Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Πολλές φορές και για διάφορους λόγους επιλέγεται η διαγραφή ενός μέλους συλλόγου, ομάδας ή κόμματος. Όταν αυτή γίνεται, για να είναι αποδεκτή και εύπεπτη στην κοινωνία, ως ύστατο μέτρο συμμόρφωσης κάποιου που πιθανόν έχει παρεκτραπεί από την καθεστηκυία τάξη της όποιας ομάδας είχε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΆ ενταχθεί, πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά .

Π.χ να έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, να έχει καταστρατηγήσει αρχές και αξίες ή να έχει προβεί σε ανάρμοστες πράξεις που η κοινωνία δεν αποδέχεται.

Στην Πελοπόννησο την περίοδο προ των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 είδαμε ως επίδειξη ισχύος, ή προς εκφοβισμό τρίτων προσώπων, σωρηδόν προσχηματικές διαγραφές στελεχών της Ν.Δ. , προκειμένου να επιβληθεί με κάθε τρόπο, μία ανεξήγητη απόφαση αλλαγής του εν ενεργεία Περιφερειάρχη κ.Τατούλη και στήριξης νέου προσώπου , που ήταν ο τότε αρεστός της Ν.Δ. και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας.

Τότε τα κομματικά συστήματα έδειξαν τα δόντια τους κυριολεκτικά σε όποιον δεν συμμορφωνόταν στις ανεξήγητες αποφάσεις, επιδεικνύοντας πρωτοφανές μένος απέναντι σε πρόσωπα που ποτέ δεν προβλημάτισαν την κοινωνία ή την παράταξή τους, αντίθετα προσέφεραν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ σημαντικές υπηρεσίες .

Είδαμε τότε, κυριολεκτικά προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων , είδαμε πρωτοφανή πολεμική , είδαμε λάσπη μέχρις εσχάτων.

Παρά το άτοπον των διαγραφών του 2019, η τακτική των διαγραφών συνεχίστηκε στο πολιτικό σύστημα για πράξεις που αξιακά έρχονται σε αντίθεση με εκπεφρασμένες θέσεις .

Ενίοτε αυτές είναι επιβεβλημένες για σοβαρά ατοπήματα , όπως πχ το 2018 η διαγραφή του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών κ.Δημήτρη Καμπόσου για «απαράδεκτα , ρατσιστικά και μισαλλόδοξα σχόλια» κατά του εκλεγμένου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, με απαξιωτικές και προκλητικές αναφορές εναντίον του .

Ακολούθησε για λόγους πρόκλησης της κοινής γνώμης και η διαγραφή του Δημάρχου Σπάρτης κ.Δούκα το 2022 , σχετικά με όσα ανέφερε δημόσια για τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, όπου ακούστηκε να λέει πως ο ίδιος και στελέχη της Ν.Δ. κατέβηκαν στην Ηλεία «με βαλίτσες με λεφτά για τους πυρόπληκτους», οδηγώντας έτσι το κόμμα της Ν.Δ. σε εκλογική νίκη. Κάποιοι μάλιστα χαρακτήρισαν ως επική τη νίκη τότε ως απόρροια τέτοιων ενεργειών, αλλά δεν είχαν τις ίδιες κυρώσεις..

Όταν συνταράσσεται η κοινή γνώμη, η τακτική των διαγραφών , διατρανώνει πως επικρατούν οι αρχές και αξίες , έναντι της πρόκλησης και απαξίωσης .

Στη διάρκεια του χρόνου όμως , διαφάνηκε από το timing της άρσης των διαγραφών Καμπόσου-Δούκα,, πως οι υποτιθέμενες «αρχές και οι αξίες» πήγαν περίπατο , έγιναν μάλλον για «στάχτη στα μάτια» των πολιτών και πως ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Προκειμένου να «τρέξουν» όλοι πίσω από το άγνωστο νέο πρόσωπο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που επιχειρείται να επιβληθεί στην Πελοπόννησο, έγιναν καλοδεχούμενοι και αρεστοί και οι ρατσιστές και οι επιθετικοί και οι κομπάζοντες για προκλητικές πράξεις .

Οι μόνοι ως φαίνεται που χαλάνε το «αφήγημα», είναι οι συνεργάτες του Πέτρου Τατούλη που αντιμετωπίστηκαν απόλυτα εκδικητικά και αχάριστα.

Βέβαια με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίστηκε και ο χθεσινός αρεστός Περιφερειάρχης κ.Νίκας.

Από το «ωσανά» πέρασαν τάχιστα στο «σταύρωσον» , προκειμένου να πετύχουν στόχους .

Οι πρακτικές που ποδοπατούν ανθρώπους, τους προσβάλουν και τους περιθωριοποιούν, βρίσκονται χωρίς συστολή, σε ημερήσια διάταξη.

Τέτοιες πράξεις, απλά επιβεβαιώνουν , πως η απέχθεια των πολιτών, γενικά στην πολιτική και τους πολιτικούς έχει βάση !

(*) Αντιπρόεδρος ΠΕΣΥ Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr