερα, κίνησαν στοιχειωδώς το φτωχό και αντιαναπτυξιακό Τεχνικό Πρόγραμμα, προσκολλημένοι δυστυχώς μονίμως, σε μία ατελείωτη «βεντέτα» με το χθες της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη.

Με ασυγκράτητο μένος που είναι ορατό σε όλους πλέον, εκφράσεις απέχθειας και πεζοδρομίου, φωνές, απαγορεύσεις και προσπάθεια κατασυκοφάντησης στελεχών της προηγουμένης διοίκησης, πορεύονται αυτά τα 2 ½ χρόνια.

Δεν διεκδικούν για τον τόπο, απλά επιδιώκουν να «αφανίσουν» με πρωτοφανείς αλχημείες, την «πατρότητα» των ενταγμένων έργων, χωρίς να εμφανίσουν μέχρι σήμερα νέα έργα, εκτός ολίγων εξαιρέσεων.

Με τόσο ισχνό Τεχνικό Πρόγραμμα, αντί να σκύψουν το κεφάλι ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες για την ανεπαρκή τους διοίκηση, την έλλειψη οράματος, αλλά και για όσα ψέματα είπαν την προεκλογική περίοδο, όπου έταξαν μόνο «μεγάλα» έργα, κατηγορώντας την Αρχή Τατούλη πως φτιάχνει «καμπαναριά» και πετάει τα «λεφτόδεντρα», εμφάνισαν στη Μεσσηνία, το μεγαλύτερο Νομό της Πελοποννήσου, έργα μόλις 619.000 ευρώ από τους Ιδίους Πόρους και 920.000 ευρώ από τους Κ.Α.Π. και μία πρωτοφανή σπατάλη πόρων, με την τακτική των απ΄ευθείας αναθέσεων, χωρίς καν γνώση της Οικονομικής Επιτροπής.

Στα ποσά του Τεχνικού Προγράμματος, αναμασούν πάλι τα έργα που περιελάμβανε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 και 2019, με κάποια πολύ μικρά ποσά για νέα έργα π.χ. 60.000 για τις προσφιλείς ….φυτεύσεις δέντρων στους δρόμους ή μόνο 100.000 ευρώ για το γεφύρι της Μαυροζούμαινας κλπ, ενώ τις συντηρήσεις οδικών αξόνων με εργολαβίες που είχαν δημοπρατηθεί το 2019 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων υλοποιούνται τώρα, παλεύουν να τις ιδιοποιηθούν. Γινόμαστε κοινωνοί σχεδόν καθημερινά των σώου περί «ικανοποίησης» ή «αυτοψιών» ή «εξαγγελιών έργων που δεν έχουν καν αναφορά στην αυτοδιοίκηση» και των συνεχών φωτογραφήσεων του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, ακόμη και στα έργα… φανταστείτε …των διαγραμμίσεων και των συνήθων παρεμβάσεων της αιρετής Περιφέρειας.

Μέσα στην απελπισία του ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης για την ανυπαρξία στόχων και οραματικών για την ανάπτυξη του τόπου έργων, ανέφερε στη συνεδρίαση για τους ΚΑΠ και τους Ιδίους Πόρους, μέχρι και τα έργα άλλου προγράμματος δηλ. του ….χιλιοειπωμένου ΕΣΠΑ, τα οποία βρήκαν έτοιμα και δεν είχαν ΚΑΜΙΑ συμμετοχή στην ωρίμανση της ιδέας, των μελετών, της οργάνωσης των φακέλων, της κατάθεσης κλπ, αλλά μόνο στη συνέχεια των δρομολογημένων διαδικασιών όπως επιβάλλει η συνέχιση της διοίκησης, ενώ έφτασε να κάνει δηλώσεις περί «ικανοποίησης», μέχρι και για το …Μιναγιώτικο φράγμα που …. σκέφτεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει με ΣΔΙΤ.

Επαναλαμβάνω, μήπως το εμπεδώσει ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, πως ΜΕΣΣΗΝΗ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ, ΦΙΛΙΑΤΡΑ –ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ, ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΙΠΕΙΑΣ, ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΡΑΘΟΥ, ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ,ΚΑΣΤΡΟ ΜΙΛΑ,ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΡΒΙΤΣΙΑΝΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ και πολλά άλλα, είναι έργα τα οποία σχεδίασαν , μελέτησαν , ωρίμασαν και κατέθεσαν προς ένταξη οι προκάτοχοί τους .

Ας ενημερώσουν όμως τους πολίτες πως σπαταλούν αρχικά, περί τα 11.000.000 ευρώ για να φτιάξουν υποδομές χλιδής και ανέσεων στο υπάρχον Διοικητήριο, πως άφησαν χωρίς δημόσιο ΚΤΕΟ τη Μεσσηνία, πως απαξίωσαν κάθε καλή πρακτική 2 χρόνια τώρα για την επιμόρφωση των ενηλίκων δηλ. το ΚΕΚ Μεσσηνίας, που διέπρεψε επί ημερών Τατούλη και Προέδρων κ.Σταυριανόπουλου και κ.Γκούνη και ας ενημερώσουν για δαπάνες δημοσιότητας ή τις αποδοχές και δαπάνες μετακίνησης, παραστάσεων, υπερωριών κλπ του «στρατού» συμβούλων ή για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στο διαγωνισμό κουνουποκτονίας ή αδιαφορίας για το γεωργικό τομέα και την κτηνοτροφία μας …

Αντί να απολογηθούν, κουνάνε το δάκτυλο, μιλούν για κομματική και όχι αυτοδιοικητική ιδεολογία και διχάζουν, με σεξιστικά και απαξιωτικά σχόλια, το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Οι υπηρετούντες το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ζητούμε να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις, στο διχασμό στον εκχυδαϊισμό, στην απολυταρχική και αδιαφανή διοίκηση και κυρίως στην απαξίωση του θεσμού, ελπίζοντας η κραυγή αγωνίας μας, να φτάσει σε αρμόδια εύηκοα ώτα .

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, υπεύθυνη Μεσσηνίας «Νέας Πελοποννήσου», πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr