Γράφει ο Δημήτρης Αρφάνης*

Διά στόματος του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμο το "δικαίωμα" στην 16ωρη εργασία την ημέρα. Επικαλούμενη, βέβαια, οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εργατικό "δίκαιο". Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο αντέχουν!

Εμπαιγμός!

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι αλλά και η κυβέρνηση ότι αυτήν την πραγματικότητα τη βιώνουμε ήδη. Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο ολοένα και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, στην ακρίβεια και όλα τα υπόλοιπα βάρη, οι νέοι και οι οικογένειές τους, δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ. Άλλοι πάνω σε ένα μηχανάκι με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια τους, άλλοι δουλεύουν το πρωί σε μια δουλειά και το βράδυ στην εστίαση ως σερβιτόροι και πόσα ακόμα παραδείγματα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς, ατυχήματα και να επιβαρύνουν συνεχώς τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Μάλιστα, ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο.

Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς, ή δύο και θα είσαι ένας άνθρωπος που τρέχεις όλη μέρα "πτώμα" από την κούραση, ίσα ίσα για να πληρώνεις το ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς, τη βενζίνη κλπ.

Αν προλάβεις ξεκουράσου...! Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται για τους νέους και τις οικογένειές τους τον 21ο αιώνα.

Καμιά κουβέντα όμως για τις ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που στοχευμένα και μεθοδικά σμπαράλιασαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκαναν τα στραβά μάτια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ψήφιζαν νομοσχέδια για απλήρωτες υπερωρίες και για κατάργηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και της κυριακάτικης αργίας και ο κατάλογος δεν έχει τέρμα…

Εμείς μπροστά στο δίλημμα οι ζωές μας ή τα κέρδη τους, διαλέγουμε τη ζωή με δικαιώματα και απαιτούμε να μην γυρίσουμε στον 19ο αιώνα. Διεκδικούμε γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κανένας και καμία να μη δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι "πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές", αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!

(*) Υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης και μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr