Γράφει η Ελεάννα Βλαστού* / kathimerini.gr

Η Κάρι Τζόνσον έχει πολλά παρατσούκλια. Πριν παντρευτεί τη χαρακτήριζαν μπίμπο, τώρα Λέιντι Μακμπέθ. Κατά καιρούς, ανάλογα με το σκάνδαλο, όσοι δεν τη συμπαθούν δεν φείδονται χαρακτηρισμών: Κάρι Αντουανέτ, τρελή πριγκίπισσα, μάγισσα είναι μερικά από όσα που μου έρχονται στο μυαλό. Τέτοιο μένος εναντίον συζύγου έχω να διαπιστώσω από την εποχή της Δήμητρας Λιάνη. Διαβάζω ότι είναι φιλόδοξη, συγκεντρωτική, δολοπλόκος, επηρμένη, ανασφαλής, μια φιλόζωη εθισμένη στα πάρτι και στην καλή ζωή. Διαβάζω μέχρι και ότι αν ήταν παντρεμένος ακόμη με τη δεύτερη σύζυγό του, εκείνη εγκαίρως θα είχε χαμηλώσει τη μουσική και θα είχε μαζέψει τα άδεια μπουκάλια. Στην Αγγλία η πολιτική έχει επιστρέψει στην απλούστερη μορφή της. Εχει ακυρωθεί η πολιτική, γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι του, δύο χώροι που γειτνιάζουν. Ειλικρινά μού πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να έχει μια μορφή άνοιας. Δεν έχει ιδέα για τα πάρτι, δεν θυμάται ποιος πλήρωσε για τη διακόσμηση της πρωθυπουργικής κατοικίας, του διαφεύγει το πώς, γιατί και πότε υπέγραψε για να διακομιστούν αεροπορικώς 160 αδέσποτα από το Αφγανιστάν σε αγγλικό έδαφος. Και αν πράγματι δεν θυμάται; Εάν δεν είναι απλώς ανοργάνωτος, χαοτικός και ψεύτης, αλλά ένας άρρωστος, βαριά άρρωστος άνθρωπος;

Υπάρχει ένα μυστήριο που πρέπει να διαλευκανθεί. Κάποιος παραγγέλνει κουρτίνες και χρυσή ταπετσαρία –840 λίρες το μέτρο–, κάποιος δίνει εντολές στον προσωπικό του γραμματέα για αποστολή προσκλήσεων, κάποιος χρησιμοποιεί το επαγγελματικό του e-mail για να σωθούν τα ζώα. Ποιος οργανώνει και συντονίζει; Μόνο μια γυναίκα μπορεί να είναι τόσο πρακτική και αποδοτική. Εάν θέλεις τα πράγματα να γίνουν, τοποθέτησε μια γυναίκα επικεφαλής. Ολα τα δάχτυλα δείχνουν ένα πρόσωπο· την Κάρι Τζόνσον, που εικάζουν ότι την ενδιαφέρουν το σπίτι, τα πάρτι, οι φίλοι και σίγουρα ενδιαφέρεται για τα ζώα. Είμαι βεβαία ότι ο Μπόρις αδιαφορεί για τη διακόσμηση. Είμαι βεβαία όταν τον κοιτώ. Κάποιος που δεν δίνει δεκάρα για την εξωτερική του εμφάνιση θα ενδιαφέρεται για τα φινιρίσματα του σπιτιού; Είμαι σίγουρη ότι του αρέσουν τα πάρτι, αλλά έχει πάει σε καλύτερα. Προτιμάει να πάει ως καλεσμένος αντί να υποδέχεται. Σε συναθροίσεις που δεν του λένε να φέρει τα δικά του ποτά γιατί των άλλων είναι καλύτερα. Μετά βεβαιότητος, αποκλείω την ικανότητα του Μπόρις να συντονίσει από την απόσταση του Λονδίνου την ασφαλή μετάβαση εκατοντάδων ζωντανών που περιφέρονται στην Καμπούλ. Είμαι σίγουρη διότι διακρίνω ποιος κάνει κουμάντο όταν κοιτώ τις φωτογραφίες με τον σκύλο, τον Ντίλιν, όταν βγαίνουν για τζόγκινγκ. Πρέπει να είναι μια έκπληξη για τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος να έχουν επικεφαλής μια μη εκλεγμένη γυναίκα πρωθυπουργό και ένα Τζακ Ράσελ. Θα έπρεπε όμως να πλέκουν το εγκώμιο της Κάρι, που κάνει την εργασία άλλου. Και αν εκείνη διευθετεί οικειοθελώς χωρίς να υποδαυλίζει τις φιλοδοξίες του, θέλω να πιστεύω ότι εκείνος διαθέτει χρόνο να αλλάζει τουλάχιστον τις πάνες στα μωρά, διότι κι εκείνη έχει φιλοδοξίες.

Υπάρχει όμως ένας βασικός κανόνας. Οποιος εκλέγεται πρωθυπουργός έχει και τις ευθύνες. Η θέση έρχεται με τις υποχρεώσεις. Πολλοί έχουν συγχαρεί τον Ντένις Θάτσερ και τον Φίλιπ Μέι που τα κατάφεραν με «δύσκολες» γυναίκες και ουδείς τους κατέκρινε για τα σφάλματα των συζύγων τους. Εάν ο κατά είκοσι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος και εμπειρότερος στην πολιτική σύζυγος δεν πείθει ούτε τη γυναίκα του να σεβαστεί τους κανόνες που ο ίδιος έθεσε για τους υπολοίπους κατά τη διάρκεια των lockdowns, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα εάν δεν μπορεί να πει ότι δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις, έστω και αν πρόκειται για την τούρτα των γενεθλίων του, και να αποχωρήσει με αυστηρότητα υπενθυμίζοντας στους παρευρισκομένους ότι απαγορεύεται να τραγουδούν και να αγκαλιάζονται. Εάν αδυνατεί να ψελλίσει ότι προτεραιότητα έχουν οι Αφγανοί, πρώτα οι άνθρωποι – συγγνώμη, γλυκιά μου. Εάν δεν μπορεί να της διαμηνύσει ότι δεν δύναται να πληρώσει ο ίδιος για τη διακόσμηση – λυπάμαι, αγάπη μου. Τότε ο πρωθυπουργός είναι ένας πολύ αδύναμος άντρας. Τόσο δειλός, που αποφεύγει ακόμη και τη σύγκρουση με τη σύντροφό του. Τα σχόλια εναντίον της Κάρι Τζόνσον είναι αναμφίβολα ανάρμοστα και σεξιστικά. Το να επιρρίπτουμε ευθύνες σε εκείνη χρησιμεύει αποκλειστικά για να ξεσκεπάζουμε τον χαρακτήρα εκείνου. Η Κάρι Τζόνσον όμως, από την πλευρά της, έχει κάνει την αντιφεμινιστικότερη επιλογή συζύγου. Διάλεξε τον ισχυρό μα ανήμπορο, τον αναποτελεσματικό ψεύτη και, επιπλέον, συναίνεσε να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος του. Ο μισογυνισμός δεν της χαρίζεται γιατί είναι πράγματι το τέλειο θύμα: ξανθιά, νέα, εμφανίσιμη και απαιτητική.

* Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr